Αγναντεύοντας από το ξεχασμένο Αγγελόκαστρο (εικόνες)
 
 
															
						
Ακριβώς πάνω από τον δρόμο για τη Βυτίνα, στο ύψος της Καμενίτσας, υπήρχε κάποτε το μεσαιωνικό φρούριο Αγγελόκαστρο. Σήμερα, ελάχιστα αφηρημένα ερείπια από αυτό απομένουν πάνω στην κορυφή Μύτικας του Μαινάλου, με υψόμετρο κοντά στα 
Απέναντι από το Αγγελόκαστρο, ανάμεσα στην Καμενίτσα και το Καρβούνι υπάρχει ο λόφος Σακοβούνι. Εκεί, ο γνωστός αρχαιολόγος Θεόδωρος Σπυρόπουλος έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα από έναν προϊστορικό οικισμό. Ενώ λίγο πιο κάτω, στον κάμπο του Δάρα, υπάρχει ο περίφημος υστεροβυζαντινός πύργος όπου πρόγονοι του Κολοκοτρώνη, και πολλοί άλλοι Έλληνες, είχαν πέσει ηρωικά πολεμώντας τους Τούρκους, κατά τη μάχη που έλαβε χώρα εκεί στα 1715.
Το Αγγελόκαστρο είναι προσβάσιμο μέσω των δασικών δρόμων του Μαινάλου, και ενός μικρού μονοπατιού. Ο επισκέπτης του θα έχει την ευκαιρία να ατενίσει τις μεγαλύτερες κορυφές της βόρειας Πελοποννήσου, και να θαυμάσει μια πανέμορφη γωνιά της Αρκαδίας, γεμάτη ιστορία.
Τάσος Κεχαγιάς





