Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ξανά ένταση για την ΚΕΔΗΤ στο Δημοτικό Συμβούλιο - Μπαίνουν ορκωτοί λογιστές!

Ξανά ένταση για την ΚΕΔΗΤ στο Δημοτικό Συμβούλιο - Μπαίνουν ορκωτοί λογιστές!
Η ΚΕΔΗΤ αποτέλεσε, για μία ακόμα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης, κεντρικό θέμα συζήτησης σε πολύ υψηλούς τόνους, με αναφορές σε σκάνδαλα, «φαγωμένα λεφτά» και ορκωτούς ελεγκτές.

Η τελική απόφαση προβλέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για να μπουν ορκωτοί λογιστές στην ΚΕΔΗΤ, ενώ θα υπάρχει και μία επιτροπή που θα λειτουργεί ως διευρυμένο διοικητικό συμβούλιο, χωρίς όμως να ασχολείται με οικονομικά θέματα, όσο διαρκεί ο έλεγχος.

Αρχικά, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τάσος Κακλαμάνος τόνισε ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε τεθεί θέμα να δημιουργηθεί μία διαπαραταξιακή επιτροπή για την ΚΕΔΗΤ και απευθύνθηκε σε υπηρεσίες του Υπουργείου, της Αποκεντρωμένης και της Περιφέρειας και μέσα από τις επαφές αυτές, προέκυψε ότι δεν προβλέπεται από πουθενά να συσταθεί μία τέτοια επιτροπή. «Αν είναι το θέμα να γνωρίζουν τι συμβαίνει στις συνεδριάσεις, όταν υπάρχει συμβούλιο, κυρία Πρόεδρε, καλέστε όλες τις παρατάξεις να ενημερώνονται» είπε χαρακτηριστικά προς τον την κυρία Μπρακουμάτσου.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, είπε ότι δ»εν ξέρω που απευθυνθήκατε κύριε Πρόεδρε, αλλά θα επιμείνω στην άποψη μου να γίνει επιτροπή. Να γίνει αυτή η επιτροπή, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά να ξεκαθαριστεί ποιος θα είναι ο ρόλος της επιτροπής. Ο δημοσιονομικός έλεγχος είναι στο τέλειωμα. Αλλά σε όλα τα άλλα θέματα, δεν υπάρχει ζήτημα. Κανείς δεν έχει να κρύψει τίποτα.»

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης είπε: «Αυτό που γίνεται εδώ είναι κωμικοτραγικό. Έχουν περάσει δύο χρόνια και εσείς κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας.  Μου έστελνες εμαιλ  ότι είναι ορκωτοί που δεν υπήρχαν πουθενά και κοροϊδεύατε, κύριε Πρόεδρε.

Στις 5 Απριλίου μπήκε θέμα στο δημοτικό συμβούλιο με υπογραφές των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Συζητήθηκε και αποφασίστηκε ότι ορίζουμε ορκωτούς στο επόμενο συμβούλιο, ήταν δέσμευση του κ. Παυλή. Εδώ συζητάμε πόσες λάμπες θα αλλάξουμε και ποιος θα μπει στις επιτροπές, τα άλλα τα περνάμε νύχτα. Φτάσαμε στο σημείο διότι αρνηθήκατε σε εισαγγελική παραγγελία στον εκπρόσωπο μας να δώσετε στοιχεία. Αν το μέλος του Δ.Σ. δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία, τι άλλο να γίνει; Να παίζουμε μπουνιές; Μετά από επιστολή που έστειλε στην Αποκεντρωμένη στις 29.8.2016 για τα οικονομικά στοιχεία, παραπέμφθηκε άνθρωπος εδώ μέσα σε πειθαρχική διαδικασία. Ό,τι και να κάνετε δεν θα αποφύγετε τον έλεγχο. Το τι θα κάνει η διαπαραταξιακή, μπορεί να μην προβλέπεται σαφώς, αλλά δεν απαγορεύεται. Εσείς μας κοροϊδεύετε σε 5-6 συμβούλια. Τι θέλετε την επιχείρηση ή δεν τη θέλετε; Εκεί έχουν φαγωθεί λεφτά. Να τα βρούμε και να καταλογιστούν. Ποια είναι τα απολογιστικά στοιχεία; Να κάνει η επιτροπή έναν διοικητικό και οικονομικό έλεγχο.»

(Δεν αποδέχομαι ότι κορόιδευα. Όταν σας καλούσα, οι ορκωτοί ήταν στο Δημαρχείο.)

