Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Για την πολιτική του δήμου Γορτυνίας στα αδέσποτα

Για την πολιτική του δήμου Γορτυνίας στα αδέσποτα
 
Η συζήτηση που διεξήχθη στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή την αποδοχή χρηματοδότησης δράσεων που αφορούν στα αδέσποτα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και το Φιλόδημο, κατέδειξε αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Ότι ο δήμος Γορτυνίας είναι "δεμένος στο λουρί" μιας πολιτικής, η οποία όχι μόνο δεν προστατεύει τα ζώα, αλλά αντίθετα τα θέτει σε κίνδυνο καθιστώντας την κρατική ευθύνη κυριολεκτικά "αδέσποτη" ανάλογα με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες κάθε δήμου, αφήνοντας έτσι χώρο για επιχειρηματική δράση σε φορείς της λεγόμενης "κοινωνικής οικονομίας", σε ΜΚΟ, αλλά και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Αν το σκεφτεί κανείς βαθύτερα, θα δει ότι υπάρχει προφανής εξήγηση γι' αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει με τα αδέσποτα. Σε ένα κοινωνικό σύστημα όπου η ίδια η ανθρώπινη ζωή απαξιώνεται στο βωμό του κέρδους και της εμπορευματοποίησης ακόμα και των πιο βασικών αναγκών, είναι επόμενο να χάνεται κάθε ηθική αναστολή απέναντι στα ζώα συντροφιάς που καταλήγουν αδέσποτα και στη συνέχεια φυλακίζονται μακριά από τα ανθρώπινα βλέμματα για να βρουν εκεί αργό και βασανιστικό θάνατο. Κι επειδή δεν έχουμε όλοι ασθενή μνήμη, να θυμίσουμε ότι το 2019 κατά τη συνταγματική αναθεώρηση, η πρόταση για να συμπεριληφθεί στο άρθρο 24Α του Συντάγματος ειδική αναφορά για την προστασία των ζώων υπερψηφίστηκε μόνο από το ΚΚΕ, με τους βουλευτές των άλλων κομμάτων είτε να απέχουν είτε να καταψηφίζουν.
Απέναντι στο διαχρονικό πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων, η υποκρισία των αρμόδιων στο δήμο Γορτυνίας περισσεύει. Εμφανίστηκαν μάλιστα "βασιλικότεροι του βασιλέως" υπερασπιζόμενοι ένα νόμο (ν. 4830/2021 για την "ευζωία των ζώων συντροφιάς και το πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ"), ο οποίος, σε συνέχεια προηγούμενων νόμων, μεταφέρει την ευθύνη για τη διαχείριση του προβλήματος στους δήμους, χωρίς να εξασφαλίζει την αναγκαία χρηματοδότηση. Η δημοτική αρχή Γορτυνίας γνωρίζει πολύ καλά ότι απαιτείται να γίνουν πολύ περισσότερα για την προστασία των ζώων σε κεντρικό επίπεδο κι ότι δε φτάνει η πρόταση για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας στην τοπική κοινότητα Νεοχωρίου, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης.
Κατά τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Γορτυνίας αναδείχθηκε άλλο ένα ζήτημα, το οποίο χρήζει αναφοράς. Είναι επιστημονικά και πολιτικά άτοπη, άκρως αναχρονιστική η άποψη που εκφράστηκε στο δημοτικό συμβούλιο και η οποία προσεγγίζει το ζήτημα των αδέσποτων αδιαφορώντας για τις συνθήκες στις οποίες μεγαλώνουν και τα δεσποζόμενα ζώα. Διότι, όπως πολύ σωστά επισήμανε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Φράγκος, με τα χαράτσια που προβλέπονται για την υποχρεωτική στείρωση, την επί πληρωμή αποθήκευση του DNA, το τσιπάρισμα κ.ο.κ., η κηδεμονία κατοικίδιου όχι μόνο μετατρέπεται σε πολυτέλεια, αλλά ενισχύεται με αυτό τον τρόπο η εγκατάλειψη και η εμπορία, η οποία εκτός των άλλων ευθύνεται για την κακοποίηση και θανάτωση ζώων, για τη διάθεσή τους ακόμα και με εκφυλιστικές νόσους και πλαστά πιστοποιητικά (να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο προβλεπόταν ότι η δίωξη για την παράνομη εμπορία ζώων έχει πλημμεληματικό χαρακτήρα).
Ο κ. Δημάκος, καθ'ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα θέματα των αδέσποτων στη Γορτυνία, εμφανίστηκε αγανακτισμένος, καλώντας τους δημοτικούς συμβούλους να υιοθετήσουν από ένα αδέσποτο για να λυθεί το πρόβλημα στη Βυτίνα. Επικαλέστηκε δηλαδή, τη γνωστή καραμέλα της "ατομικής ευθύνης" και του εθελοντισμού για ένα πρόβλημα που, αν το αναλύσει κανείς σε όλες του τις διαστάσεις, θα δει ότι ξεπερνά τη λογική της τοπικής διαχείρισης και της ατομικής φιλοζωίας, την οποία, όπως φαίνεται, υιοθετεί η δημοτική αρχή στην οποία συμμετέχει ο κ. Δημάκος.
