Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Θερινό σχολείο αστρονομίας στην Ασέα - Δήλωσε συμμετοχή!

Θερινό σχολείο αστρονομίας στην Ασέα - Δήλωσε συμμετοχή!
Ο Σύλλογος Αστροφυσικής Ασέας αποφάσισε το 2017, να ξεκινήσει πειραματικά, τον θεσμό του θερινού σχολείου Φυσικής που θα αποτελείται από 2 αυτοτελείς σειρές σεμιναριακών μαθημάτων πάνω στις επιστήμες αιχμής. Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούν 10 ώρες μαθημάτων -σε όποιον κύκλο επιλέξουν- και θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τις βασικές αρχές της επιστήμης σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Τα θερινά μαθήματα θα διδάσκονται από διπλωματούχους επιστήμονες, ειδικευμένους στο συγκεκριμένο κλάδο, θα συνοδεύονται από πειράματα και παρατήρηση με τηλεσκόπιο ή επίσκεψη στο αστεροσκοπείο Ασέας ενώ στην αρχή θα παρέχονται σημειώσεις πάνω στο μάθημα και στο πέρας των μαθημάτων ειδικό πιστοποιητικό παρακολούθησης. Τα έσοδα από τα θερινά μαθήματα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την συντήρηση και αναβάθμιση του αστεροσκοπείου Ασέας.

Κύκλοι Μαθημάτων και διδακτέα ύλη
Α. Εισαγωγή στην Αστρονομία
Λαμπρότητες και μεγέθη αστέρων, Φωτομετρία, Αποστάσεις ουρανίων σωμάτων και συστήματα συντεταγμένων. Φασματοσκοπία αστέρων – μέλαν σώμα, ακτινοβολία και θερμοκρασία αστέρων, Φασματική ταξινόμηση αστέρων – διάγραμμα H-R, αστρονομικά όργανα. Παραγωγή ενέργειας στο εσωτερικό των αστέρων, νεφελώματα, γέννηση αστέρων. Αστρική εξέλιξη, θάνατος αστέρων (νάνοι αστέρες, καινοφανείς – υπερκαινοφανείς, αστέρες νετρονίων, pulsars, μαύρες τρύπες). Ήλιος και ηλιακή δραστηριότητα, Ηλιακό σύστημα – νόμοι Kepler. Αστρικά σμήνη, Γαλαξίες, Ειδική Σχετικότητα, Κοσμολογία.  
​Εργαστήριο χειρισμού τηλεσκοπίου, πολική ευθυγράμμιση, λειτουργία αστεροσκοπείου.

Β. Εισαγωγή στην Πυρηνική Τεχνολογία
Βασικές έννοιες από την Ατομική και Πυρηνική Φυσική. Πυρηνικές αντιδράσεις. Σχάση και Σύντηξη. Αλληλεπιδράσεις Ακτινοβολιών και Ύλης. Πηγές σωματιδίων-α, -β και φωτονίων. Κοσμική ακτινοβολία. Αλληλεπίδραση βαρέων φορτισμένων σωματιδίων, σωματιδίων-β, θραυσμάτων σχάσεως, φωτονίων και νετρονίων με την ύλη. Δοσιμετρία και Ακτινοπροστασία. Μεγέθη και μονάδες δοσιμετρίας ιοντιζουσών ακτινοβολιών. Εσωτερική και εξωτερική ακτινοβόληση του ανθρωπίνου οργανισμού. Υπολογισμοί εκθέσεων και δόσεων. Δοσιμετρία προσωπικού, δοσίμετρα και φορητά όργανα. Αρχές ακτινοπροστασίας. Ραδιοβιολογικές επιπτώσεις, όρια δόσεων και σχετική νομοθεσία. Θωράκιση κατά της ακτινοβολίας-γ και των νετρονίων. Θέρμανση θωρακίσεων. Χειρισμός ραδιενεργών πηγών.
Εργαστήριο μέτρησης ραδιενέργειας με ανιχνευτή Geiger Muller.

Κόστος συμμετοχής
Κάθε κύκλος μαθημάτων κοστίζει ​50 ευρώ και στη τιμή περιλαμβάνεται :

1) 10 ώρες μαθήματος στο σχολείο της Ασέας ή του Κερασταρίου (δίωρα μαθήματα).
2) Πακέτο σημειώσεων πάνω στο συγκεκριμένο μάθημα
3) Παρουσίαση διαφανειών με προτζέκτορα για καλύτερη κατανόηση της ύλης
4) Πειραματική εφαρμογή (τηλεσκόπιο, επίσκεψη στο αστεροσκοπείο, ανιχνευτές Geiger - Muller, ανίχνευση ραδιενέργειας στο έδαφος κτλ)
5) Πιστοποιητικό συμμετοχής

Η συμμετοχή εξασφαλίζεται με κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό του συλλόγου και δεν έχει ημερομηνία λήξης. Η συνδρομή μπορεί να εξαργυρωθεί από τον συμμετέχοντα όποτε αυτός θελήσει και για όποιο κύκλο ενδιαφέρεται. Το θερινό σχολείο θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλη και Αύγουστο του 2017.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...