Menu
RSS
Δευτέρα, 06/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

11 Μαίου | Φεστιβάλ Ρίψεων "Μανώλης Μανωλόπουλος" στην Τρίπολη

11 Μαίου | Φεστιβάλ Ρίψεων "Μανώλης Μανωλόπουλος" στην Τρίπολη

Στις 11 Μαίου 2024 θα διεξαχθεί το φεστιβάλ ρίψεων «Μανώλης Μανωλόπουλος» στο δημοτικό αθλητικό κέντρο του δήμου Τρίπολης.

Το Φεστιβάλ Ρίψεων ξεκίνησε ουσιαστικά από τον Μανώλη Μανωλόπουλο και πραγματοποιείται  κάθε χρόνο στο τέλος της Άνοιξης από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ.
Ο Δήμος Τρίπολης, αναγνωρίζοντας τη συνολική προσφορά του στον αθλητισμό, αποφάσισε να τον τιμήσει δίνοντας στο Φεστιβάλ Ρίψεων το όνομά του.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Μανώλης Μανωλόπουλος, ο "δάσκαλος των ρίψεων" γεννήθηκε το 1932 στον Άγιο Κωνσταντίνο,ένα χωριό έξω από την Τρίπολη Αρκαδίας. Η ζωή του όλη αφιερώθηκε στον Ελληνικό Κλασικό Αθλητισμό όπου άφησε ανεξίτηλα το αποτύπωμα του. 
Ύστερα από ένα σύντομο διάστημα ως τερματοφύλακας του νεοφώτιστου τότε Αστέρα Τρίπολης, πέρασε στον στίβο. Σωματώδης, μυώδης και γρήγορος, ήταν ανίκητος στο λιθάρι, στο δίσκο, στο ακόντιο, στο μήκος και στους δρόμους στους τοπικούς και περιφερειακούς αγώνες, “ένα μεγάλο φυσικό ταλέντο” όπως όλη η τοπική κοινωνία θυμάται.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 μετακόμισε στην Αθήνα και εντάχθηκε στην ομάδα ρίψεων του Παναθηναϊκού, όπου διέπρεψε ως ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες δισκοβόλους κερδίζοντας  Πανελλήνια Πρωταθλήματα, Διασυλλογικούς, Βαλκανικούς και Διεθνείς Αγώνες. Υπήρξε μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου για πολλά χρόνια με Διεθνείς συμμετοχές.
Στις αρχές του ’70 ανέλαβε Προπονητής Ρίψεων του Παναθηναϊκού, ένα πόστο που κράτησε περίπου για 6 δεκαετίες, μέχρι να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ορίστηκε Ομοσπονδιακός Προπονητής της Εθνικής Ομάδας με συμμετοχές σε Μεσογειακά, Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα καθώς και σε 4 Ολυμπιάδες (Ατλάντα, Σίδνεϊ, Αθήνα, Πεκίνο).
Από τη “σχολή” του αναδείχθηκαν δεκάδες Πανελληνιονίκες και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, σχεδόν όλοι οι μεγάλοι των ρίψεων στον Ελληνικό Στίβο τα τελευταία 50 χρόνια. Καινοτόμος και πρωτοπόρος σε προπονητικές μεθόδους, φανατικός υπέρμαχος του “καθαρού” αθλητισμού, είχε χαρακτηριστεί ο “προπονητής των προπονητών” γιατί, πέρα από τον αθλητισμό, δίδαξε ήθος και το “Ευ Αγωνίζεσθαι” και στη ζωή, σε αθλητές, προπονητές και παράγοντες του Ελληνικού Στίβου.
Το 2017 ο Δήμος Τρίπολης, αναγνωρίζοντας τη συνολική προσφορά του στον αθλητισμό, αποφάσισε να τον τιμήσει δίνοντας το όνομά του στο Φεστιβάλ Ρίψεων που ο ίδιος ουσιαστικά ξεκίνησε και που πραγματοποιείται  κάθε χρόνο στο τέλος της Άνοιξης από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ.
Έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2021, αφήνοντας μια τεράστια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...