Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σμηνίας Γεώργιος Βαλκανάς: Ο Χραναίος καμικάζι της Ελληνικής Αεροπορίας που θυσίασε τη ζωή του!

Σμηνίας Γεώργιος Βαλκανάς: Ο Χραναίος καμικάζι της Ελληνικής Αεροπορίας που θυσίασε τη ζωή του!
Ο Δήμος Μεγαλόπολης προσκαλεί στην τελετή απονομής Διαμνημόνευσης Αστέρα Αξίας και Τιμής από το ΥΠΕΘΑ προς τιμήν του Σμηνία (Ι) Γρηγόριου Βαλκανά, για τον ηρωικό του θάνατο σε αερομαχία την 18 Νοεμβρίου 1940 στην περιοχή της Κορυτσάς.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Τ.Κ. Χράνοι Μεγαλόπολης, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 10:00, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου.

Ο Βαλκανάς γεννήθηκε Το 1916, στους Χράνους Αρκαδίας. Την 18η Νοεμβρίου του 1940, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής περιπολίας με αεροσκάφος PZL, ενεπλάκη σε αερομαχία με Ιταλικά Αεροπλάνα
Στη περιοχή ΙΒΑΝ της Αλβανίας, ΒΑ της Κορυτσάς.

Συγκεκριμένα, πέντε αεροσκάφη ΡΖL-24 των 22 και 23 Μοιρών Διώξεως ενεπλάκησαν με ιταλικά καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά. Ένας από τους Έλληνες χειριστές, ο Σμηνίας Γεώργιος Βαλκανάς, βρέθηκε αντιμέτωπος με εχθρικά καταδιωκτικά πάνω από τη Μόροβα.
Αφού εξάντλησε τα πυρομαχικά του, πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας, πέφτοντας πάνω σε ιταλικό καταδιωκτικό. Η σύγκρουση ήταν μοιραία, αλλά και η αυτοθυσία του Σμηνία Βαλκανά χαρακτηριστική του φρονήματος των Ελλήνων αεροπόρων.

1 σχόλιο

  • anonymoys
    anonymoys Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016 18:56 Σύνδεσμος σχολίου

    Τιμή και δόξα στον ήρωα σμηνία! όλοι οι ιπτάμενοι έχουν κότσια και πολεμάνε κάθε ημέρα με τους απέναντι, αυτό σημαίνει Έλληνας, κυρίες και κύριοι!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...