Menu
RSS
Κυριακή, 28/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ναι, παραμονή για ένα κοινό και αισιόδοξο μέλλον! – Γράφει η Μαρία Άννα Λυκουρέντζου

Ναι, παραμονή για ένα κοινό και αισιόδοξο μέλλον! – Γράφει η Μαρία Άννα Λυκουρέντζου

Άρθρο της Μαρίας Άννας Λυκουρέντζου, Ms Kings College, για το δημοψήφισμα στο Ηνωμένου Βασίλειο, του οποίου αποσπάσματα δημοσιεύτηκαν στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ της Κυριακής 12·6·2016.*

Το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σε μόλις δέκα(10) ημέρες.

Οι πολίτες καλούνται να λάβουν μίας κορυφαίας σημασίας απόφαση, για την παραμονή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή την αποχώρησή της. Οι εκστρατείες και των δύο πλευρών έχουν ενταθεί στις εμφανίσεις και την επικοινωνία με τους πολίτες. Οι υποστηρικτές του ΝΑΙ (Remain) επιλέγουν την ανάπτυξη με σταθερότητα και την πρόοδο με ασφάλεια εντός των ευρωπαϊκών τειχών. Οι οπαδοί του ΌΧΙ (Leave) βρυχώνται για ένα βήμα προς την ελευθερία... ένα βήμα προς την αβεβαιότητα, ένα βήμα στο κενό!

Η κυβερνητική πλειοψηφία του συντηρητικού κόμματος του Πρωθυπουργού κ. Κάμερον είναι δημόσια διχασμένη ενώ πιο συνεκτική δύναμη υπέρ του ΝΑΙ εμφανίζεται το κόμμα των Εργατικών.

Στην παρούσα φάση κανείς δυστυχώς δεν ξέρει ποιες πραγματικά θα είναι οι συνέπειες του ΌΧΙ, πως θα επηρεάσουν την καθημερινότητα τόσο των Βρετανών όσο και όλων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν εδώ. Εάν η Βρετανία επιλέξει τον δύσκολο δρόμο της απόλυτης ανεξαρτησίας - και απομόνωσης - θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική της υπέροχη καθώς θα πάψει να αποτελεί κόμβο/σύνδεσμο μεταξύ Ευρώπης, Αμερικής και Ανατολικών χωρών. Ένα πρώτο αποτέλεσμα θα είναι ότι πολλές εταιρείες, θα αναγκαστούν να μειώσουν θέσεις εργασίας ή να μην χρειάζονται προσωπικό από τις υπόλοιπες χώρες μέλη για να στηρίξουν την βρετανική οικονομική ανάπτυξη μέσω της ανοιχτής αγοράς εργασίας. Το κόστος ζωής διαφαίνεται να ακριβαίνει καθιστώντας δυσχερή την διαμονή στο Λονδίνο.

Η χρήση βίζας για διακοπές και εργασία είναι ένα αναμενόμενο μέτρο που συζητείται έντονα, γεγονός που θα δυσκολέψει και την εύρεση εργασίας για εμάς τους Ευρωπαίους αλλά και την μετακίνηση μας από και προς την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Η νέα αυτή κατάσταση θα πλήξει κυρίως τους μελλοντικούς φοιτητές καθώς τα κόστη σπουδών θα αυξηθούν ραγδαία λόγω της καταβολής υψηλών διδάκτρων και εξασφάλισης βίζας. Με βάση αυτή τη πιθανότητα, μεγάλοι ακαδημαϊκοί οργανισμοί κάνουν την δική τους εσωτερική καμπάνια υπέρ του IN καλώντας εμάς τους αποφοίτους τους να στηρίξουμε και να ψηφίσουμε υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Αυτός είναι ένας από τους λόγους χάριν των οποίων συμμετέχω και εγώ στην εκστρατεία υπέρ του ΝΑΙ.

Άποψή μου είναι πως το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παραμείνει και να συνεχίσει την Ευρωπαϊκή του πορεία ως ισχυρή χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι με αναπτυξιακή στρατηγική, με ανταγωνιστικότητα, με κοινωνική συνοχή, μπορούμε οι πολίτες της Ε.Ε. να μοιραστούμε ένα αισιόδοξο μέλλον για όλους εμάς και τις επόμενες γενιές. 

