Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Κώστας Βλάσης: «Έναν δεύτερο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν οι Έλληνες το 2017»!

Κώστας Βλάσης:  «Έναν δεύτερο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν οι Έλληνες το 2017»!

Στην ολομέλεια της Βουλής και στην συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017 μίλησε, την Τετάρτη 7.12.2016, ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.

Ο κ. Βλάσης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2017 φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της αποτυχημένης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι σκληρός, στείρα φοροεισπρακτικός, δεν διαθέτει όραμα και μακρόπνοη στρατηγική και δυστυχώς δεν πρόκειται να πετύχει τους στόχους του. Παρά τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, τα βάρη δεν μετατίθενται σε εφοπλιστές και βιομηχάνους αλλά πλήττουν όλους τους πολίτες. Ο προϋπολογισμός φέρνει νέους άμεσους και έμμεσους φόρους, περικοπές στις συντάξεις και στην κοινωνική προστασία ύψους περίπου 2,6 δισ. Ευρώ, όσο δηλαδή ένας νέος ΕΝΦΙΑ, που κατά τα άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε.

Ακόμα και αν τα νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν τους Έλληνες πολίτες αποδειχθούν 100% επιτυχημένα, ακόμα κι αν επιβεβαιωθούν οι πλέον αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, τότε η χώρα θα οδηγηθεί στα επίπεδα του 2014. Τότε που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε καταφέρει να προσεγγίσει το σημείο καμπής αυτής της υφεσιακής πορείας. Όπως τόνισε ο βουλευτής, οι θυσίες που οι Έλληνες θα κάνουν το 2017 δε θα γίνουν για να δούμε άσπρη μέρα. Θα γίνουν για να πληρωθεί το κοστούμι  – και μάλιστα άνευ γραβάτας – των 100 δισ. της δήθεν γενναίας διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλέον το αριστερό “πλεονέκτημα” του ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε αριστερή αναλγησία κι αυτό το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες, οι οποίοι ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνουν από δείκτες και αριθμούς, βιώνουν την ανικανότητα της κυβέρνησης κάθε μήνα που παίρνουν τη σύνταξή τους πετσοκομμένη, κάθε φορά που το καλάθι της νοικοκυράς χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να γεμίσει, κάθε φορά που επισκέπτονται ένα υπό κατάρρευση νοσοκομείο.

Η Νέα Δημοκρατία, ως η μόνη δύναμη ευθύνης του τόπου αυτού, καταψηφίζει τον προϋπολογισμό και αντιπαραθέτει ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις που μπορούν να φέρουν αποτελέσματα και να οδηγήσουν την πατρίδα με σταθερά βήματα προς την ανάπτυξη και την ευημερία.

Παραθέτουμε την ομιλία του κ. Κώστα Βλάση

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Ο προϋπολογισμός του 2017 αποτελεί το μανιφέστο της πολιτικής αλήθειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μετά τις δικαιολογίες και τα ελαφρυντικά του περυσινού προϋπολογισμού έχουμε πλέον, αποτυπωμένη στο χαρτί, την κατάρρευση των κόκκινων γραμμών σας, την εξασθένηση ή και αντιστροφή των κοινωνικών προσήμων, που υπερήφανα θα βάζατε στις πολιτικές σας αποφάσεις, το πραγματικό πρόσωπο της δήθεν αριστερής στρατηγικής σας.

Ο προϋπολογισμός του 2017 φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της αποτυχημένης διακυβέρνησής σας. Είναι σκληρός, στείρα φοροεισπρακτικός, δε διαθέτει όραμα και μακρόπνοη στρατηγική και - δυστυχώς για όλους μας - δεν πρόκειται να επιτύχει τους στόχους του. Είναι ένας προϋπολογισμός που κάλλιστα θα μπορούσε να μετονομαστεί  απλώς σε “λυπητερή”, καθώς δεν διευθετεί προβλήματα και δεν προσφέρει λύσεις παρά μόνο στραγγίζει και τις τελευταίες σταγόνες ρευστότητας των Ελλήνων πολιτών και της αγοράς. Και για όσους αναρωτιούνται – όχι – δε μεταφέρει τα βάρη στους εφοπλιστές και τους βιομηχάνους, εκτός αν θέλετε να μας πείσετε πως μόνον εκείνοι απολαμβάνουν τον καφέ και χρησιμοποιούν τη σταθερή τηλεφωνία.

Βάσει της πάγιας τακτικής σας φαντάζομαι πως ακόμα κι αυτό το σκληρό προϋπολογισμό θα προσπαθήσετε να τον παρουσιάσετε ως επιτυχία, φαντάζομαι πως με χαρά θα ενδυθείτε το μανδύα του νικητή και θα προσπαθήσετε να μας πείσετε για το πόσο αποτελεσματικοί είστε. Μη χαραμίζετε άδικα τις δυνάμεις σας. Πλέον το αριστερό σας πλεονέκτημα έχει μετατραπεί σε αριστερή αναλγησία κι αυτό το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Γιατί, ακόμα κι αν δεν  καταλαβαίνουν από δείκτες και νούμερα, βιώνουν την ανικανότητά σας κάθε μήνα που παίρνουν τη σύνταξή τους πετσοκομμένη, κάθε φορά που το καλάθι της νοικοκυράς χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να γεμίσει, κάθε φορά που επισκέπτονται ένα υπό κατάρρευση νοσοκομείο.

