Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Γιαννακούρας: "Τα παιδιά στα σχολεία της Κυνουρίας μειώθηκαν από 5.500 σε ... 600"!

Γιαννακούρας: "Τα παιδιά στα σχολεία της Κυνουρίας μειώθηκαν από 5.500 σε ... 600"!
Σε ανάρτησή του, ο περιφερειακός σύμβουλος Βαγγέλης Γιαννακούρας αναφέρει ... "Πεντέμισι (5.500) χιλιάδες παιδιά στα σχολεία (Νηπιαγωγεία-Δημοτικά) της Κυνουρίας το 1950, εξακόσια (600) σήμερα. Άραγε πού βαδίζουμε;
Με πολύ χαρά δέχθηκα την πρόσκληση του ζεύγους δασκάλων από τα Δολιανά κας και κ. Στέλιου Παπαντώνη, να παρευρεθώ στην παρουσίαση του βιβλίου τους για τους δασκάλους στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κυνουρίας. Παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ζαφείρη στο Άστρος.
Ο αγαπητός μου Στέλιος Παπαντώνης, συνάδελφος των γονιών μου, στέλεχος της εκπαίδευσης για πολλά χρόνια, δάσκαλος, επιθεωρητής, σχολικός σύμβουλος με πρωτότυπες ιδέες για την εκπαίδευση, δεν γερνάει ποτέ και παρά την ηλικία του, συνεχίζει να διδάσκει την κοινωνία και να μας ενημερώνει.
Παρουσιάστηκε ένα καλογραμμένο βιβλίο με φωτογραφίες από όλα σχεδόν τα Δημοτικά Σχολεία της Κυνουρίας, το οποίο αναφέρεται και στους εκπαιδευτικούς από το 1950 και μετά.
Το βιβλίο δεν περιορίζεται μόνο σε ιστορική καταγραφή αλλά ο συγγραφέας του παίρνει και θέση για πολλά εκπαιδευτικά θέματα.
Πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν μέσα από την έρευνα του, αλλά στέκομαι στο δημογραφικό και στην κατακόρυφη μείωση του αριθμού των μαθητών της Κυνουρίας.
Και να σκεφθεί κανείς πως η Κυνουρία είναι ένα μέρος της Αρκαδίας που λόγω της θέσης του, διατηρεί μόνιμο πληθυσμό και νέο σε ηλικία.
Όταν παρίσταμαι σε τέτοιες εκδηλώσεις χαίρομαι και συνάμα συγκινούμαι καθ’ ότι παιδί δασκάλων της εποχής εκείνης. Περίμενα στο χωριό μου, μαζί με τη γιαγιά μου το Σαββατοκύριακο για να συναντήσω τους δασκάλους γονείς μου, που πολλές φορές έρχονταν ακόμα και με τα πόδια λόγω της έλλειψης μεταφορικών μέσων.
Οι συνθήκες που ζούσαν οι δάσκαλοι στα χωριά μας τότε ήταν πολύ δύσκολες, λόγω των συνθηκών που υπήρχαν, όπως μπορεί κανείς να καταλάβει, αλλά η παρουσία τους σε αυτά ήταν σημαντική, διότι δεν περιορίζονταν μόνο στο διδακτικό τους έργο, αλλά είχαν έντονη συμμετοχή και στα διάφορα θέματα των μικρών κοινωνιών.
Θέλω για μία ακόμα φορά να ευχαριστήσω το ζεύγος Παπαντώνη για την πρόσκληση και να συγχαρώ τον κ. Στέλιο για το ωραίο έργο που παρουσίασε και να αξιωθεί να γράψει και άλλα βιβλία, μεταφέροντας στις σημερινές γενιές τις εμπειρίες του από τα πέτρινα αλλά όμορφα εκείνα χρόνια στα χωριά μας.
(Η ανάρτηση με αφορμή την χθεσινή (5 Οκτωβρίου) Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών)."

2 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 21:46 Σύνδεσμος σχολίου

    Το παλιό το ΠΑΣΟΚ το ορθόδοξο . Αυτά να τα βλέπουν και μερικοί δικοί μας τι ψηφίζουν για το δήμο και τι στηρίζει ο βουλευτής μας .

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 20:15 Σύνδεσμος σχολίου

    Τα ΠΑσοκακια δίπλα δίπλα βλέπω .Παγωτό μου βρωμάει παιδιά και στους δύο σας.Φιλάκια στο Παραρά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...