Ο Κώστας Τζιούμης είπε ότι «είναι ντροπή δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, το δημοτικό συμβούλιο να είναι σε μαύρο σκοτάδι και να μην ξέρει τι ακριβώς έχει γίνει στην ΚΕΔΗΤ. Το συμβούλιο ξεκίνησε με μία ωραία θεατρική παράταση με τον καλό και τον κακό αστυνομικό, τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Απριλίου και σας προκαλώ να φέρετε τα πρακτικά και πήρε μία απόφαση με δύο σκέλη, ότι στο επόμενο συμβούλιο θα ερχόταν τακτικό θέμα απόφαση για ορκωτούς λογιστές της ΚΕΔΗΤ και για τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής. Γιατί δεν την εφαρμόσατε; Κι εντάξει για την επιτροπή, για τους ορκωτούς γιατί δεν το φέρατε; Είσαστε υπόλογος κύριε Πρόεδρε. Επειδή έγινε θέμα με ανάρτηση από τον κ. Σμυρνιώτη, πήγατε να κάνετε ρελάνς και να το φέρετε εσείς πριν. Αν θέλετε να το φέρετε, θα το φέρνατε τακτικό από τον Απρίλιο. Ζητώ μία επιτροπή από το Δημοτικό Συμβούλιο και δεν με ενδιαφέρει τι λέει καμία υπηρεσία και επιπλέον να ζητήσουμε πρόσληψη ορκωτών. Να γίνει επιτροπή που θα μας φέρει τα εξτρε των τραπεζών. Έχουμε πάρει μερικά, όχι όλα.»

(«Αν σας λείπουν εξτρε ζητήστε τα και θα σας τα δώσουν όλα» είπε  Δήμαρχος προς τον κ. Τζιούμη)

Σε άλλη τοποθέτηση, ο Κώστας Τζιούμης είπε ότι εκεί μου χρωστάγαμε μας πήραν και το γάιδαρο .Για το σκάνδαλο ευθύνεται η αντιπολίτευση και κάποιος από την αντιπολίτευση έχει πάρει και τα λεφτά. Θα τρελαθούμε. Ο έλεγχος θέλετε δεν θέλετε, θα γίνει. Οι υπεύθυνοι θα πάνε εκεί που πρέπει να πάνε από τον κ. Εισαγγελέα. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να ανευρεθούν και οι πολιτικές ευθύνες. Να κάνετε ό,τι έλεγχο θέλετε από το 1821 στην ΚΕΔΗΤ. Αν έρθω κυρία Μπρακούμτασου και ζητήσω τις αποφάσεις και τα εντάλματα των συμβουλίων του Αυγούστου 2014, που εμποδίζω τον έλεγχο; («Είναι στοιχεία της δικογραφίας» είπε ο Δήμαρχος). Τα στοιχεία της δικογραφίας είναι απόρρητα, αλλά τα στοιχεία της ΚΕΔΗΤ πρέπει να είναι στη Διαύγεια. Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε κανέναν έλεγχο.

Ο Νίκος Τσιαμούλος τόνισε πως «αν αυτά τα 45 λεπτά ψάχναμε λύσεις για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, θα βρίσκαμε.
Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν συζητάνε για σχοινί. Ο κρεμασμένος είστε εσείς, διότι η ΚΕΔΗΤ μέχρι να βγει το δικαστήριο είναι μια επιχείρηση αμαρτωλή που έχει ονοματεπώνυμο κι αυτό θα βγει στο δικαστήριο και όταν βγήκε αυτό το όνομα αδίστακτα πετάξατε ανθρώπους.  
Ναι, η κυρία Μπρκαουμάτσου κάνει μία προσπάθεια, αλλά μην λέτε κύριε Δήμαρχε να κάνουμε αίτηση να πάρουμε χαρτιά. Διότι κουραστήκαμε να κάνουμε αιτήσεις και χαρτιά δεν παίρνουμε. Μην συζητάτε για ψέματα εσείς κύριε Πρόεδρε, προκαλείτε, χωρίς να  θέλω να υπερασπιστώ τον κ. Σμυρνιώτη, του δίνω δίκιο. Κάποιος σας συμβουλεύει να κάνετε μία επιθετική πολιτικής αντιπολιτευτικής άμυνας κύριε Δήμαρχε. Σπάτε τα μούτρα σας. Είπατε να το προλάβετε.
Αυτό το θέμα κύριε Δήμαρχε θα σας ακολουθεί για πάντα, δεν έβαλα εγώ τον Τσούκα Πρόεδρο, εσείς τον βάλτε. Τι κατάθεσε ο κ Τσούκας; Σας κάλεσε εσάς ο κ. Εισαγγελέας; Τι καταθέσατε;
Δεν υπάρχει κανείς που να θέλει να κλείσει η ΚΕΔΗΤ για να κερδίσει πολιτικά. Θέλω όμως αυτά τα λεφτά που λείπουν να πάρουν ονοματεπώνυμο και κάποιος να τιμωρηθεί. Ξέρατε από την αρχή τι γίνετε, λέγατε όλο ψέματα και φτάνουμε τον Ιούνιο του 2017 και άκρη δεν έχουμε βρει. Εγώ είμαι κατά να συζητήσουμε πάλι για την ΚΕΔΗΤ.
Που λέει ο νόμος ότι οι διαπραταξιακής επιτροπής εγκρίνουν ψηφίσματα; Αν είναι έτσι, παρανομούν κι εκεί.»