Η ενότητα της Ευρώπης θα καταστήσει τις ισχυρές χώρες ισχυρότερες και τις αδύναμες ισχυρές και ισοδύναμες. Οι ευρωπαϊκές πανανθρώπινες αξίες ως εφαρμοσμένη πολιτική, θα προσφέρουν στους πολίτες περισσότερη ασφάλεια, σιγουριά και αλληλεγγύη, απέναντι σε μια διεθνή κοινότητα αστάθειας, ρευστότητας και αυξανόμενων κινδύνων.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι πολίτες με δικαίωμα ψήφου προερχόμενοι από τις χώρες της πρώην κοινοπολιτείας, οι οποίες ανήκουν πλέον στην ΕΕ, Ιρλανδία και Κύπρος, θα στηρίξουν φανατικά την επιλογή του ΝΑΙ!

Στα γραφεία της εταιρείας στην οποία εργάζομαι εύκολα κάνουμε ένα γρήγορο γκάλοπ με αρκετούς Βρετανούς να τείνουν προς το ΟΧΙ και Αυστραλούς, Ιρλανδούς και Νοτιοαφρικανους να τείνουν προς το ΝΑΙ, ενώ και η ίδια η εταιρεία έβγαλε ανακοίνωση που κρατάει συντηρητική στάση υπέρ του ΝΑΙ.

Η ερώτηση «IN or OUT?» ακούγεται αρκετά συχνά από παρέες και αποτελεί αφορμή για μεγάλες συζητήσεις, debate και διαφωνίες που εν τέλει δύσκολα αλλάζουν την παγιωμένη στάση της κάθε πλευράς αλλά εύκολα απομακρύνουν τους πιο μετριοπαθείς και τους αναποφάσιστους.

 Το Λονδίνο με ξεχωριστή πολιτική βαρύτητα αν και δεν αποτελεί την αντιπροσωπευτική εικόνα της Μεγάλης Βρετανίας, έχει την μεγαλύτερη διεθνή δραστηριότητα και διαμένουν το μεγαλύτερο ποσοστό ευρωπαίων πολιτών, ασκεί επιρροή υπέρ του ΝΑΙ.Η Σκωτία επίσης λόγω των μεγάλων αγροτικών επιδοτήσεων είναι φανατικά υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

 Δυστυχώς για όλους τους Ευρωπαίους αποφασίστηκε πως δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα καθώς αφορά σε ένα εθνικό θέμα, οπότε η μόνη μας επιλογή είναι να στηρίζουμε εθελοντικά την καμπάνια του IN κινητοποιώντας τους ψηφοφόρους να στηρίξουν με την ψήφο τους τις ευρωπαϊκές αξίες, και τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ρόλο πρωταγωνιστικό και αντάξιο της Ιστορίας του στην κοινή πορεία για ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Για μια Ευρώπη η οποία θα προσφέρει πρόοδο και ευτυχία στου πολίτες της.

*Η Μαρία Άννα Λυκουρέντζου είμαι στέλεχος της εκστρατείας του IN και συμμετέχει ενεργά στην προεκλογική δραστηριότητα στην περιοχή του Δυτικού Λονδίνου.

1 σχόλιο

  • Λιβέριος
    Λιβέριος Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016 17:21 Σύνδεσμος σχολίου

    Ποια ελευθερία, ποια δημοκρατία και ποια δικαιοσύνη στην Ευρώπη; Κοιτάξτε γύρω σας καλύτερα. Έλεγε ο Τουσκ το πρωί ότι το Brexit θα σημάνει το τέλος του δυτικού πολιτικού πολιτισμού, εφόσον, δηλαδή, θεωρεί πολιτικό πολιτισμό τη χρηματοπιστωτική εταιρία που κατάντησε να είναι η ΕΕ. Τέλος μια ώρα αρχύτερα, να επαναπροσδιοριστούν τα εθνικά κράτη. Αρκετά με τις αυταπάτες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...