Επειδή ο κ. αντιδήμαρχος απευθύνθηκε στη Λαϊκή Συσπείρωση για να του δώσει άμεσες λύσεις, να του πούμε ότι οι θέσεις του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης για την οριστική επίλυση του εν λόγω προβλήματος είναι γνωστές και πολύ συγκεκριμένες (έχουν διατυπωθεί κατ' επανάληψη στη Βουλή, τους δήμους και τις περιφέρειες και γι' αυτό δε χρειαζόμαστε κάποια ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να τις αναπτύξουμε, όπως ζήτησε ο κ. Μέγας). Αυτές οι θέσεις όμως, δε χωρούν στην πολιτική που εφαρμόζουν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις και οι τοπικές τους αρχές, όπως η δημοτική αρχή που στηρίζει ο κ. Δημάκος, γιατί εμείς θέλουμε να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα με σεβασμό στα ζώα και όχι απλώς να δείχνουμε ότι αγανακτούμε "κυνηγώντας την ουρά μας".
Ποιες είναι λοιπόν, οι θέσεις, το πρόγραμμά μας σε αυτό το ζήτημα, που αγγίζει ευαίσθητες πτυχές του ανθρώπινου πολιτισμού;
1) Απαιτούμε η διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων να γίνει αποκλειστική ευθύνη του κράτους μέσω κρατικών δομών, με ενιαίο τρόπο πανελλαδικά και με εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων πόρων (ανθρώπινων και οικονομικών) για τη διαμόρφωση χώρων, τη στέγαση και λειτουργία καταφυγίων προσωρινής διαμονής αδέσποτων ζώων, με κτηνιατρείο και οργανωμένες υποδομές κλινικής για αδέσποτα (εξεταστήριο, χειρουργείο, νοσηλευτήριο, μικροβιολογικό εργαστήριο, μόνιμους κτηνιάτρους βάρδιας, μόνιμους νοσηλευτές, εκπαιδευμένους ζωοκόμους, αυτοκίνητα περισυλλογής κ.λ.π.). Όλα τα παραπάνω αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μπορούν να διεξάγονται αποτελεσματικά οι διαδικασίες της περισυλλογής, του ιατρικού ελέγχου και της περίθαλψης - στείρωσης, της καταγραφής - σήμανσης, της απελευθέρωσης (εφόσον αυτή είναι εφικτή, με επιστημονικά κριτήρια και με μέτρα για την αποφυγή σχηματισμού αγελών) στο σημείο περισυλλογής και του μετέπειτα ελέγχου των αδέσποτων, χωρίς την παρεμβολή ιδιωτών, μεσαζόντων και διαφόρων ΜΚΟ. Να σταματήσει η συνήθης πρακτική, τα κονδύλια να δίδονται δεξιά κι αριστερά, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, με μοναδικούς κερδισμένους κάποιους επιχειρηματίες και ΜΚΟ.
2) Να ενισχυθούν οι υιοθεσίες αποκλειστικά από φυσικά κι όχι από νομικά πρόσωπα, με λήψη μέτρων, όπως δωρεάν στείρωση και κτηνιατρική περίθαλψη.
3) Να επιτραπεί στα φιλοζωικά σωματεία να ασκούν τον εθελοντικό τους ρόλο, συνεπικουρώντας το έργο των κρατικών δομών και συμβάλλοντας στη διαδικασία της υιοθεσίας αδέσποτων, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται υπό συνεχή κρατικό έλεγχο, με διαμόρφωση και λειτουργία κατάλληλης πλατφόρμας για το σύνολο των υιοθεσιών.
4) Να διοργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα σεμινάρια εκπαίδευσης και επιμόρφωσης από κρατικούς φορείς (σχολεία, πανεπιστήμια, δήμους κ.λ.π.) με σκοπό την προαγωγή του σεβασμού προς τα ζώα και το περιβάλλον στο οποίο ζουν.
Τέλος, όσον αφορά στο επιχείρημα της δημοτικής αρχής για την ανάγκη αυστηρής και απαρέγκλιτης τήρησης του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου για τα αδέσποτα που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, την απάντηση την έχει δώσει ο συμπατριώτης μας Νίκος Γκάτσος στο "χορό των σκύλων".
...πέντε πεινασμένοι σκύλοι
στου παράδεισου την πύλη
περιμέναν απ'τους πρώτους
για να στήσουν το χορό τους
μα προτού η αυγή χαράξει
στου ουρανού την άγια τάξη
χωροφύλακες αγγέλοι
τους κρεμάσαν στο τσιγκέλι...
Ας μη γίνουμε στη Γορτυνία "χωροφύλακες αγγέλοι" μιας πολιτικής, η οποία, ενώ εμφανίζεται προστατευτική, στην πραγματικότητα "κρεμάει στο τσιγκέλι" τις ανάγκες όχι μόνο των ανθρώπων αλλά και των ζώων.
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης

1 σχόλιο

  • ΜΑΡΥ
    ΜΑΡΥ Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2023 20:31 Σύνδεσμος σχολίου

    ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΜΕ!. ΜΠΡΑΒΟ ΔΗΜΑΡΧΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΔΗΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ. ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΣ ΤΑΪΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΓΙΑ ΑΡΧΗ...

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...