Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η αλήθεια για το γεφύρι των Λαγκαδίων - Γράφει ο Πάνος Χουντής

Η αλήθεια για το γεφύρι των Λαγκαδίων - Γράφει ο Πάνος Χουντής

Όταν σε μια συζήτηση αναφερθεί η λέξη, γεφύρι, τότε όλων το μυαλό πάει στο πασίγνωστο γεφύρι της Άρτας. Το γεφύρι που όπως λέει ο θρύλος,ολημερής το χτιζανε,το βράδυ,γκρεμιζόταν, θέλοντας να κάνει έντονη την μεγάλη καθυστέρηση μέχρι την ολοκλήρωση του. Σήμερα θα σας δώσω αρκετές και σοβαρές πληροφορίες για το επικίνδυνο γεφύρι στην ανατολική είσοδο των Λαγκαδίων, επί της Εθνικής Οδού Τρίπολης- Πύργου.

Αυτές τις μέρες, είναι γεγονός ότι άρχισαν να πραγματοποιούνται, ορισμένες προκαταρτικές εργασίες χωματουργικές και η κοπή δένδρων, που μαρτυρούν ότι μάλλον, κάτι αρχίζει και κινείται..... Θάθελα να υπενθυμίσω, ότι έχει προηγηθεί μεγάλη σοβαρή και μεθοδευμένη προσπάθεια αρκετών χρόνων, για την αποκατάσταση του γεφυριού, μόνο από τον Εξωραϊστικό και Εκπολιτιστικό σύλλογο Λαγκαδίων ‘Η ΠΡΟΟΔΟΣ’ καθώς και επισκέψεις του υπογράφοντος το ρεπορτάζ, σαν συντονιστής της επιτροπής κατοίκων των Λαγκαδίων, με επιστολές και υπομνήματα, στον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ.Γιαννακούρα, ο οποίος από την αρχή έδειξε ένα ειλικρινέστατο ενδιαφέρον.

Αυτά τα ενημερωτικά στοιχεία τα καταθέτω, διότι με το που παρουσιάστηκε ένας φορτωτής να διαμορφώνει ορισμένες ράμπες πρόσβασης για μια βδομάδα περίπου, άρχισαν να δημοσιεύονται η μία μπαρούφα μετά την άλλη. Το τι απίστευτες ασυναρτησίες και απύθμενες κοτσάνες κυκλοφορούσαν, δεν περιγράφεται. Όταν όμως για 3 βδομαδες,δεν υπήρξε καμία δραστηριότητα, τότε έπεσε το..μαύρο στην ενημερωση,...αλλα γλυτώσαμε και από τις...μπαρούφες.

Εδώ και μια βδομάδα άρχισε πάλι, κάτι να κινείται. Το έργο αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, διότι αφορά την αποκατάσταση του γεφυριού πού ευρίσκεται επι της Ε.Ο. αφενός και αφ’ ετέρου το μετακινούμενο έδαφος στην δυτική πλευρά του γεφυριού, δείχνει δια γυμνού οφθαλμού ότι χρειάζεται σοβαρότατη επιστημονική εδαφοτεχνική μελέτη και ιδιαίτερη προσοχή. Δεν περιγράφεται πιο απλά. Τα δε εξερευνητικά καρότα που προηγήθηκαν, σε βάθος 0.60μ περίπου, στα πλευρά του γεφυριού, έδειξαν ότι είναι ένα τσιμεντένιο γεφύρι, σε συνδυασμό με πέτρινες επενδύσεις. Τελικά σύμφωνα με την μελέτη που είχε δοθεί στην δημοσιότητα και υποθέτω κάπως έτσι δημοπρατήθηκε, το γεφύρι θα ανακατασκευασθεί με την μέθοδο των πασσάλων, από έμπειρο και ειδικό συνεργείο.

Όμως...Πέρα από το φωτογραφικό υλικό πού δείχνει μια ντάνα κλωβούς και ένα τρυπάνι στην ρεματιά, υπάρχουν ορισμένα ερωτηματικά που αφορούν βασικά αυτονόητα θέματα για τα οποία δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα περιγράφει σαν υποχρεωτικά, το σχετικό τεύχος της Ειδικής Συγγραφής Έργου! Είναι δυνατόν να γίνεται ένα τόσο σοβαρό έργο, επί της Ε.Ο. χωρίς τις υποχρεωτικές ταμπέλλες στην είσοδο κα έξοδο του έργου , με την ταυτότητα του έργου, που θα αναγράφονται όλα τα στοιχεία του, όπως: Ποιός είναι ο τίτλος του έργου, ποιος είναι ο χρηματοδοτικός φορέας του έργου, ο προϋπολογισμός της μελετης,το ποσό της εργολαβίας, η επιβλέπουσα υπηρεσία, η ανάδοχος εταιρεια, η επωνυμία της, η διεύθυνση της;

Από τα ανωτέρω στοιχεία, μπορεί ο κάθε φορολογούμενος πολίτης, να μάθει την χρονική διάρκεια της συγκεκριμένης εργολαβίας και την καταληκτική ημερομηνία περαίωσης της, καθώς και την συγκεκριμένη ημερομηνία εγκατάστασης του εργολάβου, για να μην έχουμε να λέμε για το γνωστό γεφύρι της .....Άρτας. Επίσης θα μπορεί ο πολίτης να πληροφορείται, εάν το έργο που γίνεται σε ένα πέρα για πέρα επικίνδυνο σημείο, εάν είναι ασφαλισμένο, εάν έχει περιβαλλοντικές μελέτες και επι πλέον εάν έχει από τώρα εγκεκριμένη μελέτη παράκαμψης! Διότι μιλάμε για δύσκολο επικίνδυνο και σοβαρότατο σημείο του μοναδικού Οδικού άξονα που διασχίζει την Γορτυνία και με αυτόν συνδέονται τα περισσότερα χωριά της.

Τέλος, ο πολίτης θα πρέπει να ενημερωθεί, εάν και πού θα λειτουργεί το γραφείο του εργοταξίου για την καλύτερη λειτουργεία του έργου, την ενημέρωση των πολιτων και την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που είναι φυσικό να παρουσιαστούν κατά την διάρκεια της εργολαβίας. Εδώ μπαίνει και ένα ερώτημα,σχετικα με την επιθυμία και την ‘πρόβλεψη’ του κ.Τατούλη ότι το έργο θα τελειώσει τον.... Ιούλιο! Άραγε σε ποιόν Ιούλιο αναφέρεται η.....εργολαβία παραγγελιά; Τον Ιούλιο του 2017 ή του 18; Όλα αυτά τα αυτονόητα ερωτήματα τα καταθέτω σαν προβλήματα πολυετούς εμπειρίας που απαιτούν τις απαραίτητες και συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου, από το τεύχος της Ειδικής Συγγραφής του Έργου. Οι μέχρι σήμερα απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι, αρνητικές και .....θολές !

Εγώ επώνυμα και υπεύθυνα σας ενημέρωσα σχετικά με την εργολαβία της αποκατάστασης του Λαγκαδινού γεφυριού. Θα ξαναεπικοινωνήσουμε, έγκυρα και έγκαιρα, όταν θα σας έχω νεότερες πληροφορίες, αφού έτσι και αλλιώς θα παρακολουθούμε, από πολύ κοντά την πορεία των εργασιών, αυτού του τόσο δύσκολου, αλλά και σοβαρού έργου. Άλλωστε ο πάνσοφος λαός λέει, σωστός πολίτης είναι ο καλά ενημερωμένος πολίτης......

ΠΑΝ.Β.ΧΟΥΝΤΗΣ (2-ιουλ-2017)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...