Menu
RSS
Κυριακή, 28/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το μήνυμα του δημοψηφίσματος: «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΩΡΑ» - Γράφει ο Π. Βέμμος

Το μήνυμα του δημοψηφίσματος: «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΩΡΑ» - Γράφει ο Π. Βέμμος
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος διέψευσε τις προσδοκίες των κομματικών επιτελείων, των υπερεθνικών κέντρων και των δημοσκόπων. Έδωσε δε ένα ξεκάθαρο και συντριπτικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, αλλαγή πολιτικής τώρα. Αυτή τη σαφή εντολή προσπαθούν να θολώσουν και διαστρεβλώσουν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για να επιβάλουν συνέχιση της ίδιας πολίτικης λιτότητας και στραγγαλισμό της εθνικής μας οικονομίας.


Το αποτέλεσμα αυτό που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη ήταν η έκφραση γνώμης ενός λάου που αψήφησε την τρομοκρατία και το φόβο. Το ψέμα και η παραπληροφόρηση από τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, η τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς, τα ψεύτικα διλήμματα ντόπιων και ξένων μνημονιακών εκπροσώπων, τα λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης που οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών και η αντίληψη του «όλα ή τίποτα» που εκφράστηκε με το άκυρο δεν στάθηκαν ικανά να κάμψουν το φρόνημα του λαού.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο αυτού του δημοψηφίσματος είναι το ταξικό κριτήριο με το οποίο ψήφισε ο ελληνικός λαός για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια με τόσο εμφατικό και έντονο τρόπο. Οι νέοι που αντιμετωπίζουν στην πλειοψηφία τους την ανεργία, την φτώχεια και τη στυγνή εκμετάλλευση, με τη συμμέτοχη και τη ψήφο τους έγειραν αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ του ΟΧΙ. Οι εργατικές γειτονιές και η ύπαιθρος που δοκιμάζονται από τις πολιτικές της αποβιομηχάνισης, των λουκέτων και της καταστροφής της αγροτικής παραγωγής άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές τους επιλογές και συνέβαλαν καθοριστικά στο αποτέλεσμα. Αντίθετα οι αστικές πλούσιες γειτονιές που ωφελήθηκαν ή δεν έχασαν από την κρίση εκφραστήκαν συντριπτικά υπέρ της συνέχισης της υποτέλειας και της λιτότητας.

Γίνεται φανερό ότι εθνική πολιτική δεν μπορεί να είναι η αποδοχή του «ΝΑΙ», αλλά ο σεβασμός της γνώμης της μεγάλης πλειοψηφίας του λάου, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα. Αυτή τη δημοκρατική αρχή οφείλουν πρωτίστως η κυβέρνηση άλλα και τα κόμματα και οι θεσμοί να τηρήσουν, κάθε άλλη επιλογή αποτελεί εκτροπή.

Ο λαός με την στάση και τη ψήφο του δείχνει το δρόμο. Η συγκρότηση ενιαίου μετώπου σωτηρίας της χώρας που θα υπερασπίζεται τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία και θα διεκδικήσει έξοδο από την κρίση σε όφελος των εργαζομένων δεν είναι μονό αναγκαία, άλλα και εφικτή.

Παναγιώτης Βέμμος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...