Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Κινητοποίηση στην Πρυτανεία ετοιμάζουν φοιτητές στην Τρίπολη!

Κινητοποίηση στην Πρυτανεία ετοιμάζουν φοιτητές στην Τρίπολη!

Γενική συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε στις 17/10/2019 στην Τρίπολη και το «Καλημέρα Αρκαδία» δημοσιεύει την απόφαση.

ΑΠΟΦΑΣΗ Φ.Σ. ΠΛΗΡ/ΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛ/ΝΟΙΩΝ

Ο συλλογός μας το προηγούμενο χρονικό διάστημα κατάφερε με τις δράσεις του να αποτρέψει σε έναν βαθμό την υποβάθμιση του προγράμματος σπουδών και την συγχώνευση με ενα τμήμα του ΤΕΙ στην Πάτρα, όπως προβλεπόταν απο το Νομοσχέδιο-Γαβρόγλου. Παρά όμως το γεγονός ότι αποτράπηκαν κάποια σημεία του Νομοσχεδιου τα μεγάλα προβλήματα στα πανεπιστήμια συνολικά αλλά και συγκεκριμένα στο δικό μας παρέμειναν. Η υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, παρά τα μεγάλα λόγια για αναβάθμιση δήθεν των σπουδών , παραμένει παγιωμένη σε πολύ χαμηλά επίπεδα ανεξαρτήτως κυβέρνησης εφόσον και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει στον ίδιο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ιδρύματα να έχουν σοβαρές ελλείψεις σε πολύ στοιχειώδη ζητήματα όπως η ανυπαρξία σε πολλές περιπτώσεις στέγασης, εξοπλισμού, καθηγητών ακόμα και πολλές φορές κτιριακών υποδομών.

Με το απαράδεκτο για το λαό «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ την επόμενη εβδομάδα, θέτει την τροπολογία για την παραπέρα ισοτιμία ιδιωτικών κολεγίων εξωτερικού με τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Με την αναγνώριση και εξισωση των ιδιωτικών κολλεγίων προωθούν ακόμα περισσότερο την εμπορευματοποίηση των σπουδών μας. Το νομοσχέδιο αυτό ενισχύει την κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων! Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν αποφοίτους 2ετών, 4ετών, 5ετών σπουδών και απόφοιτους κολεγίων, που όλοι θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας με ισοπεδωμένα δικαιώματα, θα είναι εγκλωβισμένοι σε συνθήκες ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης δουλειάς στο «όνομα» του μεταξύ τους ανταγωνισμού.

Γι αυτό τον λόγο δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο την περαιτέρω υποβάθμιση των σπουδών μας και να διεκδικήσουμε:

  • Δραστική αύξηση της χρηματοδότησης με σκοπό την ανέγερση εστιών στην ευθύνη του κράτους και εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών για την φοιτητική μέριμνα. Να δοθεί επίδομα στέγασης σε όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι. Να επινοικιαστούν άμεσα δωμάτια σε ξενοδοχεία στην ευθύνη του κράτους για όσους φοιτητές δεν κατάφεραν να βρουν σπίτι.
  • Αύξηση των δικαιούχων στην σίτηση με σκοπό να σιτίζονται όλοι οι φοιτητές δωρεάν με την ένδειξη του πάσου ή της βεβαίωσης σπουδών τους.
  • Αύξηση χρηματοδότησης σε επίπεδα που εξασφαλίζουν την αναβάθμιση του εξοπλισμού όλων των εργαστηρίων.
  • Κάλυψη όλων των κενών σε καθηγητές με σκοπό την πραγματοποίηση όλων των μαθημάτων και εργαστηρίων που προβλέπονται στον οδηγό σπουδών.

 

Επίσης διεκδικούμε:

 

  • Έγκριση μετεγγραφών όλων των φοιτητών που κάνουν αίτηση για να μετακινηθούν στο τόπο κατοικίας τους εφόσον το έχουν ανάγκη. Να μπορούν να παρακολουθούν όλοι οι υπό μετεγγραφή φοιτητές κανονικά τα μαθήματα και τα εργαστήρια τους. Να πάρουν όλοι οι φοιτητές από μετεγγραφή τις φοιτητικές παροχές που δικαιούνται με τη λήψη κωδικών και πάσο, όπως δωρεάν σίτιση-συγγράμματα-αναλώσιμα.
  • Μη εφαρμογή του Ν+2 χρόνου σπουδών διότι χτυπάει τους φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.
  • Όχι στην κατηγοριοποίηση των πτυχίων (2ετων,4ετων,5ετων) αλλά στην ύπαρξη ενός ενιαίου πτυχίου ανά επιστημονικό αντικείμενο που θα παρέχει ολοκληρωμένη γνώση και θα εξασφαλίζει πρόσβαση στο επάγγελμα με πραγματικά εργασιακά δικαιώματα.
  • Καμία συζήτηση για δίδακτρα στο προπτυχιακό στα πλαίσια όπως λένε του αυτόνομων και αυτοδιαχειριζόμενων ιδρυμάτων. Κατάργηση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά τα οποία πλέον έχουν γίνει απαραίτητα για την πρόσβαση στο επάγγελμα.
  • Να μείνει στα χαρτιά η κατάργηση του ασύλου που στόχο δεν έχει σε καμία περίπτωση να αποτρέψει δήθεν την ανομία και το εμπόριο ναρκωτικών, αλλά στην πραγματικότητα να χτυπήσει το δικαίωμα των φοιτητών στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, ώστε να προχωράνε ανενόχλητοι τα μέτρα που εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς τους.

Μέσα από τους συλλογικούς αγώνες μπορούμε να αποτρέψουμε αποφάσεις που στρέφονται ενάντια στα δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους για την ζωή μας, τις σπουδές μας και το εργασιακό μας μέλλον!

Καλούμε όλους τους φοιτητές αλλά και όλους τους συλλόγους του ΠΑ.ΠΕΛ την Πέμπτη 31/10 σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία με σκοπό να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...