Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Γέφυρα Μαγούλας | Επιτέλους, αντιπλημμυρικές εργασίες ... τρία χρόνια μετά τις πλημμύρες του 2016!

Γέφυρα Μαγούλας | Επιτέλους, αντιπλημμυρικές εργασίες ... τρία χρόνια μετά τις πλημμύρες του 2016!

Γέφυρα Μαγούλας:

Με αγάπη σε αυτούς που την ήθελαν κλειστή…

Χρειάστηκε να περάσουν 3 χρόνια από την καταστροφική πλημμύρα της 25ης Ιουνίου 2016, όταν τα νερά των δύο ποταμών Δολιανίτη (με παραποτάμους Γαρεάτη και Μανεσιώτη) και Σαρανταποτάμου, που στη συμβολή τους συναντούν  τη γέφυρα, πέρασαν πάνω από αυτή και πλημμύρισαν την Τ.Κ Μαγούλας, για να γίνει το αυτονόητο. Για να λειτουργεί πλέον η γέφυρα της Μαγούλας όπως κατασκευάστηκε από την δεκαετία του 1950, με 5 μάτια ανοιχτά.

Για 40 χρόνια πριν την πλημμύρα του 2016 η γέφυρα μπαζωνόταν σκόπιμα αλλά ακόμη και μετά την πλημμύρα αυτό συνεχίστηκε. Η παροχετευτικότητά της σύμφωνα με υδραυλική μελέτη, μειωνόταν κατά πολύ και στο ανάντη της γέφυρας στο τμήμα του Δολιανίτη, χάνονταν περί τα 26 m3 εκτός της διατομής (επί συνόλου 48 m3), ενώ κατάντη της γέφυρας μετά τη συμβολή με το Δολιανίτη περίπου 53 m3 διοδεύονταν από την διατομή του ρέματος (διατομή ρέματος 76 m2 και ταχύτητα ροής 0.70 m/s) ενώ τα υπόλοιπα 137 m3 περίπου διαχέονταν στην πλημμυρική πεδιάδα.

Χρειάστηκε ένας μεγάλος αγώνας στα πλαίσια της νομιμότητας, απέναντι στις αρμοδιότητες των υπηρεσιών, στην μετακύληση των ευθυνών, στην μη κεντρική πολιτική βούληση και θέληση, αλλά και στην εσφαλμένη τοπική νοοτροπία, για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα, και να μην αποτελεί η γέφυρα Μαγούλας αιτία πλημμυρισμού.

Η κατανόηση του προβλήματος από πλευράς των αρμόδιων μηχανικών της Π.Ε. Αρκαδίας για τα ρέματα και τους ποταμούς, έλυσε το πρόβλημα και πρόχωρησαν οι απαραίτητες αντιπλημμυρικές εργασίες. Θα πρέπει να τους ευχαριστήσουμε από την πλευρά μας, η δε νέα Περιφερειακή Αρχή όμως, οφείλει να αξιοποιήσει τις γνώσεις τους και να υποστηρίξει το έργο τους. Να προχωρήσει επίσης, άμεσα σε συνεννόηση και σε συνεργασία με την νέα Δημοτική Αρχή Τρίπολης, που ήδη έχει δείξει την ευαισθησία της.

Είναι γνωστό ότι ένα τεράστιο χρηματικό ποσό υπάρχει για το Δήμο Τρίπολης για αντιπλημυρική θωράκιση και δεν έχει αξιοποιηθεί δυστυχώς. Ότι δηλαδή δεν γινόταν ως σήμερα, και όπως ορίζει ο Νόμος Β2692/06.07.2018, ωστε να επιλυθούν παρόμοια προβλήματα κατά μήκος όλων των ξεροποταμών αυτών έως τις καταβόθρες που καταλήγουν και να μην κινδυνεύσουν πάλι τα πολύπαθα χωρία της Τεγέας και του Κορυθίου.  

