Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η εντυπωσιακή πρόταση του Νίκου Φλώρου στον Δήμο Τρίπολης για το 2021 | Κινούμενο γλυπτό ύψους 10 μέτρων με τη μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη!

Η εντυπωσιακή πρόταση του Νίκου Φλώρου στον Δήμο Τρίπολης για το 2021 | Κινούμενο γλυπτό ύψους 10 μέτρων με τη μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη!

Την πρόταση του Νίκου Φλώρου προς τον Δήμο Τρίπολης για ένα Μνημειακό Γλυπτό, με αφορμή τον Εορτασμό της Επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά το «Καλημέρα Αρκαδία»!

Η πόλη της Τρίπολης έχοντας έναν καθοριστικό ρόλο, στην έναρξη και στην συνέχεια της Ελληνικής Επανάστασης κατά του τουρκικού δεσμού, σήμερα 200 χρόνια μετά είναι από τις σημαντικότερες πόλης του Νεοελληνικού ανεξάρτητου κράτους. Τομείς όπως η Ιστορία, ο Πολιτισμός, η Κουλτούρα αλλά και η Οικονομία και Παραγωγή στηρίζει την σταθερότητα της περιοχής της Αρκαδίας αλλά και ολόκληρου της Πελοποννήσου

Ο Διεθνής Έλληνας γλύπτης, Νίκος Φλώρος, εμπνευσμένος από την σημαντική αξία της πόλης, σχεδίασε ένα ιστορικό μνημείο με αφορμή των εορτασμό των 200 χρόνων από την αρχή της απελευθέρωσης, ξεκινώντας από την πρώτη πόλη που ενέπνευσε του αγωνιστές για την Ελευθερία.

Η πρόταση έχει κατατεθεί προ καιρού στον Δήμο Τρίπολης.

ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΜΝΗΜΕΙΑΚΟ ΓΛΥΠΤΟ

Το γλυπτό έχει την μορφή μίας πύλης, «Πύλης προς την Ελευθερία». Το μοναδικό έργο του Νίκου Φλώρου ανέρχεται σε διαστάσεις ύψους 10 μέτρων, μήκους 5 μέτρων και πλάτους 3 μέτρων κατασκευασμένο, εξολοκλήρου, από ανακυκλώσιμο χυτό αλουμίνιο. Στο γλυπτό επάνω, σχήματος πύλης, θα αποτυπώνεται η μορφή του Ήρωα της Επανάστασης, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, θυμίζοντας αλλά και γνωρίζοντας στις νεότερες γενιές την σημαντική και καθοριστική μορφή του Έλληνα Οπλαρχηγού.

Μία ιδιαιτερότητα του συνολικού έργου είναι η κίνηση, μοναδικό για την Ελλάδα και εναλλασσόμενο. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το γλυπτό πέρα από μνημειακό, είναι ενεργό 24/7. Ο τρόπος που είναι δυνατό κάτι τέτοιο είναι η ιδιαιτερότητα του γλυπτού με την μοναδικά σχεδιασμένη τεχνική του γλύπτη, το μνημειακό κινούμενο γλυπτό καθ’όλη την διάρκεια της μέρας να μεταμορφώνετε σε ένα νέο γλυπτό. Η «Πύλη προς την Ελευθερία» με το αποτύπωμα του Έλληνα Οπλαρχηγού, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, μέσα στην ημέρα, σε συγκεκριμένες ώρες, θα ανοίγει στην μέση σαν πύλη και θα δημιουργεί ένα ακόμα γλυπτό στο πλαίσιο της πύλης με τα φτερά της «Ελευθερίας». Το χρώμα θα είναι κόκκινο καθρεπτίζον στην μεγαλύτερη επιφάνεια του όπως το αίμα των αγωνιστών της Επανάστασης και σε κάποια σημεία καθρεπτίζον ασημί όπως η «λόγχη του σπαθιού, η τρομερή».

Επίσης το γλυπτό θα περιβάλλεται από ειδικό περιβάλλον φωτισμό όπου θα εναλλάσσεται κατά την διάρκεια της μεταμόρφωσης του κάθε τόσο, καθώς και υποδοχείς εξόδου ήχου έτσι ώστε να πλαισιωθεί ηχητικά, δίνοντας στον επισκέπτη μία ακόμα διάδραση με το έργο και την ιστορία.

Ακόμα δύο μεγάλης ισχύος προβολείς στην εμπρόσθια όψη του μνημείου θα οδηγούν τον δρόμο της ελευθερίας προς τον νυχτερινό ουρανό της πόλης, στα χρώματα λευκό και μπλε, όπως η Ελληνική σημαία, διαγράφοντας την εξέλιξη της πόλης μετά την απελευθέρωση. Μη έχοντας ξαναυπάρξει παρόμοιο στην Ελλαδικό χώρο και παγκοσμίως  τέτοιου είδους γλυπτό, παρά μόνο σε 6 πόλεις σε όλο τον πλανήτη, το κατατάσσει αυτόματα στον παγκόσμιο χάρτη πολιτισμού και τουρισμού δίνοντας την ευκαιρία στην πόλη να προσθέσει ένα ακόμα πολύτιμο στοιχείο στην γενική  αλλά και πολιτιστική ιστορίας της. Προσεγγίζοντας την ιστορία και το κλασσικό μέσα από την σύγχρονη τέχνη, τεχνολογία αλλά και διάδραση, προσελκύοντας τον επισκέπτη να θαυμάσει, να αναμένει την εξέλιξη του, να παρατηρήσει, να μάθει!! Το γλυπτό αυτό θα αναβαθμίζει την πόλη της Τρίπολης σε μια πλατεία της εισόδου  η σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης!

