Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ο Δ. Μπιτσιαράς από την Τρίπολη κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο διαγωνισμό στατικού μοντελισμού! (εικόνες)

Ο Δ. Μπιτσιαράς από την Τρίπολη κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο διαγωνισμό στατικού μοντελισμού! (εικόνες)
Το διάστημα, 11 με 13 Νοέμβριου, έγινε ο παγκόσμιος διαγωνισμός στατικού μοντελισμού στην πόλη Telford της Μεγάλης Βρετανίας. Στον διαγωνισμό συμμετείχε ο συμπατριώτης μας, οδοντοτεχνίτης, Δημήτρης Μπιτσιαράς, ο οποίος έλαβε μέρος στο διαγωνιστικό μέρος, διαγωνιζόμενος σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες.
Στα ελικόπτερα σε κλίμακα 1/72 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, στα ελικόπτερα σε κλίμακα 1/48 απέσπασε έναν έπαινο και στα Αεροσκάφη κατηγορίας 21 (η δυσκολότερη αεροπορική κατηγορία) κατέκτησε το Ασημένιο μετάλλιο. Πρόκειται για πολύ σημαντικές διακρίσεις, αφού πρόκειται για έναν διαγωνισμό παγκοσμίου επιπέδου.
Ο Δημήτρης Μπιτσιαράς μίλησε στο «Καλημέρα Αρκαδία» και απάντησε στις ερωτήσεις μας...
 
Από ποια ηλικία ασχολείστε με τον στατικό μοντελισμό;
Από μικρή ηλικία ασχολούμαι με τον στατικό μοντελισμό, αφορμή για αυτό στάθηκε η αγάπη μου για την αεροπορία, αλλά και ένας ξάδερφος την μητέρας μου που είχε αυτό το χόμπι ...
Τι είναι «στατικός μοντελισμός»;
Στατικός μοντελισμός είναι η προσπάθεια απομίμησης της πραγματικής ζωής υπό κλίμακα.. Δεν αφορά μόνο τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα αλλά σχεδόν τα πάντα μιας και στην αγορά υπάρχουν κιτ για αυτοκίνητα, μηχανές, τραίνα, πλοία, άρματα, φιγούρες, ακόμα και για διαστημόπλοια ..
Απαιτούνται πολλά χρήματα για το χόμπι αυτό;
Όπως όλα τα χόμπι, έτσι και αυτό, μπορεί να το κάνει κάποιος με λίγα χρήματα και από εκεί και πέρα να επενδύει σε αυτό ανάλογα με τις δυνατότητες του. Για αρχή αρκεί ένα κιτ μοντέλου, που μπορεί να κοστίζει 10 - 20 ευρώ και ένα βασικό στοκ υλικών όπως κόλλα πινέλου χρωμάτων. Όσο βέβαια ανεβαίνουν οι απαιτήσεις μας τόσο ανεβαίνουν και τα κόστη, σε γενικές γραμμές πάντως δεν θεωρείται ακριβή ενασχόληση.
Τι μπορεί να προσφέρει σε κάποιον αυτό το ξεχωριστό χόμπι;
Πέρα από την χαρά της δημιουργίας που θεωρείται δεδομένη, ο μοντελισμός προσφέρει ιστορικές και τεχνολογικές γνώσεις, επιπλέον καλλιτεχνικές ικανότητες στην ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, αλλά και ευκαιρία για νέες γνωριμίες με φίλους με το ίδιο χόμπι από ολόκληρο τον κόσμο. Στη χώρα μας υπάρχουν δύο φόρουμ όπου εκεί μπορεί κάποιος να έχει όποια πληροφορία και όποια βοήθεια χρειαστεί ..
Εκθέσεις μοντελισμού γίνονται στη χώρα μας;
Στην Ελλάδα γίνονται αρκετές εκθέσεις στατικού μοντελισμού που καλύπτουν όλο το γεωγραφικό φάσμα όπως Αθήνα, Αίγιο, Καρδίτσα, Ιωάννινα ..
Στην Τρίπολη έχει γίνει κάποια αντίστοιχη προσπάθεια;
Στη πόλη μας, εκτός από μια προσπάθεια που είχε γίνει πριν αρκετά χρόνια ώστε να γνωρίσει ο κόσμος τον στατικό μοντελισμό δεν έχουμε να επιδείξουμε κάτι. Σίγουρα μπορεί να υπάρχουν συμπολίτες μας με το ίδιο χόμπι αλλά ακόμα δεν έχει γίνει κάποια κίνηση για να συγκεντρωθούμε όσοι είμαστε ήδη στον χώρο, αλλά κυρίως να προσελκύσουμε νέους φίλους. Είχαμε κάποτε προσπαθήσει να κάνουμε μια έκθεση γνωριμίας αλλά τα κόστη για ενοικίαση της αίθουσας και της υποδομής ήταν απαγορευτικό. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ Νίκο Δέδε, αντιπρόεδρο του ΣΑΟΟ, που μόλις πληροφορήθηκε για την προσπάθεια αυτή, προθυμοποιήθηκε να μας βοηθήσει με παραχώρηση αίθουσας και τεχνικής υποδομής. Προς το παρόν δεν είναι κάτι ανακοινώσιμο αλλά σύντομα θα έχουμε νέα. Ο λόγος που μιλάω στον πληθυντικό είναι γιατί εκτός από εμένα σημαντική και πολυετή συμμετοχή στο χόμπι έχει και ένας ακόμα συμπολίτης μας, ο Χρήστος Κουταλιανός . ο Χρήστος είναι ιδιοκτήτης μιας εταιρείας κατασκευής κιτ αεροσκαφών με έδρα την Τρίπολη, την Grand Models, με αξιοσημείωτες πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Κύριε Μπιτσιαρά, σάς ευχαριστούμε για τη συνέντευξη αυτή...
Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ για τον χώρο και τον χρόνο που διαθέσατε και εύχομαι η συνέντευξη αυτή να αποτελέσει αφορμή για εξάπλωση του στατικού μοντελισμού στη πόλη μας.

1 σχόλιο

  • Κώστας Καλφάκης
    Κώστας Καλφάκης Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019 10:18 Σύνδεσμος σχολίου

    Ο Δημήτρης έχει φοβερό ταλέντο. Δείτε ακόμη και το χρυσό που κατέκτησε με ένα απίθανο μοντέλο του, με απίστευτη λεπτομέρεια, που για να επιτευχθεί χρειαζόταν και πολύ μελέτη και έρευνα πάνω στο πρωτότυπο ¨http://www.modellingnews.gr/el/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D/scale-modelworld-2017-fw190f-8-dimitris-bitsiaras-gold-class-21

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...