Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αγροτική ανάπτυξη μέσω καινοτομίας - Γράφει η Ράνια Σιοροβίγκα

Αγροτική ανάπτυξη μέσω καινοτομίας - Γράφει η Ράνια Σιοροβίγκα

Η Ψηφιακή Επανάσταση είναι πλέον γεγονός σε όλους του παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Τα πληροφοριακά συστήματα έχουν κατακλύσει ένα σύνολο από κλάδους εργασίας, βελτιώνοντας το εργασιακό περιβάλλον τόσο για  εργαζόμενους όσο και για εργοδότες. Παρ' όλα αυτά, στην αγροκτηνοτροφική πραγματικότητα η χρήση νέων τεχνολογικών εργαλείων είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Από τις πιο βασικές δράσεις που σκοπεύει να υλοποιήσει η "Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο" είναι η προώθηση της καινοτομίας και η στήριξη της επιχειρηματικότητας του πρωτογενή τομέα. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αποτελούμενη από νομούς με βασική οικονομική δραστηριότητα την αγροτική και με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της να ασχολείται εντατικά με την γεωργία, η δράση αυτή αποτελεί πρόκληση.

Το σημαντικότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεση μας  είναι η ενημέρωση φορέων και αγροτικού πληθυσμού σχετικά με τα ωφέλη της αγροτικής ανάπτυξης μέσω καινοτομίας. Ίσως το πιο έμπρακτο ώφελος που έχει ο παραγωγός, είναι η εξοικονόμιση χρόνου που μπορεί να διατεθεί σε εναλλακτικές δραστηριότητες.  Αποτέλεσμα είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του αγροτικού πληθυσμού.

Η μέχρι στιγμής εμπειρία μου στο θέμα της ενημέρωσης, έχει αποδείξει ότι αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει τα προτερήματα της καινοτομίας. Εως τώρα έχω δώσει το παρόν σε διάφορες ημερίδες ενημέρωσης ως ομιλίτρια, θέματα των οποίων είναι όχι μόνο η καινοτομία αλλά και η ανάπτυξη επιχειρηματικών εργαλείων όπως start up επιχειρήσεις. Θεωρώ πως η συνεισφορά στην περιφέρεια ατόμων με γνώσεις  επιχειρηματικότητας και καινοτομίας μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.

Η ένταξη της αγροτικής καινοτομίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Παρακάτω παρατίθενται κάποιοι από αυτούς:

  • Πληροφοριακά συστήματα, που απαρτίζονται από υλικό και λογισμικό και συνεισφέρουν στην βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας όπως ο έλεγχος της υγρασίας, ο έλεγχος θερμοκρασίας κ.ο.κ
  • Η χρήση συστημάτων γεωργίας ακριβείας, ή όπως εναλλακτικά αναφέρεται, ευφυούς γεωργίας. Η γεωργία ακριβείας περιλαμβάνει τεχνολογικές εφαρμογές για την ανάλυση των εισροών που δέχεται μια καλλιέργεια όπως για παράδειγμα τα λιπάσματα και τα ζιζανιοκτόνα. Επίσης, η χρήση συστημάτων γεωργίας ακριβείας περιλαμβάνει και την ανταλλαγή δεδομένων με μετεωρολογικούς σταθμούς για τη βέλτιστη χρήση των εισροών.
  • Δημιουργία νέων βιολογικών πόρων προσαρμοσμένων στις κλιματικές συνθήκες της Πελοποννήσου που θα ενισχύσει τα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων προϊόντων.
  • Προώθηση των παραγόμενων προϊόντων με χρήση branding μέσω καινοτόμων μεθόδων παρουσίασης όπως το digital marketing.

Η Αγροτική Ανάπτυξη πρέπει να εντατικοποιηθεί με σύστημα και προγραμματισμό μέσα στην επόμενη πενταετία, δεδομένου ότι αποτελεί τη βάση για την οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας  Πελοποννήσου. Αναπτυξιακά Προγράμματα αποδεικνύονται ισχυρά εργαλεία σε αυτή την πορεία. Οφείλουμε να πραγματοποιούμε συνεχείς και αδιάκοπες ενημερώσεις φορέων και αγροτικού πληθυσμού για τις εξελίξεις στην επιστήμη, τη τεχνολογία, την οικονομία και την αγορά, καθώς για τα Αναπτυξιακά Προγράμματα που μπορούν να ενταχθούν.Η ενίσχυση του πρωτογενή τομέα αποτελεί προτεραιότητα για την "Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο".

Ράνια Σιοροβίγκα

Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τοο συνδυασμό "Πρωτοβουλία Αλλαγής" του Παναγιώτη Νίκα

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 24 Μαϊος 2019 14:16 Σύνδεσμος σχολίου

    Το όφελος, τα οφέλη, η ωφέλεια...

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...