Ένα έργο που τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που θα μείνει για τα επόμενα 200 χρόνια, να θυμίζει στους παλαιότερους και να μαθαίνει στους νεότερους, τιμώντας τις αξίες των αγωνιστών της Ελλάδας.

Τέλος, αναφερθεί ότι την κατασκευή του έργου θα αναλάβει εξειδικευμένη εταιρία από το Μιλάνο της Ιταλίας, η οποία έδωσε και αντίστοιχη προσφορά.

Κείμενο | www.kalimera-arkadia.gr

Monument Animated LandscapeMonument Animated TopView

14 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020 14:57 Σύνδεσμος σχολίου

    Νίκο σε έφαγε το Hong Kong και οι ΜΚΟ

  • Εφορια
    Εφορια Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 16:41 Σύνδεσμος σχολίου

    Νικο πανε να σε φάνε με offshore εταιρείες.

  • Pasokatzis Simvoulos ESPA
    Pasokatzis Simvoulos ESPA Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 23:20 Σύνδεσμος σχολίου

    Εγώ λέω πάλι και οι 2 καλλιτέχναι να πάρουν σύμβουλο τον Κραουνάκη που έχει εμπειρία με την Σπείρα Σπείρα και τις επιχορηγήσεις. Να κατεβάζουν για τα μάτια του κόσμου 2 ξεχωριστές προτάσεις και όποια και να επιλεχθεί να την μοιραστούν 50/50.
    Απλά, λιτά, ΠΑΣΟΚΙΚΑ

    https://www.youtube.com/watch?v=6SbriBf5V3w

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 23:13 Σύνδεσμος σχολίου

    Σπιούνος με ανοιχτο διεθνη διαγωνισμό να γίνει το εργο και να καταθεσει και προταση ο ταλαγανης οχι μονο ενας ""καλλιτεχνης"" και ναι εχουμε και αποωη για τεχνες και γραμματα περισσότερρο απο τους γραμματιζουμενους ντεμεκ

  • Σπιούνος
    Σπιούνος Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 15:39 Σύνδεσμος σχολίου

    Αυτό που όλοι έχουν άποψη και ξέρουν στην Τρίπολη τη είναι τέχνη γλυπτά κλπ με ξεπερνά! Μια πόλη που δεν πατάει κάνει γιατί πολύ απλά δεν έχει τίποτα να δει κάποιος! Όλο για τα λεφτά λένε και τους αποσχολει! Το νεκροταφείο έχει γεμίσει ! Κακο πράγμα η αμορφωσιά! Μην λες τίποτα αν δεν ξέρεις.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 15:13 Σύνδεσμος σχολίου

    Τρίπολητσιοτης μάθανε ολοι οι καλλιτεχνες στο δημόσιο χρημα. Απο ιδωτη και ας στοιχείση και εκατομυρια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 14:55 Σύνδεσμος σχολίου

    Δώστε πόνο!!!! Βάλτε κινούμενα και αιρούμενα! Τίποτα για τη ΚΕΔΗΤ έχετε να προτείνετε??

  • ηλιας
    ηλιας Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 12:28 Σύνδεσμος σχολίου

    στην πλατεια κολοκοτρωνη!!

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 12:22 Σύνδεσμος σχολίου

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ! ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ! ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΘΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΩΣ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ . ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΟΛΗ Η ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ !

  • Τρίπολητσιοτης
    Τρίπολητσιοτης Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 12:07 Σύνδεσμος σχολίου

    Εσύ ρε φίλε που βρίζεις από ποιο χωριό είσαι η μήπως βέρος Τρίπολητσιτης?
    Μόνο για πανηγύρια δεν μιλάτε πόσα λεφτά δωσανε από τα χρήματα του Δήμου!για να χορευτε σαν αρκούδες ! Η Τρίπολη ανήκει στους τριπολιτες και όχι στα χωριά σας που έχετε και άποψη ! Και που είδατε ότι γράφει για χρήματα ότι θέλει για το έργο μπορεί να το δώσει δωρεά στην Τρίπολη!

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 01:36 Σύνδεσμος σχολίου

    Δημόσιο χρήμα κυνηγά και αυτός εδώ, πάει καλά στο εξωτερικό φαίνεται και ευαισθητοποιήθηκε να προσφέρει μια μείωση στον προϋπολογισμό του δήμου τρίπολης. Ρε όξω όλη οι άχρηστοι μαζέμενη στην αρκαδία, αι σιχτίρ

  • Αννα Ρούμπου
    Αννα Ρούμπου Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 01:23 Σύνδεσμος σχολίου

    Εξαιρετική η ιδέα του κ. Φλώρου , τυχερή ´ η γενέτειρα του σπουδαίου αυτού παγκοσμίου φήμης γλύπτη που θα φιλοξενήσει ένα τόσο πρωτότυπο και ευφάνταστο γλυπτό !

  • Γιολος
    Γιολος Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020 22:45 Σύνδεσμος σχολίου

    Καμία χρησιμότητα.
    Λεφτά για φάγωμα....
    Περαστικά μας...

  • Κωνσταντόπουλος Φίλιππος
    Κωνσταντόπουλος Φίλιππος Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020 22:41 Σύνδεσμος σχολίου

    Είναι τιμή για την πόλη μας η πρόταση του Διεθνούς γλύπτη Νίκου Φλώρου για το γλυπτό. Ελπίζω ο δήμος Τρίπολης να μελετήσει την πρόταση και να την υποστηρίξει γιατί θα είναι ισάξιο της επανάστασης!!!!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...