Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από τη Μάχη των Τρικόρφων (εικόνες - βίντεο)
Το πρωί της Κυριακής (29/06) κορυφώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη Μάχη των Τρικόρφων, με την παρουσία αρκετών επισήμων, κατοίκων της περιοχής και επισκεπτών τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων.
Συγκεκριμένα στη Δημοτική Κοινότητα Σιλίμνας και το διαμορφωμένο χώρο στον οποίο βρίσκεται το μνημείο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησε η ομιλία του Οικονομολόγου με σπουδές στη Νεότερη και Σύγχρονη ιστορία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κ. Σταύρου Νικολόπουλου, σχετικά με τη συγκεκριμένη μάχη και τη σημασία της. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση στεφάνων, την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το απόγευμα της προηγούμενης μέρας στη Δημοτική Κοινότητα Σιλίμνας και στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για τα 200 χρόνια από τη Μάχη των Τρικόρφων από τους κ.κ. Παναγιώτη Βέμμο και Σπύρο Καλδή. Επίσης νωρίς το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε ορειβατική πορεία στα ταμπούρια και την καλύβα του Υψηλάντη, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων (ΣΑΟΟ). Στην πρωινή επετειακή εκδήλωση στο μνημείο πεσόντων πραγματοποιήθηκε απαγγελία ποιημάτων με θέμα τη συγκεκριμένη μάχη, μίλησαν απόγονοι Ελλήνων πεσόντων στη Μάχη των Τρικόρφων.
Στις δηλώσεις που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΤΚ Σιλίμνας κ. Γιαννίκος Δικαίος στα τοπικά ΜΜΕ μίλησε για την Μάχη των Τρικόρφων. Έκανε επίσης λόγο για τις βελτιώσεις και τη διαμόρφωση του χώρου του Μνημείου πεσόντων, που θα συνεχιστούν με την στήριξη του Δήμου Τρίπολης. Παράλληλα αναφέρθηκε στο μονοπάτι που υπάρχει προς τα Ταμπούρια και την Καλύβα του Υψηλάντη και το οποίο σε συνεργασία και με τους ορειβατικούς συλλόγους γίνεται προσπάθεια να διατηρείται προσβάσιμο, αλλά επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν επιπλέον ενέργειες προκειμένου το μονοπάτι να γίνει πιο βατό.
Από την πλευρά του ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στη Μάχη των Τρικόρφων και τη σημασία της, παρά τις «παλινωδίες», εσωτερικές συγκρούσεις και ήττες, που εν τέλει οδήγησαν σε σημαντικές νίκες και την τελική απελευθέρωση.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αρκαδίας κ. Κώστας Μανδρώνης, δήλωσε ότι μπορεί στη συγκεκριμένη μάχη να μην υπήρξε θετικό αποτέλεσμα, όπως και στη μάχη της Δραμπάλας, αλλά αποδείχθηκαν σημαντικές στο να καταφέρει η Ελληνική πλευρά να οργανωθεί και να μπορέσει ο Κολοκοτρώνης, οι υπόλοιποι οπλαρχηγοί και οι ξεσηκωμένοι Έλληνες να απελευθερωθούν. Το κυριότερο νόημα από αυτή την επέτειο, κατέληξε, είναι ότι όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι, φέρνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.
ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΛΗΣ.
https://www.youtube.com/watch?v=080JR5kazBM
https://www.youtube.com/watch?v=Rjj_0lcVnK4
Tags:
Μάχη στα Τρίκορφα,Σχετικά Άρθρα
- Ιερές Ακολουθίες στο Προσκύνημα Ζωοδόχου Πηγής Δωδεκαμέτρου Γορτυνίας
- Οι αγρότες της Βόρειας Κυνουρίας αποφασίζου για κινητοποιήσεις!
- "Η Πόλη των Ονείρων" | Μουσική εκδήλωση από τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης
- ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας: "Η μνήμη της Εθνικής Αντίστασης δεν είναι απλώς μια επέτειος, αλλά οδηγός για το παρόν και το μέλλον"
- Η Αγγελική Χριστοπούλου μιλάει για την πρόληψη κατά της Βίας των γυναικών
1 σχόλιο
-
Μπετό Αρμέ ο Κωστακης, α! Ρε Καραμήτρο







