Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πριν αγοράσετε κλιματιστικό

Πριν αγοράσετε κλιματιστικό

Πριν τοποθετήσετε κλιματιστικό στο χώρο σας καλό είναι να κάνετε μια βόλτα στην αγορά. Ωστόσο, πριν φτάσετε στην πόρτα των καταστημάτων, για να πιάσουν τόπο τα χρήματά σας, σας ενημερώνουμε για μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Πριν αγοράσετε κλιματιστικό κάντε τη δική σας έρευνα αγοράς, επισκεπτόμενοι περισσότερα από ένα καταστήματα και ελέγχοντας τις τιμές που σας έχουν δώσει. Δεν αποκλείεται μάλιστα να βρείτε σε κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα το μηχάνημα που σας ενδιαφέρει σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Για να επιλέξετε το καλύτερο κλιματιστικό θα πρέπει να γνωρίζετε τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου που θέλετε να καλύψετε και αυτό γιατί σύμφωνα με αυτά, θα κρίνετε πόσα BTUs (δηλαδή πόση ισχύ) χρειάζεται να έχει το μηχάνημα. Οι κατασκευάστριες εταιρείες προσδιορίζουν την αντιστοιχία BTUs και τετραγωνικών μέτρων ως εξής:

Τα 9.000BTU καλύπτουν χώρο 20 τα.μ.

Τα 12.000 BTU καλύπτουν χώρο 30 τ.μ.

Τα 18.000 BTU καλύπτουν χώρο 40 τ.μ.

Τα 24.000 BTU καλύπτουν χώρο 50 τ.μ.

Inverter ή συμβατικό;

Η τεχνολογία inverter προσφέρει στη συσκευή τη δυνατότητα να εναρμονίζει την ισχύ της με τις συνθήκες του χώρου, προσαρμόζοντας τη λειτουργία της ανάλογα με τις ανάγκες. Όταν η θερμοκρασία την οποία ορίζετε στο κλιματιστικό, παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση από την πραγματική θερμοκρασία, η συσκευή λειτουργεί στο μέγιστο για τη γρηγορότερη δυνατή επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας και αμέσως μετά ο συμπιεστής ρυθμίζει με ακρίβεια την ισχύ για τη διατήρησή της. Ενώ, λοιπόν, τα συμβατικά κλιματιστικά απλώς αυξομειώνουν την ένταση του αέρα, στα κλιματιστικά με τεχνολογία inverter, ο μηχανισμός ψύξης μεταβάλλοντας τον αριθμό στροφών του μοτέρ, μπορεί να λειτουργεί σε ενδιάμεσα στάδια, ψύχοντας τον αέρα, όσο χρειάζεται.

Τοποθέτηση και service.

Στα έξοδα του κλιματιστικού συνυπολογίζεται και η τοποθέτησή του, και το ετήσιο service. Η τοποθέτησή του μπορεί να πραγματοποιηθεί από το κατάστημα που θα αγοράσετε το κλιματιστικό και θα σας κοστίσει από 80 έως 95 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του μηχανήματος (εναλλακτικά, μπορεί να σας το τοποθετήσει ιδιώτης ψυκτικός). Ως προς το service, η κάθε εταιρεία κλιματιστικών έχει κάποιους όρους χρήσης, σύμφωνα με τους οποίους αν κατά τη διάρκεια της εγγύησης (π.χ. δύο χρόνια), το μηχάνημα χαλάσει και το service σε αυτό το διάστημα έχει γίνει από κάποιον ανεξάρτητο, ιδιώτη ψυκτικό, πιθανώς η εγγύηση να μην σας καλύπτει και να πρέπει να πληρώσετε τη ζημιά. Ίσως, λοιπόν να είναι προτιμότερο, κατά το διάστημα που το μηχάνημα έχει την εγγύηση, να γίνεται service από την ίδια την εταιρεία του κλιματιστικού (κόστος 30 – 50 ευρώ). Όταν όμως λήξει η εγγύηση μπορείτε να αναζητήσετε οικονομικότερες τιμές από ιδιώτες ψυκτικούς.

Συμβουλές για αύξηση της απόδοσης των κλιματιστικών.

Καθαρίστε τα φίλτρα του κλιματιστικού πριν από τη χρήση, καθώς εκεί συσσωρεύετε μεγάλη ποσότητα σκόνης.
Τα φίλτρα του κλιματιστικού πρέπει να αλλάζονται σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Καθαρίστε το εξωτερικό μηχάνημα του κλιματιστικού ψεκάζοντάς το με νερό (με το λάστιχο της αυλής ή του κήπου)
Φροντίστε να μην υπάρχουν εμπόδια (φυτά, έπιπλα κήπου ή οτιδήποτε άλλο) σε απόσταση μικρότερη από 35 εκατοστά από το εξωτερικό μηχάνημα που πιθανώς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία του αέρα στο εξωτερικό μηχάνημα.
Καθαρίστε συχνά τις γρίλιες και τα πτερύγια του εσωτερικού μηχανήματος.
Δε χρειάζεται να καλύπτετε τα εξωτερικά  μηχανήματα για προστασία εφόσον αυτά είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα για να λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους.
Χωρίς τακτική συντήρηση τα κλιματιστικά μηχανήματα χάνουν 5% της αποτελεσματικότητάς τους για κάθε χρόνο. λειτουργίας. για παράδειγμα, ένα κλιματιστικό 12.000 BTU αγορασμένο πριν μερικά χρόνια, μπορεί να λειτουργεί σήμερα σαν κλιματιστικό 9.000 BTU αν έχει κακοσυντηρηθεί

Συμπερασματικά, η τακτική και σωστή συντήρηση των κλιματιστικών συστημάτων ευνοεί πολλαπλά. Τα μηχανήματα έτσι, επανακτούν τη χαμένη τους αποδοτικότητα, είναι λιγότερο πιθανόν να πάθουν κάποια σημαντική βλάβη, αποκτούν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αυξάνουν την άνεσή σας και λειτουργούν με οικονομικό τρόπο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ - ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

Οδηγός αγοράς tablet - Γράφει ο Γιάννης Πετσέλης

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...