Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία: ο τρίτος πυλώνας

Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία: ο τρίτος πυλώνας
►Του ΓΙΩΡΓΟΥ Η. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ, δικηγόρου - διδάκτορα Νομικής Βουλευτή Αρκαδίας
ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ δραστηριότητας που ασκείται στο πεδίο του δημόσιου τομέα και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η αναπτυξιακή διαδικασία και δραστηριότητα μπορούν να κινηθούν και να εξελιχθούν με τρόπο διαφορετικό, συνεργατικό, συμμετοχικό και κοινωνικά δίκαιο, στο πεδίο της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας (ΚΑΛΟ) που αποτελεί τον τρίτο πυλώνα της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία συνεργατικών μονάδων και δομών κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελεί πρωτοβουλία αυτενέργειας των πολιτών, με σκοπό την κάλυψη παραγωγικών και κοινωνικών αναγκών.
Στο περιβάλλον της παγκοσμιοποί¬ησης και των «μνημονίων», μέσω του νεοφιλελευθερισμού που κυριαρχεί, αναδεικνύονται τα στοιχεία της ακραίας και αυθαίρετης λογικής της οικονο¬μίας της αγοράς. Στο ίδιο περιβάλλον, η ΚΑΛΟ αποτελεί τον άξονα που σηματοδοτεί την αντίστιξη και συγχρόνως συμπληρώνει ή συμπληρώνεται από τον δημόσιο τομέα και την ιδιωτική πρωτοβουλία.
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ για την ΚΑΛΟ που συζητείται αυτή την εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής δεν αποτελεί εργαλείο για την άσκηση μιας παρα- μετρικής πολιτικής στο πλαίσιο της οικονομικής δραστηριότητας και της αναπτυξιακής διαδικασίας, αλλά μιας πολιτικής, ισότιμης συνιστώσας με τον δημόσιο τομέα και την ιδιωτική πρω¬τοβουλία.
Κεντρικός στόχος της κυβερνητικής πρότασης είναι η δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος που να μπορεί να ενισχύσει τα παραγωγικά εγχειρήματα αυτοοργάνωσης και αυτοελέγχου των πολιτών. Η δημιουργία ενός τέτοιου περιβάλλοντος θα επιτευχθεί με την ανά¬πτυξη συνεργατικών δομών και δομών κοινωνικής και αλληλέγγυας δράσης σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με τις απαιτούμενες μεταξύ τους συνέργειες.
ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ που χαρακτηρίζουν την ΚΑΛΟ, ο κοινωνικός σκοπός της ασκούμενης οικονομικής δραστηριότητας και η αλληλεγγύη μεταξύ ανθρώπων που δραστηριοποιούνται από κοινού, αποσκοπούν στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών που δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν από το κράτος και την ιδιωτική πρωτοβουλία και περαιτέρω, μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας, στη διατήρηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Οι συνεργατικές παραγωγικές μονάδες και οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, προκειμένου να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου: δραστηριοποιούνται σε τομείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, εφαρμόζουν δημοκρατικό και συμμετοχικό σύστημα λήψης αποφάσεων, όσον αφορά την παραγωγή και διάθεση προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών, τις αποφάσεις επανεπένδυσης, την, από πλευράς οργάνωσης, ισοτιμία της εργασίας και της διοίκησης, τον καθορισμό αποδοχών, με τρόπο ώστε η ανώτατη αμοιβή να μην υπερβαίνει κατά πολύ την κατώτατη κτλ., δεν έχουν ως προτεραιότητα τη μεγιστοποίηση και την ατομική ιδιοποίηση του κέρδους και εφαρμόζουν περιορισμούς στη διανομή κερδών, επανεπενδύοντας σημαντικό μέρος αυτών, με τρόπο ώστε να προάγεται η συλλογική και η κοινωνική ωφέλεια, αποβλέπουν στην οριζόντια και ισότιμη μεταξύ τους δικτύωση.
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΛΟ απευθύνε¬ται στο σύνολο των πολιτών και αναφέρεται στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων.
Για την κυβέρνηση, η ΚΑΛΟ δεν αποτελεί μία δευτερεύουσα δράση, αλλά συνιστά έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της οικονομίας, μέσω των δραστηριοτήτων της οποίας επιδιώκεται να καλυφθούν κοινωνικές ανάγκες και δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν από το κράτος και την ιδιωτική αγορά.
Η δημιουργία ενός ισχυρού τομέα ΚΑΛΟ, πέραν του ότι θα αποτελέσει πα¬ράγοντα αναβάθμισης του ρόλου της εργασίας αλλά και ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών, θα συμβάλει σημαντικά στην επιδιωκόμενη κοινωνικά δίκαιη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, που δεν μπορεί να στηριχτεί, αποκλειστικά, ούτε στο δυσκίνητο κρά¬τος ούτε στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ αλλά και στην προοπτική ενός άλλου κοινωνικο-οικονομικού προτύπου, η ΚΑΛΟ μπορεί να αποτελέσει πυξίδα για τις άλλες μορφές οικονομικής-επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η ΚΑΛΟ, ως όχημα ενεργοποίησης και ενδυνάμωσης της κοινωνίας, και όχι ως όχημα υποκατάστασης του κοινω¬νικού κράτους που αποτελεί αρμοδιό¬τητα και ευθύνη της πολιτείας, μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί στη μεγάλη ευκαιρία που θα συμβάλει στον μετασχηματισμό της κατακερματισμένης κοινωνικής δημιουργίας προκειμένου να οδηγήσει στη συλλογική ανάταση της κοινωνίας. Αυτή την αλλαγή θα την πραγματοποιήσουν οι ενεργοί πολίτες, η ενεργός κοινωνία, μέσω της ανάπτυξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και του δυναμικού του τόπου μας.
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών).

1 σχόλιο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...