Η Αντωνία Γιαννούλη είπε ότι «εμείς ως Μαντινειακή Συμπολιτεία δεν συμφωνούμε γενικά με τις διαπραταξιακές, παρ’ όλα αυτά εδώ και 2,5 χρόνια αιωρούνται υποψίες για τη διαχείριση της ΚΕΔΗΤ . Οι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι, η δημοτική αρχή δεν είναι συνεπής και δεχτήκαμε να συμμετέχουμε σε αυτή τη διαπαραταξιακή, διότι η δημοτική αρχή δεν μας έχει πείσει ότι θέλει να συνεργαστεί για να αποκαλυφθούν κάποια σκάνδαλα αν υπάρχουν. Κωλυσιεργεί. Δεν νομίζετε ότι την παράταξή σας κύριε Δήμαρχε, τη συμφέρει να λυθεί αυτό το θέμα;»

Ο Δημήτρης Νικολάου του ΚΚΕ είπε ότι «είναι μία σοβαρότατη επιχείρηση, επιτελεί κοινωνικό έργο και πρέπει να χρηματοδοτηθεί, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να επιτελέσει το έργο της. Είναι όμως και πιασάρικο θέμα όσον αφορά τα ΜΜΕ, προσφέρεται για εκμετάλλευση, εντυπωσιασμό, σκανδαλολογία, αντιπολίτευση που δεν είναι αντιπολίτευση. Ως παράταξη διαφωνούμε με διαπραταξιακές επιτροπές που θα ελέγξουν οικονομικά. Για τη δουλειά αυτή υπάρχουν οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης και οι ορκωτοί λογιστές και συμφωνούμε να οριστούν. Όπου υπάρχει σκιά ή ενδεχομένως ατασθαλίες  να αποδοθούν ευθύνες.»

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΉΜΑΡΧΟΣ

Ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής είπε ότι «κανείς δεν είναι σε ευχάριστη θέση όταν προκύπτουν σκάνδαλα κι αυτός που έχει τη διοίκηση είναι ο μόνος που θα ήθελε να αποκατασταθεί η αλήθεια. Οι ενστάσεις του κ. Κακλαμάνου ρωτώντας κάποιες υπηρεσίες είναι αυτές που δεν το έβαλε τακτικό θέμα. Δεν είχα μιλήσει πριν με τον Τάσο.

Επειδή εδώ και 2,5 χρόνια, ακούμε το ίδιο παραμύθι και μερικοί κάνουν ότι δεν είναι εδώ. Και κάποιοι άλλοι ίσως φοβούνται τα αποτελέσματα των ελέγχων. Η δέσμευση η δική μου ήταν να συζητήσουμε το θέμα της ΚΕΔΗΤ και εκεί επάνω έπεσε στο τραπέζι για να γίνει μία διαπαραταξιακή επιτροπή.  Γι΄ αυτό εμμένω στην άποψη αυτή αλλά όταν μιλάμε για διαπαραταξιακή, αλλά δεν είπαμε ποιος θα είναι ο ρόλος της. Για το θέμα των ορκωτών να μπουν και υπεύθυνη για να αναλάβει την διαδικασία αυτή είναι η Οικονομική Διευθύντρια του Δήμου. Σας είπε κανείς ότι όσο διαρκεί ο έλεγχος εγώ μπορώ να υποκαταστήσω την Δικαιοσύνη; Από πού προβλέπεται αυτό; Όσο είναι ο έλεγχος, δεν μπορώ να παρέμβω. Παραταξιακές και διαπαραταξιακές για να κάνουν τον χωροφύλακα στον έλεγχο που κάνει η Δικαιοσύνη, δεν γίνεται αυτό. Τρέμει ο κώλος σου, κύριε Σμυρνιώτη, για το τι θα βγάλει ο έλεγχος. Μίκρυνε λίγο τις κουβέντες σου. Δεν έχει στείλει στοιχεία για το 2011, 2012, 2013 και 2014 για την ΚΕΔΗΤ και μιλάει από πάνω.

