Menu
RSS
Κυριακή, 28/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μπράβο, Σκιρίτες!

Μπράβο, Σκιρίτες!
Την Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι Αρκάδες αλλά και πολλές εκατοντάδες επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, περίπου τρεις χιλιάδες άνθρωποι, έζησαν αλησμόνητες στιγμές στα πλαίσια του «Μαραθώνιου» “SkiritidaRun”, που οργάνωσε η Οικολογική Φάρμα Μπάκου-Καημενάκη σε συνεργασία με την ABOVE μέσα στο πανώριο δάσος Βλαχοκερασιάς–Κολλίνας, καταλήγοντας στον υπέροχο λόφο του Αγίου Κωνσταντίνου στις Κολλίνες, περίπου 1000 μέτρα υψόμετρο.
Ηταν μια αξιέπαινη πρωτοβουλία που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία εντυπωσιάζοντας τους πάντες. Στον «Μαραθώνιο» αυτό συμμετείχαν περίπου 1000 δρομείς όλων των ηλικιών και οι νικητές βραβεύτηκαν από τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γιάννη Κούρο και την Ολυμπιονίκη Φανή Χαλκιά.
Παρέστησαν πολλοί επίσημοι μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής. Οι διοργανωτές παρέθεσαν και πλούσιο γεύμα και δείπνο μετά μουσικής! Η παραπάνω πρωτοβουλία για το σπουδαίο αυτό πολιτισμικό γεγονός αποτελεί άριστο οιωνό για την περιοχή, που, δυστυχώς, παραμένει υποβαθμισμένη σε πολλούς τομείς, και αναδεικνύει την αξία και σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που όταν είναι απαλλαγμένη από κερδοσκοπικά και αντικοινωνικά συμπλέγματα και στοχεύει το γενικότερο καλό, μπορεί να επιτελεί «θαύματα» από κάθε άποψη! Συνάμα προσφέρει άριστο παράδειγμα για μίμηση σε ολόκληρη την επικράτεια.
Οσον αφορά την ίδια τη Σκιρίτιδα, οι παλαιότεροι θυμούνται ότι οι Κολλίνες υπήρξαν υπόδειγμα ανάπτυξης με την πρώτη προσωπική εργασία στην Ελλάδα, 20 χλμ δημόσιος δρόμος Κολλίνες-Βλαχοκερασιά (1926-1932), με ένα από τα καλύτερα Δημοτικά Σχολεία στη χώρα, με Βραβεία (χρυσό και αργυρό) από τη ΔΕΘ για το λάδι και το κρασί της, άριστο μέλι, καρύδια, σύκα, βότανα κ.λπ. Συνάμα ανέδειξε σπουδαίες προσωπικότητες όπως το Νικόλαο Χριστόφιλο εφευρέτη του «Συγχροτρονίου» (Argus), στο οποίο θεμελιώθηκε η αντιπυρηνική  ομπρέλα των ΗΠΑ, κ.ά. Πέραν δε από το υπέροχο και υγιεινό τοπίο οι Κολλίνες έχουν 27 εκκλησίες και εξωκκλήσια σε εντυπωσιακές τοποθεσίες, από το καταπληκτικό δάσος του Αγίου Χριστοφόρου (1,119 υψόμετρο) έως τον Ευρώτα κ.ά. σημεία, και ορισμένες με ιστορική αξία.
Και θα ήταν ευχής έργον αν οι αρμόδιοι φορείς μεριμνούσαν για απαραίτητα έργα υποδομής κ.λπ. ώστε η ευρύτερη περιοχή Κολλινών-Βλαχοκερασιάς ν’ αναπτυχθεί αγροτουριστικά αφενός για να συγκρατήσει τους νέους, αλλά και να συμβάλλει στη γενικότερη ανάπτυξη της Αρκαδίας. Επίσης, επιβάλλονται διοικητικά κ.ά. μέτρα για την αποτροπή ληστειών και κλοπών που έχουν καταστεί πραγματική μάστιγα στην παρακμάζουσα επαρχία.
Σημειωτέον, το σπίτι του ιερέα στις Κολλίνες έπεσε θύμα ληστείας δυο φορές, εκλάπησαν μανουάλια από την εκκλησία, εκλάπη η χάλκινη προτομή του Στεφάνου, που είχε την πρωτοβουλία για την πεύκο φύτευση της περιοχής, σωρεία κλοπών σπιτιών κ.λπ. Συνάδει η φρικτή αυτή εικόνα με χώρα πολιτισμένη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή;            
Παρατηρητής

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...