Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αρκαδία | Καταργούνται τα υποθηκοφυλάκεια – Κτηματολογικό Γραφείο με έδρα την Τρίπολη!

Αρκαδία | Καταργούνται τα υποθηκοφυλάκεια – Κτηματολογικό Γραφείο με έδρα την Τρίπολη!


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο «Σύσταση του Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου» και καλεί όλους τους πολίτες και τους φορείς να συμμετέχουν καταθέτοντας τις προτάσεις τους.
Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 15:00

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι τα έμμισθα και τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία της Χώρας, καταργούνται και ότι οι υφιστάμενες οργανικές θέσεις του προσωπικού των εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων, καταργούνται με τη δημοσίευση της απόφασης.

Οι αρμοδιότητες των καταργούμενων Υποθηκοφυλακείων ασκούνται από τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποκαταστήματά τους.Για την περιοχή μας προβλέπεται Κτηματολογικό Γραφείο Πελοποννήσου, με έδρα την Τρίπολη.

Για το Κτηματολογικό Γραφείο Πελοποννήσου ως αντίστοιχο Υποθηκοφυλακείο της έδρας του, νοείται το Υποθηκοφυλακείο Τριπόλεως Βορείου Πλευράς.

ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Τα Κτηματολογικά Γραφεία είναι καθ΄ύλην αρμόδια για:
α) Την άσκηση κάθε αρμοδιότητας που αφορά τη λειτουργία και τήρηση του Εθνικού Κτηματολογίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των ν. 2308/1995, 2664/1998 και 3889/2010 (Α΄182), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν και των κατ’ εξουσιοδότηση των νόμων αυτών εκδιδόμενων κάθε φορά κανονιστικών πράξεων. β) αα) Την τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών σύμφωνα με όσα ορίζονται στο κανονιστικό διάταγμα 19/23-7-1941, όπως τροποποιήθηκε με το νομοθετικό διάταγμα 811/19-1-1971, μέχρι την έναρξη ισχύος του Εθνικού Κτηματολογίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 του ν. 2664/1998.
ββ) Την τήρηση, διαχείριση και ψηφιοποίηση των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών, και
γγ) Την τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος ενεχύρων σε κινητά χωρίς παράδοση, άλλων συμβάσεων παροχής ασφάλειας επί κινητών, καθώς και της ενεχυρίασης ή εκχώρησης επιχειρηματικών απαιτήσεων ή άλλων δικαιωμάτων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα κεφάλαια Α΄, Β΄ και Γ΄ του ν. 2844/2000 (Α΄220), μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 19 του ίδιου νόμου.
Τα Υποκαταστήματα ασκούν τις αρμοδιότητες της περίπτ. β’ στις περιοχές της κατά τόπον αρμοδιότητάς τους και μέχρι την έναρξη ισχύος του Κτηματολογίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 του ν. 2664/1998. Ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου μπορεί να εκχωρεί την άσκηση των αρμοδιοτήτων της περίπτ. α’ προς τους Προϊσταμένους των Υποκαταστημάτων του.

Σχέδιο Νόμου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...