Το ΖΔΥΚΠ «Οροπέδιο Τρίπολης» - GR03RAK005 και το ανατολικό τμήμα της, έχει χαρακτηριστεί τοπικά υψηλής έντασης και υψηλής επικινδυνότητας.  Όσο για την τοπική νοοτροπία αυτή έχει ξεπεράσει  πλέον τα όρια της ανοησίας καθώς φάνηκε ότι ενόχλησε ο καθαρισμός της γέφυρας. Θα πρέπει όλοι μας να συμβαδίσουμε σύμφωνα με την επιστήμη και όχι με τα ιδιωτικά μικροσυμφέροντα διότι τα καιρικά φαινόμενα βλέπουμε ότι είναι πλέον καταστροφικά παντού, και δεν πρέπει να τα αγνοεί κανείς. Ο συνδυασμός τους μαζί με τον ανθρώπινο παράγοντα (ανοησία-αδιαφορία-αλαζονεία-άγνοια-μη τήρηση των νόμων- παράλειψη) γίνεται επικίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Με εκτίμηση

Ν. & Δ. Πανούσης

Α. & Γ. Σάρλας

4 σχόλια

  • Πλημμυροπαθής Μαγούλας 16
    Πλημμυροπαθής Μαγούλας 16 Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019 12:04 Σύνδεσμος σχολίου

    Προκαλεί μεγάλη απογοήτευση η αδιαφορία της πολιτείας για την πρόληψη και η πεισματική σχεδόν άρνηση της να ενσωματώσει στις πρακτικές της την επιστήμη στον τομέα αυτό(βλ. ΜΆΝΔΡΑ-ΜΆΤΙ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΉ) ΟΛΗ Η ΕΛΛΆΔΑ!!!
    Εδώ κάθε ανευθυνοϋπεύθυνος λέει όσα ψέματα μπορεί για να καλύψει την ΑΝΙΚΑΝΌΤΗΤΆ ΤΟΥ.
    Εμείς ως ΕΝΕΡΓΟΊ ΠΟΛΊΤΕΣ πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να μάθουμε πως να αυτοπροστατευόμαστε, όταν χρειάζεται..

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 14 Ιουλίου 2019 01:06 Σύνδεσμος σχολίου

    Αν διαβάσετε προσεκτικά τη δημοσίευση κ.18.56, θα προσεξετε ότι μιλάμε για συνολικό καθαρισμό των ξεροποτάμων της Τεγέας και του Κορυθίου ως τις καταβόθρες που καταλήγουν που ειναι το Παρθένι, με ποσό που υπάρχει προς αξιοποίηση. Όντως η γέφυρα στη Μαγούλα, είναι στο μέσον, το ζητούσαμε τόσα χρόνια και γίνεται τώρα μετά από μεγάλο αγώνα δικό μας. Και συνεχίζουμε να υποστηριζουμε το συνολικό καθαρισμό. Ότι δεν αντέχει η γέφυρα δεν το δημοσιεύσαμε εμείς ποτέ κ. 17:12. Βγείτε επώνυμα και πείτε μας πού και πότε το δημοσιεύσαμε. Το αντίθετα υποστηρίζαμε, ότι το μπάζωμα που υπήρχε δεν πρόσφερε στήριξη στη γέφυρα.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Σάββατο, 13 Ιουλίου 2019 18:56 Σύνδεσμος σχολίου

    Όταν πλημμυρίσει πάλι το Παρθενι να ξέρουμε ποιος φταίει, έργα στην μέση του ποταμού μόνο στην Ελλάδα....

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Σάββατο, 13 Ιουλίου 2019 17:12 Σύνδεσμος σχολίου

    Ναναι καλα αυτος που ανελαβε την ευθυνη να γραψει οτι αντεχει η γεφυρα....το αντιθετο απο αυτο που ειχατε εσεις οι ιδιοι δημοσιευσει....
    Δεν τα λετε αυτα ομως....

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...