Menu
RSS
Πέμπτη, 02/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Περονόσπορος στα αμπέλια της Αρκαδίας | Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός σε ΕΛΓΑ: "Αναγνωρίστε τις ζημιές, προχωρήστε σε αποζημιώσεις"

Περονόσπορος στα αμπέλια της Αρκαδίας | Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός σε ΕΛΓΑ: "Αναγνωρίστε τις ζημιές, προχωρήστε σε αποζημιώσεις"

Επιστολή προς τον ΕΛΓΑ

ΠΡΟΣ

  1. Πρόεδρο ΕΛ.Γ.Α.

κ. Λυκουρέντζο Ανδρέα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :

  1. Βουλευτές Αρκαδίας

κ. Βλάση Κωνσταντίνο,

κ. Παπαηλίου Γεώργιο,

κ. Κωνσταντινόπουλο Οδυσσέα

  1. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

κ. Νίκα Παναγιώτη

  1. Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας

κ. Σκαντζό Μανώλη

  1. Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη

κ. Λαμπρόπουλο Χρήστο

  1. Δήμαρχο Τρίπολης

κ. Τζιούμη Κωνσταντίνο

  1. Προιστάμενο ΕΛ.Γ.Α. Τρίπολης

κ. Ασσιούρα Ιωάννη

Αξιότιμοι κύριοι,

σας γνωρίζουμε ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Αρκαδία και πιο συγκεκριμένα στις Δ.Ε. Μαντινείας, Λεβιδίου, Κορυθίου και Τεγέας εδώ και πολλές ημέρες, με τις συνεχείς βροχοπτώσεις και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας, σε συνδυασμό με τις επικρατούσες θερμοκρασίες, έχουν οδηγήσει σε επιδημία περονόσπορου στους αμπελώνες της περιοχής.

Για την πρόληψη της έξαρσης του περονόσπορου χρησιμοποιούνται όλες οι δυνατές καλλιεργητικές πρακτικές και εφαρμόζονται όλα τα επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, προκειμένου να μην εμφανιστούν εστίες μόλυνσης της ασθένειας ή όπου έχουν εμφανιστεί να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά.

Όμως, παρόλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους παραγωγούς και τους γεωπόνους της περιοχής μας, δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθεί η εκδήλωση της επιδημίας του μύκητα, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που δεν αφήνουν περιθώρια ολοκληρωμένης πρόληψης ή και αντιμετώπισης.

Με δεδομένο ότι η αστάθεια του καιρού, οι βροχοπτώσεις και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας σε συνδυασμό με ευνοϊκές για την ανάπτυξη του περονόσπορου θερμοκρασίες, θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, διαφαίνεται ότι η πλειοψηφία των αμπελώνων θα έχουν μειωμένη ή και καθόλου παραγωγή, με ότι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα των παραγωγών και τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.

Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν μπορεί να αποδοθεί στους παραγωγούς πλημμελής εφαρμογή καλλιεργητικών φροντίδων, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς παρακολουθούν στενά τις καλλιέργειές τους με την αρωγή των γεωπόνων συνεργατών τους.

Συνεπώς, το εισόδημα των παραγωγών τη φετινή καλλιεργητική περίοδο εξαρτάται άμεσα από τις ενέργειες των Υπηρεσιών σας, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν με την αποζημίωση επιδημιών περονόσπορου στα αμπέλια σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Επιτακτική κρίνεται η ανάγκη για αναγνώριση των ζημιών των καλλιεργειών από τον ΕΛΓΑ, για έγκαιρες εκτιμήσεις των γεωπόνων του Οργανισμού και κατά το δυνατόν συντομότερη καταβολή των αντίστοιχων αποζημιώσεων.    

Περιμένουμε τις ενέργειές σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Για τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας« Η ΕΝΩΣΗ »

Ο Πρόεδρος Δ.Σ.                                                               

 Αθανάσιος Τσιοτίνας    

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...