Menu
RSS
Σάββατο, 27/07/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τα εγκαίνια του Κέντρου Υγιούς Γήρανσης - ΜΕΝΤΩΡ στην Τεγέα

Τα εγκαίνια του Κέντρου Υγιούς Γήρανσης - ΜΕΝΤΩΡ στην Τεγέα

Τα εγκαίνια του Κέντρου Υγιούς Γήρανσης - ΜΕΝΤΩΡ , που στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Τεγέας και παραχωρήθηκε από το Δήμο Τρίπολης, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, 31 Μαΐου 2024.

Τελέσθηκε αγιασμός από τον  πρωτοπρεσβύτερο Αγίου Δημητρίου Σταδίου Τεγέας, Αναστάσιο Χαιδά.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν:

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της, αναφέρθηκε στην πρωτοποριακή δομή που εγκαινιάζεται στη περιοχή της ΤΕΓΈΑΣ, την εποχή όπου ο πληθυσμός γηράσκει και η υγιής γήρανση είναι το ζητούμενο. Και συνέχισε: «το Κέντρο Υγιούς Γήρανσης - ΜΕΝΤΩΡ, θα συμβάλει με τις δράσεις του στην υποστήριξη τόσο των ηλικιωμένων και των αναγκών τους, όσο και των φροντιστών των ασθενών με νόσο Alzheimer, όπου  θα προσφέρει πολύτιμες συμβουλές και  υπηρεσίες». Η κα Ράπτη,  συνεχάρη το επιστημονικό προσωπικό και ιδίως τον Καθηγητή Αντώνη Πολίτη, και την ψυχή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ Αλεξάνδρα Στασινοπούλου, που αποφάσισαν να συνεργαστούν γι αυτό το σκοπό.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτριος Πτωχός, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, που αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τη κατεύθυνση βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και την προαγωγή της υγιούς γήρανσης». Ευχαρίστησε τους εμπνευστές, την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Υγιούς Γήρανσης  - ΜΕΝΤΩΡ και το Στασινοπούλειο Ίδρυμα , και ευχήθηκε να εκπληρώσει με επιτυχία την αποστολή του», Τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνεχίσει να υποστηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες

Ο Δήμαρχος Τρίπολης Κωνσταντίνος Τζιούμης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κοινωνική ομάδα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο του ενδιαφέροντος και της αναγκαίας φροντίδας, είναι η τρίτη ηλικία. Αρωγός στην καινοφανή αλλά εξαιρετική προσπάθεια   της επιστημονικής ομάδας του Μέντορα, είναι το Στασινοπούλειο Ίδρυμα, πολύχρονος ευεργέτης και σταθερός συμπαραστάτης της Τεγέας, στην Αρκαδία. Κλείνοντας, συνεχάρη τους συντελεστές και ευχήθηκε η νέα αυτή προσπάθεια να αποτελέσει χώρο άμεσης, συνεχούς, ουσιαστικής και αποτελεσματικής βοήθειας για τους ηλικιωμένους και στο οικογενειακό τους περιβάλλον,

Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Νικόλαος Αρκαδόπουλος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, τόνισε «ότι η γήρανση έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις στην ιατρική επιστήμη, στην εκπαίδευση και στο σύστημα υγείας. «Το Κέντρο Υγιούς Γήρανσης – ΜΕΝΤΩΡ» συνέχισε, «με δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, θα προάγει την φροντίδα των ασθενών με νόσο Alzheimer τους φροντιστές τους και την υγεία του Νου». Συνεχάρη την τοπική αυτοδιοίκηση , τους τοπικούς φορείς, τους ακαδημαϊκούς δασκάλους της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ που συνδράμουν στην πραγματοποίηση του εγχειρήματος και το «Κοινωφελές Ίδρυμα  Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος- ΒΙΟΧΑΛΚΟ»

Ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας Γεώργιος Αναστόπουλος, τόνισε ότι «η υγεία είναι ένα υπέρτατο αγαθό και θα σταθει αρωγός στη προσπάθεια αυτής της καινοτόμου δράσης»

Η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Αρκαδίας  Βασιλική Φράγκου, τόνισε με τη σειρά της ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος θα είναι αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια προαγωγής της υγειούς γήρανσης και η συμβολή του Φαρμακευτικού Συλλόγου και των λειτουργών του στη βελτίωση της υγείας των ηλικιωμένων, θα είναι διαχρονική. Κλείνοντας τόνισε ότι θα βοηθήσουν, έτσι ώστε αυτή η καινοτόμος πρωτοβουλία, Το Κέντρου Υγιούς Γήρανσης - ΜΕΝΤΩΡ, να γίνει ο μέντορας της νέας γενιάς»

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ Αντώνιος Μ. Πολίτης, επιστημονικός υπεύθυνος του ΜΕΝΤΩΡα  παρουσίασε επιδημιολογικά δεδομένα για την γήρανση στην Ελλάδα και την αναγκαιότητα  ανάπτυξης μίας τόσο καινοτόμου δράσης, το Κέντρο Υγιούς Γήρανσης - ΜΕΝΤΩΡ. Τόνισε το σκοπό του Κέντρου και υπογράμμισε την αναγκαιότητα εξωστρέφειας, συνεργασίας  και  συνέργειας.  Έτσι ώστε να παραχθούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την υγιή γήρανση με σωστή πρόληψη. Ακόμη, υπηρεσίες για τη προαγωγή της  έρευνας, της ολοκληρωμένης φροντίδας και  της αντιμετώπισης της νόσου Alzheimer, Την υποστήριξη των φροντιστών, τον  αγώνα ενάντια στο στίγμα, τον ηλικιακό ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό, για τους ανθρώπους  άνω των 60 ετών όχι μόνο για την περιοχή της Αρκαδίας αλλά και ευρύτερα.

Τέλος απηύθυνε χαιρετισμό η Αλεξάνδρα Στασινοπούλου εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος -ΒΟΧΑΛΚΟ» -που είναι ο κύριος Δωρητής του  εγχειρήματος- η οποία αναφέρθηκε στην ιστορία της δημιουργίας του ΜΕΝΤΟΡΑ, από την πρώτη έμπνευση μέχρι τα εγκαίνια του, με την ευχή να επιτύχει αυτό το πρωτοποριακό Κέντρο.

Στο πλαίσιο διαγενεακής  δράσης,  οργανώθηκε από τον Καθηγητή Α.Π. έκθεση σε χώρο του κτιρίου, με ζωγραφιές των παιδιών του δημοτικού σχολείου Σταδίου που απεικόνισαν τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους σε συνεργασία με τους γονείς και τους δασκάλους τους. Έτσι, βάσει επιστημονικών δεδομένων υπογραμμίζεται η μεγάλη σημασία του ρόλου του παππού και της γιαγιάς.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε προβολή βιντεοσκοπημένων ενημερωτικών ομιλιών, των καθηγητών Αντωνίου Πολίτη και Κωνσταντίνου Πόταγα.v

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...