Menu
RSS
Κυριακή, 28/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Νέος κανονισμός ύδρευσης από τη ΔΕΥΑΤ - Τι προβλέπεται για οφειλές - Πότε "κόβεται" το νερό

Νέος κανονισμός ύδρευσης από τη ΔΕΥΑΤ - Τι προβλέπεται για οφειλές - Πότε "κόβεται" το νερό
Ο νέος κανονισμός ύδρευσης εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΤ και πλέον το θέμα θα περάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση. Στον κανονισμό ύδρευσης για αγωγούς, παροχές, υδρομετρητές, συνδέσεις στο δίκτυο, παράνομες υδρεύσεις και πολλά άλλα.
Ένα σημαντικό κομμάτι του κανονισμού αφορά τις οφειλές προς την ΔΕΥΑΤ και προβλέπει πότε η Επιχείρηση θα μπορεί να προχωρήσει σε διακοπή ύδρευσης.
Αναλυτικά...
1. Ο λογαριασμός κατανάλωσης νερού περιλαμβάνει την αξία του καταναλισκόμενου νερού και τις διάφορες επιβαρύνσεις που προβλέπονται και επιβάλλονται από τον Ν.1069/80. Η τιμή
του νερού ανά κυβικό μέτρο, η ελάχιστη ανά τρίμηνο κατανάλωση κάθε υδρομετρητή, το ύψος του ενοικίου του υδρομετρητή (πάγιο) και οι λοιπές επιβαρύνσεις και τέλη του Ν.1069/80,
καθορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΤ, που ελέγχεται σύμφωνα με τον νόμο και δημοσιεύεται στον τοπικό τύπο.
Ο λογαριασμός κατανάλωσης νερού είναι έντυπος και εκδίδεται κάθε τρεις μήνες με βάση την ένδειξη κατανάλωσης του υδρομετρητή μέσα στο τρίμηνο και οι τιμές που καθορίζονται με την προαναφερόμενη απόφαση και αποστέλλεται στον καταναλωτή, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να τον εξοφλήσει μέσα στην προθεσμία που αναγράφεται στο έντυπό του.
2. Δύναται σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις να εκδίδονται λογαριασμοί ύδρευσης με την ένδειξη «έναντι» και με χρέωση για την κατανάλωση που έκανε ο καταναλωτής κατά το αντίστοιχο προηγούμενο τρίμηνο, προβαίνοντας σε εκκαθάριση του λογαριασμού του στο επόμενο τρίμηνο που θα υπάρχουν καταμετρήσεις.
3. Η πληρωμή του λογαριασμού γίνεται: α) στο Ταμείο της ΔΕΥΑΤ, β) σε εξουσιοδοτημένα πρατήρια για είσπραξη λογαριασμών υπέρ της ΔΕΥΑΤ και γ) σε Πιστωτικά Ιδρύματα (Τράπεζες) που ανήκουν στο σύστημα ΔΙΑΣ. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού, η ΔΕΥΑΤ μπορεί να προβαίνει στην διακοπή της παροχής νερού χωρίς άλλη ειδοποίηση και χωρίς να φέρει καμία ευθύνη για τυχόν ζημιές που μπορεί να προκύψουν από την διακοπή της υδροδότησης. Ο χρόνος που θα διακοπεί μια παροχή αξιολογείται από την υπηρεσία και μπορεί να πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μετά την λήξη του λογαριασμού.
Από την επόμενη της λήξης της προθεσμίας πληρωμής και μέχρι την πλήρη εξόφληση του λογαριασμού, η οφειλή μπορεί να επιβαρύνεται με προσαυξήσεις ή τόκους, που καθορίζονται από την νομοθεσία ή από το Διοικητικό Συμβούλιο.
4. Η επαναφορά της υδροδότησης γίνεται μετά την εξόφληση του λογαριασμού, την καταβολή των τυχόν προσαυξήσεων και του ποσού επανασύνδεσης της παροχής, που ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΤ. Εγγύηση επίσης καταβάλλεται στο διπλάσιο κατά την επανασύνδεση ύδρευσης λόγω διακοπής.
Το ποσό επανασύνδεσης της παροχής μπορεί να χρεωθεί στον υποκείμενο της διακοπής καταναλωτή, έστω και αν για λόγους τεχνικούς δεν κατέστη δυνατή η διακοπή της υδροδότησης λόγω χρέους.
5. Μετά την διακοπή λόγω χρέους και για όσο χρόνο παραμένει η διακοπή αυτή, δεν εκδίδεται λογαριασμός κατανάλωσης νερού. Με απόφαση του Γενικού Διευθυντή, μετά από περίοδο διακοπής μεγαλύτερη από έξι μήνες, η ΔΕΥΑΤ μπορεί να προβεί σε αφαίρεση της παροχής και διαγραφή του ιδιοκτήτη από τους καταλόγους των καταναλωτών.
6. Στον ιδιοκτήτη-καταναλωτή που παραβιάζει την κλεισμένη παροχή, επιβάλλεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΤ. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται σ’ εκείνον που κατά την διάρκεια της διακοπής της υδροδότησής του λόγω χρέους υδροδοτείται από άλλο υδρολήπτη, καθώς επίσης και στον τελευταίο, από τον υδρομετρητή του οποίου έγινε η παράνομη υδροδότηση. Η ΔΕΥΑΤ μπορεί επίσης να προβεί στην διακοπή της παροχής νερού στον τελευταίο καταναλωτή.
7. Αν μετά την υδροδότηση η ένδειξη του υδρομετρητή δεν παρουσιάζει κατανάλωση, ο λογαριασμός του καταναλωτή εκδίδεται για ελάχιστη ανά τρίμηνο κατανάλωση νερού (πάγιο).
Με την ελάχιστη κατανάλωση εκδίδεται ο λογαριασμός για χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την λήψη της τελευταίας ένδειξης μέχρι την ημέρα υποβολής της αίτησης για διακοπή της υδροληψίας, ανεξάρτητα αν το διάστημα αυτό είναι μικρότερο του τριμήνου.
8. Η ΔΕΥΑΤ έχει το δικαίωμα να εισπράττει με τους λογαριασμούς κατανάλωσης νερού τις κάθε είδους οφειλές του καταναλωτή, που αρνείται αδικαιολόγητα να εξοφλήσει καθώς και με οποιοδήποτε μέσο περιλαμβανομένου και την μεταφοράς του ποσού στην ΔΟΥ για είσπραξη.
Η χρέωση των οφειλών στους λογαριασμούς γίνεται εφάπαξ ή σε δόσεις ανάλογα με το ύψος της οφειλής και μετά την πάροδο τριάντα (30) ημερών από την αποστολή του σχετικού τιμολογίου για εξόφληση, ή την επίδοση της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης. Η μη εξόφληση του λογαριασμού κατανάλωσης νερού έχει ως συνέπεια την διακοπή της παροχής του νερού μέχρι την ολοσχερή εξόφλησή του.
9. Παρέχεται η δυνατότητα είσπραξης των ανεξόφλητων λογαριασμών (τρεχούμενων και δόσεων ρυθμίσεων) που αποδεδειγμένα δεν καταβάλλονται παρά τις έγγραφες ή/και τηλεφωνικές οχλήσεις της Επιχείρησης με βεβαίωση των οφειλών αυτών στην ΔΟΥ Τρίπολης.
 
Ο ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...