Menu
RSS
Τρίτη, 23/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τα μουσεία Δημητσάνας και Δάρα εγκαινίασαν τη συνεργασία τους! (εικόνες)

Τα μουσεία Δημητσάνας και Δάρα εγκαινίασαν τη συνεργασία τους! (εικόνες)
Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα και το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα (Μ.Λ.Π.Δ.Α) εγκαινίασαν την συνεργασία τους, στις  4 Μαρτίου 2017, στο Δάρα Αρκαδίας.
Μέσα από  το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με τη δύναμη του νερού», η κ. Ήρα-Χριστίνα Παπαδοπούλου, τοπική διαχειρίστρια του Υπαιθρίου Μουσείου Υδροκίνησης, παρουσίασε το μουσείο και μια από τις  βασικές  θεματικές του, τα παραδοσιακά επαγγέλματα.
Την κ. Παπαδοπούλου καλωσόρισε η επιστημονικά υπεύθυνη του Μουσείου Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας, κ. Αντωνία Κορδοπάτη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Δαραίων, ξεκινά μια ενδιαφέρουσα συνεργασία με το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα. Στόχος αυτής της συνεργασίας  είναι η διατήρηση και ανάδειξη στοιχείων της άυλης  πολιτιστικής κληρονομιάς των τοπικών κοινωνιών και γενικότερα των Αρκάδων.
Ως κοινή συνισταμένη αυτής της συνεργασίας , σχετικής με τις μουσειακές συλλογές  των δυο μουσείων, ορίστηκαν δυο στοιχεία σημαντικά για τη ζωή και την εξέλιξη,το νερό και το ξύλο, που σε συνδυασμό με την ικανότητα και την ευφυΐα του ανθρώπου, ενίσχυσαν την παραγωγική διαδικασία, συνέβαλαν καθοριστικά στη επιβίωση του και αποτέλεσαν μέρος της ιστορίας του στο πέρασμα των χρόνων.
Μέσα από κοινές δράσεις θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε πτυχές  της απλής  ζωής των κατοίκων της αρκαδικής υπαίθρου, όπως αυτές προσδιορίζονται από τις ποικίλες τους  δραστηριότητες  γύρω από τη περιοχή του Μαινάλου και τα παραδοσιακά επαγγέλματα.
 Σκοπός μας  είναι μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικές δράσεις και άλλες δραστηριότητες διδακτικού και ψυχαγωγικού  χαρακτήρα να αναδείξουμε την τοπική μας παράδοση, να προωθήσουμε τις γνήσιες αρκαδικές αξίες, να δημιουργήσουμε τουριστικό και πολιτιστικό πλεόνασμα και να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες  μέσω των Μουσείων στον τόπο μας».
Ευχαριστούμε το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο οποίο ανήκει το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, για την τιμητική αυτή συνεργασία και ελπίζουμε να συμβάλουμε από κοινού στην καλύτερη πολιτιστική επικοινωνία του κοινού με τα δυο Μουσεία μας και στην ενίσχυση του μορφωτικού τους ρόλου».
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διεξήχθη στον ισόγειο χώρο του Μ.Λ.Π.Δ.Α  με πρωταγωνιστές τα παιδιά που με εξαιρετικό ενδιαφέρον συμμετείχαν στην εξέλιξη της δράσης. Την παρουσίαση παρακολούθησαν επίσης αρκετοί ενήλικες, οι οποίοι εξέφρασαν θερμές ευχαριστίες και θετικότατες κριτικές.
Για το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας
Αντωνία Κορδοπάτη
Φιλόλογος -Επιστημονικά Υπεύθυνη Μ.Λ.Π.Δ.Α
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...