Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη διαχείριση απορριμμάτων στο Μεγαβούνι! (ΟΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ)

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη διαχείριση απορριμμάτων στο Μεγαβούνι! (ΟΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ)
Με απόφασή του (Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017), ο γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου: «Προσωρινή μεταβατική λύση διαχείρισης απορριμμάτων Δήμου Τρίπολης», στη θέση: «Μεγαβούνι», της Τ.Κ. Βαλτετσίου, Δήμου Τρίπολης.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι στο Μεγαβούνι θα γίνονται επιμέρους εργασίες διαχείρισης μη επικίνδυνων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ):
1. Διαλογή σύμμεικτων ανακυκλώσιμων αποβλήτων σε ΚΔΑΥ.
2. Κομποστοποίηση προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΒΑ).
3. Προσωρινή αποθήκευση σύμμεικτων ΑΣΑ.
Το έργο εξυπηρετεί το σύνολο του Δήμου Τρίπολης με De facto πληθυσμό 47.467 κατοίκων, βάσει της απογραφής του 2011.
Η πρόσβαση στο έργο πραγματοποιείται από υφιστάμενο οδικό δίκτυο (Ε.Ο. Τρίπολης – Καλαμάτας και έξοδος στη σήραγγα Καλογερικού σε επαρχιακό οδικό δίκτυο μέχρι τη θέση του έργου).
Στο έργο αναμένεται να λειτουργεί, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, 8h/ημ. και 7ημ./εβδ. και να απασχολεί 15 άτομα.
Τονίζεται δε ότι «Το περιβάλλον της περιοχής εγκατάστασης της μονάδας δεν παρουσιάζει επιπλέον ιδιαίτερα στοιχεία, που χρήζουν περαιτέρω προστασίας.»
Αναλυτικότερα ...
1. ΚΔΑΥ (Σχέδιο Σ9): χειροδιαλογής 8 θέσεων, εντός βιομηχανικού κτιρίου επιφάνειας 1.800m 2 δυναμικότητας 4.978tn/έτος 13,6tn/ημ. Περιλαμβάνεται στεγασμένος χώρος υποδοχής των αποβλήτων. Από τη χειροδιαλογή ανακτώνται τα υλικά: 1) Αλουμίνιο, 2) Γυαλί, 3) Χαρτί & 4) Πλαστικό, ενώ μέσω ηλεκτρομαγνήτη τα 5) Σιδηρομαγνητικά και συγκεντρώνονται προσωρινά σε μεταλλικά δοχεία χωρητικότητας 4m 3 έκαστο. Στο τέλος της ταινίας χειροδιαλογής παραλαμβάνεται το υπόλειμμα. Τα διαχωρισμένα απόβλητα οδηγούνται σε δεματοποιητή εντός του κτιρίου. Η προκαταρκτική αποθήκευση των δεματοποιημένων αποβλήτων εν αναμονή της συλλογής τους, για μέγιστο διάστημα 15 ημερών, θα γίνεται σε στεγασμένο χώρο με αδιαπέραστο και με αντοχή στη φθορά δάπεδο και σύστημα συλλογής στραγγισμάτων. Η διακίνηση των δεμάτων των αποβλήτων θα γίνεται με περονοφόρο όχημα (κλαρκ).
2. Κομποστοποίηση: Δυναμικότητας 5,9tn/ημ.=2.148tn/έτος (1.148 και 1.000 οργανικά και πράσινα απόβλητα σε tn/έτος, αντίστοιχα) σε υπαίθρια πλατεία επιφάνειας 5.000m 2 . Περιλαμβάνονται τα κάτωθι επιμέρους στάδια: - Υποδοχή των αποβλήτων: Σε κατάλληλη θέση της πλατείας, οριοθετημένη από τοιχία σε σχηματισμό Π. - Τεμαχισμός των αποβλήτων: Σε τεμάχια διαστάσεων ≥ 10cm μέσω τεμαχιστή, στο τέλος του οποίου τοποθετείται μεταφορική ταινία εξόδου, η οποία φέρει και μαγνήτη για την απομάκρυνση σιδηρούχων προσμίξεων. Αντίστοιχα τεμαχίζονται και τα εισερχόμενα πράσινα απόβλητα. - Ανάμιξη αποβλήτων: Σε ειδικό μηχάνημα με χοάνη υποδοχής χωρητικότητας ≥ 5m 3 , μέσω του οποίου θα τροφοδοτούνται οι σάκοι κομποστοποίησης. - Κομποστοποίηση: 5 σειράδια - σάκους διαστάσεων (ΜxΠxΥ)=35x4x2m. Αερισμός κομπόστ με βεβιασμένη κυκλοφορία (εμφύσηση) αέρα στους σάκους (άνευ ανάδευσης). Διάρκεια: 42ημέρες. - Ωρίμανση: 1 σειράδι διαστάσεων (ΜxΠxΥ)=10x4x2m καλυμμένο με ημιπερατή – αδιάβροχη μεμβράνη. Αερισμός κομπόστ με ανάδευση. Διάρκεια: 28ημέρες. - Ραφινάρισμα: Μέσω περιστροφικού κόσκινου – αεροδιαχωριστή προς παραγωγή 2 ρευμάτων υλικών με διάμετρο 10mm, αντίστοιχα. Απομάκρυνση χοντρόκοκκου υλικού και προσμίξεων. - Ενσάκιση: σε ημιαυτόματο σύστημα. - Στεγασμένος χώρος αποθήκευσης εβδομαδιαίας παραγόμενης ποσότητας κομπόστ. Η διακίνηση των αποβλήτων μεταξύ των διαφόρων σταδίων και η ανάδευση του σωρού θα γίνεται μέσω φορτωτή.
3. Προσωρινή αποθήκευση σύμμεικτων ΑΣΑ: Αποθηκευτικής ικανότητας 22.999tn ή 30.665m 3 συμπιεσμένων ΑΣΑ, σε 155 σάκους από ειδικό τεχνικό ύφασμα υψηλής μηχανικής αντοχής όπως περιγράφεται στη ΜΠΕ, διαμορφωμένους σε στεγανά κοντέινερ διαστάσεων ΜxΠxY(m)=20x5x2=200m3 , τοποθετημένα σε τμήμα του γηπέδου έκτασης 25.000m 2 , επιστρωμένο με αμμοχάλικο, με μεταξύ τους απόσταση έμπροσθεν / όπισθεν και πλευρική 10m και 1m, αντίστοιχα, που προσφέρει επάρκεια ενός (1) έτους. Το έδαφος επί του οποίου θα τοποθετηθούν οι σάκοι θα έχει ελαφριά κλίση προς την πλευρά των βαλβίδων απορροής στραγγισμάτων, διευκολύνοντας έτσι την απορροή τους εκτός των σάκων. Για την εκφόρτωση των απορριμματοφόρων, προβλέπεται κατάλληλος χώρος, ώστε να αποτρέπεται η απορροή ομβρίων από τον περιβάλλοντα χώρο εντός αυτού, αποθηκευτικής ικανότητας 250m3 , οριοθετημένος από τοιχία ύψους 1-1,5m σε σχηματισμό Π και δάπεδο από οπλισμένο σκυρόδεμα με δίκτυο απομάκρυνσης στραγγισμάτων και κλίση προς το μέτωπο του Π.

 

ΟΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...