Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αρκαδία: Δραματική μείωση στην παραγωγή λαδιού – Ενίσχυση ελαιοπαραγωγών ζητά ο Βλάσης

Αρκαδία: Δραματική μείωση στην παραγωγή λαδιού – Ενίσχυση ελαιοπαραγωγών ζητά ο Βλάσης
Σε νέα παρέμβαση για την οικονομική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της Αρκαδίας, που λόγω της φετινής ανομβρίας είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται δραματικά, προχώρησε ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης. Να σημειωθεί ότι ο κ. Βλάσης είχε φέρει το θέμα με ερώτηση στη Βουλή από τον Ιούνιο (8-6-2016/Α.Π.: 6006) ζητώντας την ενίσχυση των παραγωγών που έχουν πληγεί από την ξηρασία.
Στη νέα ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προκειμένου να ανακουφιστούν οι ελαιοπαραγωγοί. Συγκεκριμένα ζητά την ένταξη των εν λόγω ζημιών σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, καθώς χωρίς κάποια ενίσχυση οι παραγωγοί δε θα είναι σε θέση να προμηθευτούν τα εφόδια για την καλλιέργεια της ερχόμενης χρονιάς. Επιπλέον, τονίζει την ανάγκη να δοθεί οριστική λύση στο θέμα μέσω υπαγωγής των ζημιών από ακαρπία (μειωμένη καρπόδεση, ανθοφορία κτλ) στον ΕΛ.Γ.Α.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο βουλευτής: “Η μειωμένη παραγωγή έρχεται να προστεθεί στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Αρκαδίας με δεδομένη τη δυσμενή οικονομική κατάσταση αλλά και τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι κρίσιμο να ενισχυθούν οικονομικά, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και την ερχόμενη χρονιά, αλλά και να βρεθεί μια μόνιμη λύση για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην παραγωγή ελιάς λόγω ανομβρίας.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου
Θέμα: Οικονομική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της Αρκαδίας μέσω ΚΟΕ για την αντιμετώπιση της ακαρπίας των ελαιόδεντρων λόγω καιρικών συνθηκών.
Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις από το σύνολο των παραγωγών και των φορέων ιδίως της Κυνουρίας αλλά και γενικότερα της Αρκαδίας, αλλά και μετά από σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών, που λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας υπέστησαν σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες τους, παραμένει άλυτο.
Σε κάποιες περιπτώσεις η παραγωγή του 2016 εμφανίζεται μειωμένη έως και 90% σε σχέση με αυτή του 2015. Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους αγρότες, που δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα εφόδια για την καλλιέργεια της ερχόμενης περιόδου με δεδομένη τη δυσμενή οικονομική κατάσταση και τις πρόσθετες επιβαρύνσεις, που έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν.
Μετά την από 08/06/2016 ερώτησή μου (Αρ. Πρωτ: 6006) και την από 24/06/2016 απάντηση (Αρ. Πρωτ: 695) του αρμοδίου Αναπληρωτή Υπουργού, προκύπτει το ενδεχόμενο της ένταξης των εν λόγω ζημιών σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων μέσω ΠΣΕΑ. Είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο να ενισχυθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Αρκαδίας, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και την ερχόμενη χρονιά, αλλά και να βρεθεί μια μόνιμη λύση για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην παραγωγή ελιάς λόγω ανομβρίας.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός
α) Τι αναφέρει το πόρισμα της συσταθείσας για το θέμα επιτροπής επιστημόνων;
β) Πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας;
γ) Έχει ολοκληρωθεί η διενέργεια αναλογιστικής μελέτης για την ένταξη του εν λόγω κινδύνου στην ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α.; Πρόκειται να ενταχθούν οι ζημιές από ακαρπία (μειωμένη καρπόδεση, ανθοφορία κτλ) να ενταχθούν στον ΕΛ.Γ.Α.;
δ) Πρόκειται οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή της Αρκαδίας να ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και στην περίπτωση αυτή πότε θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί;
Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Βλάσης

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...