Όσο διαρκούν έλεγχοι, σε καμία περίπτωση, δεν παρεμβαίνει κανείς.»

Η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΤ Δώρα Μπρακουμάτσου παρακάλεσε «να χαμηλώσετε λίγο τους τόνους. Έχουν επιληφθεί οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης και πιστεύω ότι πρέπει να μπουν ορκωτοί. Δεν έχει να κρυφτεί κάτι από την επιχείρηση. Οποιαδήποτε στιγμή θέλετε να έρθετε στην ΚΕΔΗΤ, είναι ανοιχτές οι πόρτες. Μαζεύουμε τα χρήματα και καταφέραμε σήμερα να πληρώσουμε το 12ο μήνα για τους εργαζομένους των παιδικών σταθμών, ξεχρεώσαμε το διοικητικό προσωπικό και βάλαμε 4 μισθούς στο Βοήθεια στο Σπίτι. Σχεδόν έχει τελειώσει ο έλεγχος των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης.»

Ο Κώστας Ταλούμης είπε ότι «αποφεύγετε το θέμα όπως ο διάολος το λιβάνι διότι ξέρετε ότι κάποιος θα πάει φυλακή και ξέρετε ότι ίσως αυτό συμπαρασύρει και κάποιον άλλον. Ζητήστε μία συγνώμη. Όλος ο λαός της Τρίπολης περιμένει να ακούσει κάτι.».

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος παραδέχθηκε ότι «υπάρχει πρόβλημα, αλλά όποιος έβαλ το δάχτυλο στο μέλι, να πάει φυλακή και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Για να τελειώνει αυτό το παπατζιλίκι εδώ μέσα, να είστε βέβαια ότι έχω εμπιστοσύνη στις ελεγκτικές αρχές και όποιος ορκωτός έρθει ξανά πάλι εμπιστοσύνη θα έχουμε. Αναλαμβάνουμε την όποια ευθύνη μας αναλογεί.»

Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μπουν ορκωτοί λογιστές στην ΚΕΔΗΤ, ενώ απορρίφθηκε η πρόταση για την διαπαραταξιακή επιτροπή (θετικά ψήφισαν οι παρατάξεις Σμυρνιώτη, Τζιούμη, Τσιαμούλου, ενώ παρών ψήφισαν οι παρατάξεις Γιαννούλη και Νικολάου. Όχι ψήφισε η παράταξη Παυλή.)

Ο Δήμαρχος πρότεινε διευρυμένο διοικητικό συμβούλιο που να θεωρηθεί μία διαπαραταξιακή επιτροπή που θα έχει δικαίωμα να ενημερώνονται για τα συμβούλια, αλλά δεν θα παρεμβαίνουν σε οικονομικά θέματα, όσο διαρκεί ο έλεγχος. Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή. Όχι ψήφισαν οι παρατάξεις Σμυρνιώτη, Τζιούμη. Από την πρόταση απείχε η παράταξη Τσιαμούλου. Ναι ψήφισαν οι παρατάξεις Παυλή, Γιαννούλη και «παρών» ο Νικολάου). 

3 σχόλια

  • ΜΑΡΙΑ
    ΜΑΡΙΑ Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 12:28 Σύνδεσμος σχολίου

    ΓΕΛΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΡΥΨΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΖΙΟΥΜΗ,ΜΑΘΑΤΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΟΤΙ ΑΝΟΗΣΙΑ ΘΕΛΕΤΕ

  • Anonymos
    Anonymos Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 22:37 Σύνδεσμος σχολίου

    ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ.ΟΠΟΥ ΤΥΧΕΙ ΔΗΛΑΔΗ.ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΥΛΗ ΛΕΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ Ο ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ Ο ΤΖΙΟΥΜΗΣ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ.ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΠΑΝΤΩΣ, ΟΤΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΔΕ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ.

  • Πολλα τα γέλια..
    Πολλα τα γέλια.. Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 18:38 Σύνδεσμος σχολίου

    Πακέτο Σμυρνιωτης τζιουμης.... Α... Μήπως κατι λεει αυτο? Απο οτι ακούγεται στις επόμενες εκλογες κατεβαίνουν πακέτο!! Γιαννακης,Κωστακης....

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...