Menu
RSS
Τρίτη, 23/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Μονή Καλτεζών θα είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση!

Η Μονή Καλτεζών θα είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση!

Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η Μονή Καλτεζών, στην Αρκαδία, αναμένεται να αποτελέσει το επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων για όλη την Πελοπόννησο.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με τον Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο.

Ο Περιφερειάρχης δεσμεύθηκε ότι όλα τα εκκλησιαστικά μνημεία θα επισκευαστούν και θα είναι απολύτως έτοιμα για τις εκδηλώσεις αυτές.

Στο σημείο αυτό, να θυμίσουμε ότι ήδη έχει εγκριθεί προγραμματική σύμβαση για έργα στη Μονή Καλτεζών που έχει κριθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Η προγραμματική σύμβαση προβλέπει έργα με μελέτη εγκεκριμένη από το υπουργείο Πολιτισμού. Το ύψος της είναι 160.000 ευρώ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη Μονή Καλτεζών συγκροτήθηκε η Πελοποννησιακή Γερουσία στις 26 Μαΐου του 1821 που αποτέλεσε την πρώτη διοίκηση (Κυβέρνηση) όλου του επαναστατημένου Έθνους.

Επίσης, εκεί συνήλθαν οι πρόκριτοι της Πελοποννήσου που αναφέρει το καταστατικό: Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Κανέλλος Δεληγιάννης, ο Επίσκοπος Έλους Άνθιμος, ο Επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος... Εκεί συνετάχθη το πρώτο Δημοσίου Δικαίου έγγραφο, η καταστατική πράξη "ΠΑΤΡΙΣ" που φυλάσσεται στην Βουλή των Ελλήνων. Στην Τουρκική σκλαβιά ήταν Κρυφό Σχολείο και ήταν το πρώτο Στρατηγείο του Έθνους.

Επιμέλεια | www.kalimera-arkadia.gr 

3 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 20:26 Σύνδεσμος σχολίου

    Η τρίπολη ήδη είναι εκτός επίκεντρου για το 21. Αυτό βολεύει και τον μεσσηνιο περιφερειαρχη και την κυρία Αγγελοπουλου που θα πάρει τα οστά του Κολοκοτρώνη από την Τρίπολη.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 19:17 Σύνδεσμος σχολίου

    ΣΥΓΝΩΜΗ , ΑΛΛΑ Ο ΝΙΚΑΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΕ ΤΟΝ ΤΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ; ; ; ΘΟΥ ΚΥΡΙΕ ΦΥΛΑΚΗΝ ΤΩ ΣΤΟΜΑΤΙ ΜΟΥ. ΚΑΙ .....ΣΥΓΧΩΡΗΣΟΝ ΜΕ .

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 19:12 Σύνδεσμος σχολίου

    ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ . ΤΟ ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΗΤΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑ .

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...