Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"Τον άνθρωπο που έσωσε τα οστά του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη" συνάντησε συγκλονισμένος ο Πραχαλιάς

"Τον άνθρωπο που έσωσε τα οστά του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη" συνάντησε συγκλονισμένος ο Πραχαλιάς

Μια συγκλονιστική συνάντηση με τον κ. Γιώργο Τσουτσάνη, είχε ο κ. Γιώργος Πραχαλιάς, σημειώνοντας ότι πρόκειται για "τον άνθρωπο που έσωσε τα οστά του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη το 1942 από την εκδίκηση του κατοχικού διοικητή της Τρίπολης, του φασίστα συνταγματάρχη Φεστούτσι.

Ο τότε Δήμαρχος της Τρίπολης αείμνηστος Γιάννης Τσουτσάνης, πατέρας του κ. Γιώργου, προέβη στον εορτασμό της Εθνεγερσίας του 1821, παρά τη ρητή απαγόρευση των Ιταλών. Ο οργισμένος Φεστούτσι, για να εκδικηθεί, διέταξε τους μελανοχιτώνες μέσα στη θεομηνία εκείνης της νύχτας να σπάσουν την κρύπτη με τα οστά του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στην Πλατεία Άρεως και να τα σκορπίσουν στο χώμα.

Ο Δήμαρχος ειδοποιήθηκε αμέσως και μαζί με το 13χρονο γιό του Γιώργο έτρεξαν με κίνδυνο της ζωής τους να σώσουν τα οστά. Όταν έφτασαν στην πλατεία ο Δήμαρχος λιποθύμησε από την ένταση και ο μικρός τότε Γιώργος, αφού μάζεψε τα οστά και τα τοποθέτησε σε ένα μικρό τσουβάλι που είχε μαζί του, συνέφερε τον πατέρα του και επέστρεψαν σπίτι τους. Το νέο μαθεύτηκε την επόμενη μέρα στην Τρίπολη, η οποία ήταν έτοιμη να εκραγεί από την αγανάκτηση των κατοίκων. Γιαυτό και ο Φεστούτσι δεν τόλμησε να αντιδράσει όταν ο Δήμαρχος τοποθέτησε ξανά τα οστά στη θέση τους, παρουσία του λαού της πόλης.

Όσο ο κ. Γιώργος μου διηγούνταν ξανά την ιστορία, ένιωθα την ένταση των στιγμών στο στήθος μου και δυσκολευόμουν να συγκρατήσω τα δάκρυά μου. Στο τέλος της συνάντησής μας με ρώτησε αιφνιδιασμένος γιατί του φίλησα τα χέρια. Του απάντησα ότι αυτά τα χέρια έσωσαν τη δόξα του 1821..."

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020 00:23 Σύνδεσμος σχολίου

    Γιώργο την επόμενη Βουλευτής

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...