Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Υπερηφάνεια για το ηρωικό «ΟΧΙ» των Ελλήνων στις 28 Οκτωβρίου του 1940!

Υπερηφάνεια για το ηρωικό «ΟΧΙ» των Ελλήνων στις 28 Οκτωβρίου του 1940!


Η 28η Οκτωβρίου είναι μία ημέρα υπερηφάνειας για το μεγαλείο του Ελληνικού Λαού.

Η άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό, Ιωάννη Μεταξά, τιμάται κάθε χρόνο, τέτοια μέρα.

Αυτό το «ΟΧΙ» είχε ως αποτέλεσμα να μπει η χώρα στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και να ξεκινήσει ο Ελληνοιταλικός πόλεμος του 1940.

Τι έγινε εκείνη την ιστορική ημέρα; Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940 η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c'est la guerre», (προφέρεται από τα γαλλικά, αλόρ, σε λα γκερ, δηλαδή, Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταμών ιταλικών αιτημάτων.

Το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα», το οποίο ακολούθησε, και οι μεγάλες νίκες που ο Ελληνικός στρατός κατήγαγε εις βάρος των Ιταλών, καθιερώθηκε να γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Ιωάννη Μεταξά να συναινέσει.

"Καλημέρα Αρκαδία"

3 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 05:10 Σύνδεσμος σχολίου

    Ο ήρωας στρατιώτης, Βασίλειος Τσιαβαλιάρης, ήταν ο πρώτος Έλληνας στρατιώτης που θυσιάστηκε για την πατρίδα, στο έπος του ΄40.
    «Πριν φανεί το πρωτοχάραγμα στις 5 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940, τα κανόνια του εχθρού άρχισαν να βροντούν και να σκορπούν φωτιά και σίδερο. Το 21ο φυλάκιο των Ελληνοαλβανικών συνόρων, στο ύψωμα Γκόλιο κοντά στην Πυρσόγιαννη ήταν ο πρώτος στόχος. Εκεί στο χαράκωμα με το οπλοπολυβόλο στο χέρι ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης από την Πιαλεία Τρικάλων, πέφτει νεκρός. Ήταν ο πρώτος Έλληνας στρατιώτης που θυσιάστηκε για την πατρίδα, στο έπος του ΄40».

  • Λοχίας ΠΒ
    Λοχίας ΠΒ Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019 04:59 Σύνδεσμος σχολίου

    Της Κοψαν την φωνή ,κουκλίτσα αληθινή
    Την πιάσανε αιχμάλωτη οι Άπιστοι Αλβανοί
    Και τώρα που μπορώ το όπλο να κρατώ
    Και ανήκω εις τον ένδοξο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ
    Θα ανέβω ένα πρωί με δόξα και τιμή ,
    Για να αγκαλιάσω στοργικά την δόλια μου αδερφή !!

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 03:10 Σύνδεσμος σχολίου

    Εχω μια αδερφη ,κουκλίτσα αληθινή, την λενε ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ την αγαπω πολύ !!!!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...