Menu
RSS
Κυριακή, 12/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πείτε τον ξανά ... Χαράτσι!

Πείτε τον ξανά ... Χαράτσι!
ΕΕΤΗΔΕ=ΧΑΡΑΤΣΙ=ΕΝΦΙΑ=ΧΑΡΑΤΣΙ
 
Θα θυμάστε ότι, όταν μας πρωτοέμπηξε τον κεφαλικό φόρο των ακινήτων ο Βενιζέλος (το να πληρώνουμε δηλαδή ενοίκιο στο ιδιόκτητο σπίτι που μένουμε) τόν είχε ονομάσει ΕΕΤΗΔΕ (Έκτακτο Ειδικόν Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών)
Ο λαός επειδή δυσκολευόταν να προφέρει τη λέξη, υιοθέτησε από μόνος του, την Τούρκικη λέξη ΧΑΡΑΤΣΙ και δικαίως, αφού μόνο Τούρκος θα σκεπτόταν να βάλει τέτοιου είδους φόρο, στους Έλληνες.
Εκείνη την εποχή, όπου και να πήγαινες, με όποιον και να συζητούσες, σου μίλαγε για το εξοντωτικό Χαράτσι
και τη δυσκολία που είχε ο καθένας, για να το πληρώσει.
Και δεν ήταν μόνο αυτό.
Όταν σου μιλούσε κάποιος για το Χαράτσι , είχε και μία συμπεριφορά που σε καθήλωνε και σε έκανε να τον ακούς, αφού τον έβλεπες να κοκκινίζει από ένταση και θυμό και νόμιζες ότι ήταν έτοιμος να πάρει τα.....όπλα !
Το Χαράτσι και ο Χαρατζής είναι καταγεγραμμένα στη συλλογική μνήμη του Έλληνα από τον καιρό της Τουρκοκρατίας, αφού το Χαράτσι ήταν ένας εξοντωτικός κεφαλικός φόρος που πλήρωναν οι μή μουσουλμάνοι στους Τούρκους, ο δε Χαρατζής ο αποκρουστικός εκείνος Τούρκος που πίεζε αφόρητα τους "ραγιάδες" για τον εισπράξει.
Το σύστημα του Ελλαδιστάν , βλέποντας το πόσο άσχημα ηχούσε στ'αυτιά το Χαράτσι και επειδή παρέπεμπε στην Τουρκοκρατία, σκέφτηκε να αλλάξει τον ΕΕΤΗΔΕ με μία άλλη λέξη, η οποία θα ήταν εύηχη και "γλυκιά" και έτσι θα μπορούσε να την ακούει, να την συγκρατεί και να την προφέρει και ο πλέον αδαής και ο μειωμένης αντίληψης.
Σκέφτηκε λοιπόν, εφηύρε και μας έμπηξε τον ...ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων),ο οποίος και εύηχη λεξούλα είναι και ο Έλληνας εύκολα την προφέρει και έτσι χρυσώσανε και (το...φοροχάπι) για να το καταπιεί καλύτερα.
Αμέσως με την αλλαγή του ΕΕΤΗΔΕ σε ΕΝΦΙΑ, ανέλαβαν εργολαβικά τα κανάλια να "φυτέψουν" στο μυαλό του Έλληνα τη λέξη ΕΝΦΙΑ, και με το καθημερινό πες-πες, τα κατάφεραν !
Έκτοτε ξεχάσαμε όλοι το Χαράτσι και μιλάμε για τον ΕΝΦΙΑ και ας είναι ουσιαστικά το ίδιο και μεγαλύτερο "αγγούρι" με τον ΕΕΤΗΔΕ που τον λέγαμε Χαράτσι.
Να σημειώσουμε ότι το μεν ΕΕΤΗΔΕ είχε ονομαστεί έκτακτος, ο δε αντικαταστάτης του ΕΝΦΙΑ, απεδείχθη στην πορεία.......τακτικότατος !
Ως γνωστόν στην Ελλάδα δεν υπάρχει ουδέν μονιμότερον του.....προσωρινού !
Επί πλέον, ενώ ο ΕΕΤΗΔΕ είχε μπεί μόνο στις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες, ο ΕΝΦΙΑ μπήχτηκε και στις μη ηλεκροδοτούμενες, για να αποδειχτεί έτσι ότι ο μεν πρώτος ήταν Χαράτσι, ο δε δεύτερος Χαράτσι και........ας μη γράψω τι !
Γι'αυτά και για πολλά άλλα, το παρόν άρθρο γράφτηκε για να μας παροτρύνει όλους να μιλάμε ξανά για το εξοντωτικό Τούρκικο Χαράτσι και να θυμόμαστε ότι σαν Τούρκικα στρατεύματα κατοχής συμπεριφέρονται αυτοί που μας..... κυβερνάνε !
Υπάρχουν λέξεις που έχουν ήχο μουσικό και υπάρχουν λέξεις που έχουν ήχο.....σφαίρας !
Στους καιρούς που βιώνουμε και με όσα βάσανα τραβάμε από τους σύγχρονους δυνάστες, μόνο με "σφαίρες" ταιριάζει να τους αντιμετωπίζουμε.
Νικόλαος Η. Σκαντζός

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...