Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα για την 50χρονη ορειβατική διαδρομή του αείμνηστου Τίμου Χαραλαμπόπουλου

Μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα για την 50χρονη ορειβατική διαδρομή του αείμνηστου Τίμου Χαραλαμπόπουλου

Τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014 τιμήσαμε τον αείμνηστο συνορειβάτη και φίλο, τον Τίμο Χαραλαμπόπουλο που έφυγε από κοντά μας τον Ιούνιο του 2013. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στα εντευκτήρια της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας (ΕΕΠΦ) της Φύσης, της οποίας ο Τίμος υπήρξε δραστήριο μέλος. Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη, από δεκάδες συνορειβάτες τους από την ΕΕΠΦ τον ΕΟΣ Αθηνών και τον ΣΑΟΟ.

Μέσα σε φορτισμένη από τη συγκίνηση ατμόσφαιρα και με την παρουσία της οικογένειάς του, εκπρόσωποι της ΕΕΠΦ του ΕΟΣ Αθηνών και του ΣΑΟΟ παρουσίασαν εικόνες από την 50χρονη ορειβατική διαδρομή του Τίμου και μίλησαν με θέρμη για τον άνθρωπο, τον ορειβάτη και φυσιολάτρη Τίμο Χαραλαμπόπουλο.

Αντιπροσωπεία του ΣΑΟΟ, από τον γραμματέα  Δ. Καραμήτζο και τον π. πρόεδρο Θ. Χωματά παρέστη στην εκδήλωση, μαζί με άλλους δύο συνορειβάτες μας.

Συγκινητικό κείμενο του αείμνηστου Τίμου ανέγνωσε το μέλος του ΣΑΟΟ και βουλευτής Αρκαδίας, Κ. Ζαχαριάς.

Μίλησαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΣ Αθηνών Θ. Μυστριώτης, ο τ. έφορος εκδηλώσεων της ΕΕΠΦ κ. Γ. Χατζηαντωνίου, ο Θ. Χωματάς και ο Διομήδης Χατζίδης, επίτιμος πρόεδρος της ΕΟΟΑ. Επίσης παρευρέθη και ο νυν πρόεδρος της ΕΟΟΑ Δ. Γεωργούλης.

Ακολουθεί η ομιλία του Θανάση Χωματά που εκφωνήθηκε στην εκδήλωση αυτή:

«Τον Τίμο Χαραλαμπόπουλο, οι παλαιότεροι από εμάς τους Αρκάδες ορειβάτες, τον γνωρίσαμε ως ενεργό ορειβάτη και πρόεδρο του ΕΟΣ Τρίπολης. Στη συνέχεια με την ίδρυση του ΣΑΟΟ το 1998, πολλοί Αρκάδες Ορειβάτες ξανασμίξαμε στην κοινή προσπάθειά μας για μια αυθεντικά ερασιτεχνική ορειβασία και για τη διατήρηση και προστασία της ορεινής φύσης μας. Ήδη, ο Τίμος είχε δραστήρια συμμετοχή στην ΕΕΠΦ, όπου προσέφερε με πάθος και ανιδιοτέλεια τις γνώσεις και εμπειρίες του.

Μέσα από το κύρος και την επιρροή του σε πανελλήνιο επίπεδο, αφού για χρόνια υπήρξε και μέλος του ορειβατικού της Αθήνας, βοήθησε στην ανάπτυξη του ορειβατικού ιδεώδους αλλά και της αρκαδικής ορειβασίας.

 Έτσι, στην καθιέρωση της αγαπημένης Αρκαδίας του ως ορειβατικού προορισμού για τα σωματεία της Αθήνας - και όχι μόνο - η συμβολή του υπήρξε καθοριστική. Το Μαίναλο, ο Πάρνωνας, το Αρτεμίσιο, ο Κτενιάς, το Λύκαιο, το Τετράζιο, ο βόρειος Ταΰγετος, ο Ολίγυρτος, ο Σαϊτάς, το Αφροδίσιο, οι Αρκαδικοί δρυμοί, τα φαράγγια και τα δαντελωτά ακρογιάλια, με ανθρώπους σαν τον Τίμο έχουν γίνει πλέον κλασικοί φυσιολατρικοί προορισμοί. Στη διοργάνωση τεσσάρων ορειβατικών – διασυλλογικών συναντήσεων σε Μαίναλο και Πάρνωνα από το ΣΑΟΟ, το 1999, 2000, 2002 και 2003 ο ρόλος του ήταν πολύτιμος. Το ίδιο και ο ρόλος του στη σύλληψη και υλοποίηση του τεράστιου δικτύου μονοπατιών, που ήδη εξελίσσεται στο Μαίναλο. Οι πρωτοβουλίες του στις δενδροφυτεύσεις των δασών μας, στην Αραχαμίτα, την Ασέα και το Κεραστάρι, σε συνεργασία της ΕΕΠΦ του ΣΑΟΟ και των ντόπιων πολιτιστικών συλλόγων το 2009 και το 2010 υπήρξαν καθοριστικές.

Τέλος, ο Τίμος συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάθεση στον ΕΟΣ Τρίπολης και τον ΣΑΟΟ, από την ΕΟΟΑ της 72 Πανελλήνιας Συνάντησης στο Μαίναλο το 2012 με περισσότερους από 1000 συμμετέχοντες.

Εκεί ο αειθαλής συνορειβάτης μας υπήρξε ζωντανό σύμβολο εθελοντισμού. Εμείς του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων, θα τον θυμόμαστε με νοσταλγία, επικεφαλής αρχηγό μας στις περιπλανήσεις μας, σοφό και μειλίχιο πρόεδρο στις συνελεύσεις μας, δάσκαλο στις αναβάσεις μας στα βουνά του Μοριά.

Φίλε Τίμο, αγάπησες την ορειβασία, τα σωματεία της, τη συλλογική δράση. Τίμησες με τη φυσική και πνευματική παρουσία σου, τον ήπιο χαρακτήρα, την ακεραιότητα και το ύφος σου όλους τους ορειβατικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους που τους υπηρέτησες με έρωτα και ανιδιοτέλεια. Κόσμησες το σύλλογό μας, τον ΣΑΟΟ με το παράδειγμα τον μετρημένο λόγο και την σεμνότητά σου.
Θα σε θυμόμαστε συνεσταλμένο και δακρυσμένο. Έχοντας δίπλα σου την όμορφη και υπομονετική Νέλη σου. Να μας διηγείστε ορειβατικές ιστορίες στην εκδήλωση τιμής για τα 80 νεανικά σου χρόνια στα εντευκτήρια του ΣΑΟΟ το Μάρτη του 2008. Και τώρα αγαπημένε μας Τίμο. Όδευε πάντα νέος, πάντα ψηλά στη μεγάλη περιπλάνησή σου, βέβαιος ότι σε συνοδεύει η εκτίμηση εκατοντάδων φίλων. Όδευε στα ανοιξιάτικα λιβάδια του Πάρνωνα και του Μαινάλου, στο πάλλευκο χιόνι που σκεπάζει ήσυχα τις βουνοκορφές του.

Εκεί φτερουγίζει τώρα μαζί σου και η δική μας σκέψη, συντροφεύοντας την ερωτική καρδιά σου στα αιώνια μονοπάτια. 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...