Menu
RSS
Κυριακή, 04/05/2025
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το Λεβίδι τίμησε την 204η επέτειο της πρώτης νικητήριας μάχης κατά των Τούρκων (εικόνες - βίντεο)

Το Λεβίδι τίμησε την 204η επέτειο της πρώτης νικητήριας μάχης κατά των Τούρκων (εικόνες - βίντεο)

Το πρωί της Κυριακής (04/05) στο Λεβίδι, ο Δήμος Τρίπολης πραγματοποίησε και φέτος τις καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 204ης επετείου της πρώτης νικητήριας μάχης κατά των Τούρκων, παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων.

Από τις 07:00 το πρωί σήμαναν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών ενώ στους κεντρικότερους δρόμους του Λεβιδίου περιήλθαν τμήματα μαθητών με τύμπανα. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, στις 11:00 πραγματοποιήθηκε η τέλεση δοξολογίας στον Καθεδρικό Ναό Τιμίου Προδρόμου. Μετά το τέλος αυτής εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Εκπαιδευτικό κ. Ηλία Αγγελάκο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών, για να ολοκληρωθεί η τελετή με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Λίγο πριν την 12:00 πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση των μαθητών των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και αντιπροσωπειών Συλλόγων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι απονομές επάθλων και επαίνων στους νικητές του αγώνα θυσίας, προς τιμήν των Ηρώων της μάχης του Λεβιδίου με την επωνυμία «Στριφτομπόλεια 2025», που διεξήχθη το πρωί της Παρασκευής (02/05) στα πλαίσια των τριήμερων εκδηλώσεων για τον εορτασμό της φετινής επετείου. Ακολούθησαν τέλος Ελληνικοί χοροί στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Μετά το τέλος των εκδηλώσεων σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Κώστας Βλάσης αναφερόμενος στην νικητήρια μάχη του Λεβιδίου απέναντι στους Τούρκους, τόνισε ότι όταν υπάρχει ομόνοια, ομοψυχία και σύμπνοια ο Έλληνας μπορεί να πετύχει τα πάντα. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, η απόδοση τιμών στους ήρωες μας και η μεταλαμπάδευση όσων έχουμε μάθει στις επόμενες γενιές.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης μίλησε για την πολύ μεγάλη σημασία της νικηφόρας μάχης του Λεβιδίου απέναντι στους Τούρκους και υπογράμμισε ότι ανεξάρτητα από ο μέγεθος της χώρας μας, θα πρέπει πάντα μέσα στην ψυχή μας και στην καρδιά μας όλοι οι Έλληνες, να έχουμε «αναμμένη» τη «φλόγα» της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Ανεξαρτησίας και να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε αυτά τα «αγαθά», όπως επίσης και την Οικονομική μας ανάπτυξη ως Κράτος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λεβιδιωτών Αττικής «Αλέξ. Παπαναστασίου», κ. Γιάννης Αποστολόπουλος μίλησε για τη σημασία της συγκεκριμένης νικηφόρας μάχης του Λεβιδίου, καθώς και στους Έλληνες ήρωες της συγκεκριμένης μάχης.

ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΛΗΣ.

www.drt915.gr 

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...