Πρόεδρος Δημοκρατίας: «Κορυφαίος σταθμός της Εθνικής Παλιγγενεσίας η Β΄ Εθνοσυνέλευση του Άστρους» (vd)
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας επισκέφθηκε το Άστρος του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, για τον εορτασμό της 203ης Επετείου της Β’ Εθνοσυνέλευσης.
Ο κ. Τασούλας παρέστη στη Δοξολογία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφανίου και ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου από τον Ομότιμο Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Χαραλάμπη.
Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον Ιερό Χώρο της Β΄ Εθνοσυνέλευσης και έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«”Εις την Ελληνικήν επικράτειαν, δεν πωλείται, ούτε αγοράζεται άνθρωπος”. Είναι η πιο εμβληματική διάταξη του Νόμου της Επιδαύρου, του νέου Συντάγματος που ψηφίσθηκε πριν 203 χρόνια εδώ στο Άστρος, από τη Β΄ Εθνοσυνέλευση, από τους αντιπροσώπους των Ελλήνων, που πολεμούσαν για την ελευθερία τους, αλλά και προετοίμαζαν αυτή την ελευθερία θεσμικά την ίδια στιγμή.
Είχαμε και άλλες πρωτοποριακές διατάξεις, που καθιέρωναν την ελευθεροτυπία, καθιέρωναν το δικαίωμα του αναφέρεσθαι, καθιέρωναν τη δίκαιη δίκη, αλλά αποφασίσθηκε συγχρόνως και η κατάργηση των τοπικών πολιτευμάτων. Έτσι το νέο Σύνταγμα αφορά ενιαία την αγωνιζόμενη ελληνική επικράτεια. Η νέα αυτή πραγματικότητα, αυτή η κληρονομιά η συνταγματική, αυτή η θεσμική κληρονομιά, που έρχεται από την Επανάσταση του 1821, μας εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο γιατί το ύπατο θεσμικό μας οικοδόμημα, το Σύνταγμά μας, είναι από τα πιο προηγμένα και πιο φιλελεύθερα στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.
Η Β’ Εθνοσυνέλευση που έγινε εδώ στο Άστρος ήταν πράγματι το πιο σημαντικό γεγονός του πρώτου εξαμήνου του 1823. Επιβεβαίωσε με πλήρη τρόπο την αφοσίωση των προγόνων μας στην πολιτική τους ύπαρξη και στην ανεξαρτησία τους. Και αυτός ο αγώνας που έδωσαν για τη θεσμική και την εθνική μας παλιγγενεσία, ενάντια στον οθωμανικό ζυγό, είχε ως κορυφαίο σταθμό αυτό που συνέβη εδώ στο Άστρος το 1823, τη Β’ Εθνοσυνέλευση και το Σύνταγμα του Άστρους!»
Μετά την παρέλαση των μαθητών και των συλλόγων ο κ. Τασούλας ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού.


















Σχετικά Άρθρα
- Κώστας Τζιούμης: «Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη στήριξη της νέας γενιάς, προσφέροντάς της βήμα έκφρασης» (vd)
- Νικολάκου: "Γιατί κόλλησε από το 2022 ως σήμερα η λειτουργία Κέντρου Προβολής Δασικής Ιστορίας Μαινάλου στο Χρυσοβίτσι;"
- Τρίπολη | Αγρυπνία στο Ναό Αγίου Τρύφωνα
- Αντιδράσεις για το «εργαστήριο κατασκευής μικρής ανεμογεννήτριας» στο Λεωνίδιο
- Αγώνας Δρόμου Ειρήνης "Γρηγόρης Λαμπράκης" | Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα!
4 σχόλια
-
Είναι άραγε κάποιος εκεί παλιός δημότης Κηφισιάς;; Όλο καί κάτι θα έχει να μάς πει.......
-
Συνωστισμός για μία φωτογραφία. Μερικοί μάλιστα γελούν σάν χαζοί...... όλο οι ίδιοι δούλοι.
-
Κορυφαίος σταθμός ήταν που δεν μπορούσες να πεις δυο απλές κουβέντες την 25η Μαρτίου ρε κακομοίρη. Και μετά σου λένε σεβασμός στο θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας. Τι να σεβαστείς ότιν το θεσμό τον εκπροσωπούν άτομα σαν και σένα και τη Σακελλαροπούλου;
-
Την ξαναπήγε πάλι τη δήλωση ή την έβγαλε μονοκοπανιά;






