Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Συγκίνηση, χοροί και πυροβολισμοί για το προσκύνημα του Κολοκοτρώνη στο Χρυσοβίτσι! (vd)

Συγκίνηση, χοροί και πυροβολισμοί για το προσκύνημα του Κολοκοτρώνη στο Χρυσοβίτσι! (vd)
Ο Σύλλογος Χρυσοβιτσιωτών, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας-Κυνουρίας και το Δήμο Τρίπολης, διοργάνωσε εκδηλώσεις στο Χρυσοβίτσι για την επέτειο δύο σημαντικών γεγονότων της επανάστασης του 1821.

Το πρώτο γεγονός είναι του θρησκευτικού προσκυνήματος του αγώνα, καθώς στο Ναό της Παναγιάς στο Χρυσοβίτσι προσευχήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (2 Απριλίου 1821) και είπε την πασίγνωστη φράση του «ο Θεός υπέγραψε την ελευθερία της Ελλάδας και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του».

Το δεύτερο γεγονός είναι της πρώτης ελεύθερης επαναστατικής στρατιωτικής και πολιτικής διοίκησης των Ελλήνων, καθώς στο Χρυσοβίτσι υπεγράφη στις 28 Απριλίου 1821 το ιστορικό έγγραφο με το οποίο ανακηρύχθηκε αρχιστράτηγος ο Κολοκοτρώνης και παράλληλα διορίστηκε η περίφημη πενταμελής Εφορία με πρόεδρο τον Κανέλλο Δεληγιάνη.

Στις φετινές εκδηλώσεις, τα μέλη του Συλλόγου Παραδοσιακών όπλων Πατρών προέβησαν σε μία συγκινητική πράξη, έφεραν μαζί τους από την Πάτρα, το νεκρικό εκμαγείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που τέθηκε σε προσκύνημα, στην Εκκλησία.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν κάτοικοι από τη Νέδουσσα της Μεσσηνίας.

Εκ μέρους του Συλλόγου Χρυσοβιτσιωτών, μίλησε ο κ. Γιώργος Πραχαλιάς.

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής τόνισε ότι οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες σε δύο συγκλονιστικά γεγονότα, το προσκύνημα του Κολοκοτρώνη στην Παναγία του χωριού και στην ανάδειξη της πρώτης Επαναστατικής Κυβέρνησης και της ανακήρυξης του Θ. Κολοκοτρώνη ως Αρχιστράτηγος. «Έχουν ουσιαστικό νόημα, διότι αναδεικνύουν τη σημασία που έχει για ένα Έθνος η πολιτική συνεννόηση, η ορθή πολιτική και στρατιωτική οργάνωση αλλά και η πραγματική αξία της Θρησκευτικής πίστης».

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας είπε ότι «χαίρομαι κάθε φορά που βρίσκομαι σε αυτά τα ιστορικά μέρη. Χαίρομαι που είμαι στο δάσος του Μαινάλου και στα χωριά του Φαλάνθου που έκανα τα πρώτα μου ιατρικά βήματα, πριν από 35 χρόνια. Αυτή η γιορτή είναι σημαντικότατη. Ο Γέρος του Μουριά πήρε κουράγιο από το προσκύνημα στην Παναγία του Χρυσοβιτσίου, ήταν καθοριστικό σημείο. Επίσης, ήταν καθοριστικό ότι εδώ μονιάξαν οι πολιτικοί για να στεριώσει η Επανάσταση. Είμαστε υπερήφανοι που από εδώ ξεπήδησε η Ελευθερία.»

Ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τόνισε ότι «ο Θοδωρής Κολοκοτρώνης δεν είναι εμβληματική μορφή μόνο για τη συμβολή του στην Απελευθέρωση. Στις πιο δύσκολες στιγμές διχόνοιας και εμφυλίου, όταν φυλακίστηκε, δεν έδωσε κανένα δικαίωμα για να υπάρξει εμφύλιος και να σταματήσει η Επανάσταση. Έστειλε μήνυμα ότι όλοι μαζί οι Έλληνες μπορούμε να τα καταφέρουμε.»

Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Πέτρο Σαραντάκη, οικονομολόγο - συγγραφέα, επιστημονικό συνεργάτη του Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συμβουλίου. «Εδώ που ο Γέρος του Μοριά, καβάλα στο άλογο του, πριν τη Μάχη στο Βαλτέτσι. Δεν λογάριαζε σωματική κούραση, διότι αγωνιζόταν για την Λευτεριά της Πατρίδας και την Ορθόδοξη Πίστη μας. Εμείς οι Αρκάδες τρέφουμε ιδιαίτερη αγάπη για τη Θεομήτορα, κτίσαμε πολλές εκδηλώσεις στο όνομά της και τα πιο ξακουστά Μοναστήρια, από την Κλειβωκά στην Κοντοβάζαινα ως την Έλωνα στην Κυνουρία.»

Στο τέλος των εκδηλώσεων υπήρξαν τιμητικοί πυροβολισμοί από τα μέλη του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών" Όπλων Πατρών και παραδοσιακοί χοροί, από το Πολιτιστικό Λαογραφικό Σωματείο «Μωραίτες» στην πλατεία του χωριού.

Live οι εκδηλώσεις για το προσκύνημα του Κολοκοτρώνη στο Χρυσο...

Live οι εκδηλώσεις για το προσκύνημα του Κολοκοτρώνη στο Χρυσοβίτσι

Δημοσιεύτηκε από Kalimera-Arkadia.gr στις Κυριακή, 30 Απριλίου 2017
Live οι εκδηλώσεις για το προσκύνημα του Κολοκοτρώνη στο Χρυσο...

Live οι εκδηλώσεις για το προσκύνημα του Κολοκοτρώνη στο Χρυσοβίτσι

Δημοσιεύτηκε από Kalimera-Arkadia.gr στις Κυριακή, 30 Απριλίου 2017

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...