Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: "Δεν είναι γιορτή, είναι αγώνας"

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: "Δεν είναι γιορτή, είναι αγώνας"
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Τα τελευταία χρόνια η ημέρα αυτή εορτάζεται με brands, λουλούδια και ευχετήριες κάρτες, κατατάσσοντας την έτσι σε μία ακόμα εμπορική εορτή, που σε τίποτα δεν θυμίζει την αρχική ιδέα εορτασμού  η οποία σηματοδοτήθηκε από την εκβιομηχάνιση, την πληθυσμιακή έκρηξη και τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες.
Δυστυχώς το 2017 οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης και ως μητέρες - νοικοκυρές και ως εργαζόμενες, καθώς  η κοινωνία εξακολουθεί να είναι ανδροκρατούμενη και επομένως, η ισότητα έχει μείνει στα χαρτιά και πράξη δεν έγινε ποτέ.
Στην σύγχρονη εποχή η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται σε μία εποχή βαθιάς οικονομικής αλλά της ανθρωπιστικής κρίσης, σε μία εποχή αγωνίας όπου η γυναίκα είναι  το αδύναμο φύλλο και κατατρέχεται.
Έτσι λοιπόν  είναι αδήριτη, αν όχι επιτακτική η ανάγκη να επαναπολιτικοποιηθεί  η ημέρα της γυναίκας.
Σε ένα από τα αποφθέγματά της η Σιμόν ντε Μποβουάρ, η οποία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες μορφές του 20ού αιώνα, αναφέρει «Το παρόν δεν είναι ένα εν δυνάμει παρελθόν. Είναι η στιγμή της επιλογής και της δράσης.»
Εκείνο που αυτή τη στιγμή μας χρειάζεται είναι ένας φεμινισμός συμμετοχικής δράσης, γιατί η γυναίκα  ακόμα και στις μέρες μας - και ίσως τώρα πιο πολύ- εξακολουθεί να πρέπει να  αγωνίζεται για  να εκφραστεί καλλιτεχνικά, πολιτικά, κοινωνικά, ερωτικά, για να υπάρξει ισότιμα στην αγορά εργασίας, πέρα από συγκεκριμένα στερεότυπα  και νόρμες.
Η σημερινή μέρα  επομένως δεν είναι γιορτή, είναι αγώνας.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ»
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...