Menu
RSS
Κυριακή, 20/06/2021
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

«Νέες αιφνιδιαστικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ»

«Νέες αιφνιδιαστικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ»

 Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης με ερώτησή του, τις σκανδαλώδεις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που επιφέρει τροπολογία του ΥΠΕΚΑ και αυθαίρετη απόφαση της ΔΕΗ να μετακυλήσει το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στα νοικοκυριά.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται μάλιστα την ανακοίνωση της (ΡΑΕ) Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που αρνείται ότι παρείχε συγκατάβαση για τη νέα ύπουλη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και καταλογίζει ευθύνες για τις αυξήσεις στην ΔΕΗ, αλλά και στο Δημόσιο για την υπερφορολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι: 

«η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα αποτελεί πρωτοφανή περίπτωση καταναλωτικού προϊόντος- σε παγκόσμιο επίπεδο - λόγω ακριβώς της υπερφορολόγησής της με τρεις διαφορετικούς Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης την τελευταία μόνο διετία, χωρίς να υπολογίζονται δημοτικοί φόροι, τέλος ΕΡΤ, ΔΕΤΕ και το χαράτσι ακινήτων». 
Ο Δ. Παπαδημούλης ρωτά την κυβέρνηση για ποιο λόγο η κυβέρνηση σε καιρό βαθιάς ύφεσης,οικονομικής δυσπραγίας και σκληρής μονόπλευρης λιτότητας φορτώνει με νέα βάρη τις πλάτες των καταναλωτών της ΔΕΗ συνεχίζοντας τις απανωτές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μετακυλύοντας ύπουλα στους καταναλωτές το κόστος των ΥΚΩ, παρακάμπτοντας την ΡΑΕ και πώς απαντά η κυβέρνηση στην επισήμανση της ΡΑΕ ότι το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο υπερφορολόγησης, τα νοικοκυριά πληρώνουν έως και 30% περισσότερο απ’ ότι συνήθως και η πρόσβαση σε αυτό συνδέεται με μια αλυσίδα φόρων και χαρατσιών
 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  και Οικονομικών.
 
 Θέμα: Σκανδαλώδης μετακύλιση κόστους 681,7 εκατ. ευρώ των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από τη ΔΕΗ στα νοικοκυριά αυξάνει εκ νέου το τιμολόγιο της ΔΕΗ
 
   Με τροπολογία που ενσωματώθηκε αιφνιδιαστικά, την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο «Αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικό - Πρόγραμμα Ήλιος - Προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές», και φέρει την υπογραφή του υπουργού περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου, ορίζεται ότι το αντάλλαγμα για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) θα βαρύνει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και θα χρεώνεται με τον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει ότι υπόχρεοι καταβολής του ανταλλάγματος για τις ΥΚΩ δεν είναι πλέον οι προμηθευτές αλλά οι καταναλωτές, οι οποίοι και το καταβάλουν προς τους παρόχους ηλεκτρισμού με διακριτή χρέωση στους λογαριασμούς που λαμβάνουν. Δηλαδή, οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος θα κληθούν να πληρώσουν μόνο για φέτος επιπλέον 681,7 εκατ. ευρώ! 
 Η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί ένα νομικό «εφεύρημα» της κυβέρνησης προκειμένου αφενός να μεταφερθεί από τους προμηθευτές στους καταναλωτές η ευθύνη καταβολής των ΥΚΩ, αφετέρου να άρει το αδιέξοδο που έχει προκύψει μετά την ακύρωση από το ΣτE, των παλαιότερων υπουργικών αποφάσεων σχετικά με το θέμα. 
 Η επιβάρυνση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα φόρων και τελών που αναγκάζονται να καταβάλουν οι έλληνες πολίτες προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως επισημαίνει και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα αποτελεί πρωτοφανή περίπτωση καταναλωτικού προϊόντος- σε παγκόσμιο επίπεδο - λόγω ακριβώς της υπερφορολόγησής της με τρεις διαφορετικούς Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης την τελευταία μόνο διετία, χωρίς να υπολογίζονται δημοτικοί φόροι, τέλος ΕΡΤ, ΔΕΤΕ και το χαράτσι ακινήτων. 
 Χαρακτηριστικά η ΡΑΕ αναφέρει ότι: «Πέραν των προφανών επιπτώσεων στο εισόδημα των καταναλωτών, η επιβολή όλων αυτών των φόρων και τελών υπέρ τρίτων έχει δημιουργήσει πολλά εμπόδια στον εξορθολογισμό των χρεώσεων για την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και στην ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά». Επιπλέον η ΡΑΕ επισημαίνει ότι τα νοικοκυριά πληρώνουν έως και 30% περισσότερο απ' ότι συνήθως, λόγω όχι μόνο των αυξήσεων που επιβλήθηκαν στις χρεώσεις της κιλοβατώρας, αλλά και των υψηλών κλιμακωτών χρεώσεων που επέβαλε η ΔΕΗ στις ΥΚΩ.
 Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
 · Για ποιο λόγο η κυβέρνηση σε καιρό βαθιάς ύφεσης και σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, φορτώνει με νέα βάρη τις πλάτες των καταναλωτών της ΔΕΗ συνεχίζοντας τις απανωτές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μετακυλύοντας αιφνιδιαστικά και άδικα στους καταναλωτές το κόστος των ΥΚΩ; 
 · Ποιος αποφάσισε και με βάση ποια κριτήρια να παραβλέψει την αντίθετη γνώμη της ΡΑΕ και να επιβάλει μια νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ που πάλι καλείται να πληρώσει ο έλληνας πολίτης που βλέπει το εισόδημα του διαρκώς να υπερφορολογείται;
 · Πώς απαντά η κυβέρνηση στην επισήμανση της ΡΑΕ ότι το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο υπερφορολόγησης, τα νοικοκυριά πληρώνουν έως και 30% περισσότερο απ’ ότι συνήθως και η πρόσβαση σε αυτό συνδέεται με μια αλυσίδα φόρων και χαρατσιών;»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...