Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αμπελώνες: Ο παγετός του Απριλίου κατάστρεψε το μοσχοφίλερο του Ζευγολατιού (vd)

Αμπελώνες: Ο παγετός του Απριλίου κατάστρεψε το μοσχοφίλερο του Ζευγολατιού (vd)
Ολική καταστροφή  στον αμπελώνα του Ζευγολατιού προκάλεσε ο παγετός που επικράτησε το ξημέρωμα της Κυριακής (εορτής του Αγίου Γεωργίου), με τη θερμοκρασία να φτάνει μέχρι και -4 βαθμούς Κελσίου.
Οι ζημιές αφορούν, κυρίως τα αμπέλια, ενώ ο ΕΛΓΑ έχει αναφορά για ζημιές και σε καρποφόρα δένδρα που θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα.
«Για δεύτερη συνεχόμενη φορά έγινε ζημιά από το παγετό. Τα αμπέλια μας τα κατάστρεψε» λέει ο αμπελουργός Κώστας Λυμπερόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι όλος ο κάμπος της Μαντινείας έχει πάθει ζημιά. Ουσιαστικά, χάθηκε η παραγωγή για το 2017, αφού ο φετινός πάγος ήταν ακόμα πιο ισχυρός από πέρυσι.
Οι καλλιεργητές περίμεναν την κακοκαιρία, ράντισαν με αντιπαγωτικά τις καλλιέργειες, αλλά και πάλι δεν μπόρεσαν να προστατευθεί από την κακοκαιρία.
Ο καλλιεργητής Γιάννης Τσιαμαπής αναρωτιέται πως θα τα βγάλουν πέρα οικονομικά, μετά από αυτή την καταστροφή και λέει ότι θα αρχίσουν να πουλάνε τα τρακτέρ τους για να επιβιώσουν.
Ο καλλιεργητής Βαγγέλης Ντορόπουλος λέει ότι η ζημιά είναι χειρότερη από πέρυσι και ότι αυτά τα αμπέλια δεν θα μπορούν να έχουν παραγωγή ούτε την επόμενη χρονιά.
Ο Αντιδήμαρχος Τρίπολης, Νίκος Γεωργανόπουλος τόνισε από την πλευρά του και μίλησε για ανεπανόρθωτες ζημιές που φτάνουν το 100%. «Πολύ φοβάμαι ότι οι οινοποιοί δεν θα έχουν κρασιά για να βάλουν στις δεξαμενές τους. Και το προϊόν θα είναι δυσεύρετο στην αγορά κι αυτό είναι κακό. Ο Δήμος Τρίπολης κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή και είμαστε σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ. Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε αν υπάρχουν ζημιές στα κεράσια, τα βύσσινα. τα μήλα και τα αχλάδια, σε όλη τη Μαντινεία.
Από την πλευρά του, ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ, Ηλίας Αγγελόπουλος είπε ότι «ο παγετός είναι πιο ισχυρός στο βορειοανατολικό τμήμα του οροπεδίου. Στην Τεγέα, δεν ήταν τόσο πολύ ισχυρός ο παγετός. Οι ζημιές αφορούν κυρίως το μοσχοφίλερο. Θα δούμε αν υπάρχουν ζημιές και σε καρποφόρα δένδρα. Για πρώτη φορά φέτος ο ΕΛΓΑ έχει μία ηλεκτρονική εφαρμογή, με τις δηλώσεις ζημιάς να γίνονται ηλεκτρονικά και όχι χειρόγραφα.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...