Κυρίες και κύριοι, οι αριθμοί δε λένε ψέματα.

Επιβάλλετε νέους άμεσους και έμμεσους φόρους, περικοπές στις συντάξεις και στην κοινωνική προστασία ύψους περίπου 2,6 δισ. Ευρώ και για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος αυτό, να σημειώσω πως πρόκειται για σχεδόν έναν νέο ΕΝΦΙΑ, αυτόν που υπερήφανα θα καταργούσατε. Η δήθεν αριστερή σας ευαισθησία εφαρμόζει το πιο σκληρό μνημόνιο στο οποίο η αναλογία εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με τις δαπάνες αγγίζει το 93%.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιωτικούς φορείς αυξήθηκαν κατά 63% επί της κυβέρνησής σας, ενώ και τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων προς το κράτος έχουν ξεπεράσει τα 17 δισ. Ευρώ. Οι επενδύσεις τείνουν να γίνουν είδος υπό εξαφάνιση. Δεν περιμέναμε, βέβαια, τίποτε διαφορετικό από μία κυβέρνηση που αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές, από μία κυβέρνηση που το 2016 με την αβεβαιότητα και την υπερφορολόγηση οδήγησε για πρώτη φορά σε κλείσιμο περισσότερες επιχειρήσεις από αυτές που άνοιξαν. Με την ιδεοληπτική εμμονή στην φοροκεντρική λιτότητα δεν πρόκειται να καταφέρετε τίποτα, καθώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.

Κι όμως στον Προϋπολογισμό του 2017 κάνετε λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 2,7%. Και κάπου εδώ αναρωτιόμαστε όλοι, αν είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τη διαφορά μεταξύ του ευκταίου και του εφικτού. Αν κυβερνάτε τη χώρα βάσει ευχών και υπεραισιόδοξων προσδοκιών ή βάσει ρεαλιστικών στόχων; Με ποιό μαγικό τρόπο σκοπεύετε να οδηγήσετε σε άνοδο την ιδιωτική κατανάλωση όταν φορτώνετε τους πολίτες με τόσα πρόσθετα φορολογικά βάρη; Με ποιό τρόπο θα αυξήσετε κατά 9,1% της επενδύσεις όταν οι αλλεργικές αντιδράσεις σας προς το κεφάλαιο είναι πλέον γνωστές στα πέρατα του κόσμου; Ακόμα κι αν πρέπει να παραδεχθούμε πως επιδείξατε ιδιαίτερη ικανότητα στο να ψυχολογήσετε, να χειραγωγήσετε και να κεφαλαιοποιήσετε το λαϊκό αίσθημα στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι γνώσεις σας στην ψυχολογία της αγοράς παραμένουν κάτω του μετρίου. Γιατί σε αντίθεση με τις προσφιλείς πρακτικές σας που εδράζονται στο θυμικό, οι αγορές και οι επενδύσεις κινούνται βάσει ψυχρής λογικής.

Λυπάμαι πραγματικά για τα νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν τους Έλληνες πολίτες. Λυπάμαι διπλά όμως γιατί τα μέτρα αυτά δεν έχουν ως στόχο να μας βγάλουν επιτέλους από αυτή την κρίση που τόσο μας έχει ταλαιπωρήσει. Ακόμα και 100% επιτυχημένα να είναι, ακόμα κι αν επιβεβαιωθούν οι πλέον αισιόδοξες προβλέψεις σας, τότε η χώρα θα οδηγηθεί στα επίπεδα του 2014. Τότε που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε καταφέρει να προσεγγίσει το σημείο καμπής αυτής της υφεσιακής πορείας. Τότε που τα πράγματα είχαν αρχίσει να σταθεροποιούνται. Αυτή τη σταθερότητα φοβηθήκατε. Γιατί είχατε επίγνωση πως οι λαϊκίστικες κορώνες και οι κενές αριστερές υποσχέσεις σας δε θα είχαν καμία απήχηση σε μια κοινωνία σε συνθήκες κανονικότητας. Κάνατε τα πάντα για να έρθετε στην εξουσία και δυστυχώς όχι μόνο δεν σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων αλλά γυρίσατε τη χώρα και την ελληνική οικονομία πολύ πίσω. Οι θυσίες που οι Έλληνες θα κάνουν το 2017 δε θα γίνουν για να δούμε άσπρη μέρα. Θα γίνουν για να πληρωθεί το κοστούμι  – και μάλιστα άνευ γραβάτας – των 100 δισ. της δήθεν γενναίας διαπραγμάτευσής σας, θα γίνουν γιατί αφήσατε το χρόνο να περνά, χαμένοι στις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις σας.

Η Νέα Δημοκρατία, ως η μόνη δύναμη ευθύνης του τόπου αυτού, καταψηφίζει τον προϋπολογισμό και αντιπαραθέτει ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις που μπορούν να φέρουν αποτελέσματα και να οδηγήσουν την πατρίδα με σταθερά βήματα προς την ανάπτυξη και την ευημερία. Και όχι εμείς δε διαθέτουμε κανένα μαγικό ραβδί ούτε και περιμένουμε κάποιον από μηχανής θεό. Η επαγγελματική μας καταξίωση, η εμπειρία ζωής και η όρεξη για δουλειά είναι τα δικά μας δυνατά σημεία και σύντομα ο ελληνικός λαός θα μας δώσει την ευκαιρία να τα αξιοποιήσουμε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...