Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Λίγο πριν τις Ευρωεκλογές  

Λίγο πριν τις Ευρωεκλογές  

Λίγες μέρες πριν τις Ευρωεκλογές θεωρώ καθήκον μου, πριν σας ζητήσω να με τιμήσετε ξανά με την ψήφο σας στις 26 Μαΐου να κάνω έναν μικρό απολογισμό του έργου μου. Άλλωστε, η λογοδοσία συνιστά απαραίτητο συστατικό του δημοκρατικού πολιτεύματος. Τα πέντε προηγούμενα χρόνια είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε μια σειρά από σημαντικά θέματα τα οποία, ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να συνοψισθούν σε μερικές γραμμές. Θα προσπαθήσω, όμως, παρακάτω να εστιάσω σε ορισμένα από τα σημαντικότερα και αντιπροσωπευτικότερα ως προς την παρέμβαση που μπορεί να έχει η ευρωπαϊκή πολιτική στην καθημερινότητα των λαών των κρατών-μελών. Θέματα που αναδεικνύουν, ταυτόχρονα, τη σημασία που έχει να πετύχει το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Μια από τις σημαντικότερες προτάσεις που ψηφίσθηκαν πριν λίγο καιρό, για την οποία ήμουν εισηγητής από τη Σοσιαλιστική Ομάδα είναι η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και η δημιουργία του rescEU. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν μια χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μεγάλη φυσική καταστροφή, όπως είναι η πυρκαγιά ή η πλημμύρα, και δεν μπορεί να τη διαχειριστεί με εθνικά μέσα αλλά ούτε και κάποιο άλλο κράτος-μέλος έχει τη δυνατότητα να παράσχει βοήθεια, τότε μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση του rescEU. Παράλληλα, προβλέπεται η αγορά καινούργιων μέσων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, με χρηματοδότηση από 80 έως 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η κάλυψη έως 75% των εξόδων επισκευής των εθνικών μέσων, με σημαντικό όφελος για τη χώρα μας της οποίας ένα μεγάλο μέρος του εναερίου στόλου βρίσκεται καθηλωμένο. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν μηχανισμό- υπόδειγμα της έμπρακτης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, που συμπεριλήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα 20 πιο σημαντικά επιτεύγματα της Ένωσης της περιόδου 2014-2019.

Ακόμα ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ασχολήθηκα ιδιαίτερα με ζητήματα που άπτονται των εθνικών μας θεμάτων, όπως η ανάγκη άρσης του casus belli από την Τουρκία και καταδίκης της τουρκικής επιθετικότητας με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και στο θέμα της ΑΟΖ, η προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου και βεβαίως η πλήρης διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Κωνσταντινου Κατσίφα.

Παράλληλα, ως αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Αγροτικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης της Υπαίθρου από το 2017 προσπάθησα να υπερασπιστώ τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών, πιστεύοντας βαθιά ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, καθώς το 1/5 των εξαγωγών της χώρας είναι αγροτικά προϊόντα. Με γραπτές ερωτήσεις και τροπολογίες στο πλαίσιο της συζήτησης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ανέδειξα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες και παραγωγούς στη χώρα μας, όπως είναι η διατήρηση της εξαίρεσης των μικρών καλλιεργειών, η ακύρωση προσπάθειας για εξωτερική σύγκλιση που θα περιόριζε σημαντικά το ελληνικό αγροτικό εισόδημα, η μη εισαγωγή ποικιλιών με διασταύρωση στο κρασί, η αύξηση του ορίου του 1% για την φύτευση νέων αμπελιών στις χώρες, όπως η Ελλάδα, με μικρό αμπελώνα που βαίνει μειούμενος και μέτρα απλούστευσης της γραφειοκρατίας για τους αγρότες. Επίσης, συνέβαλα στη διαμόρφωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και την ενίσχυση των προστασίας των προϊόντων ονομασίας προέλευσης και προστατευόμενης Γεωγραφικής ένδειξης.

Την Κυριακή οι πολίτες με την ψήφο τους θα αποφασίσουν ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο και ποια Ευρώπη θέλουν. Χρειάζεται, λοιπόν, να γίνει ξεκάθαρο ότι στις ευρωεκλογές κάθε ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς του Μελανσόν και του Βαρουφάκη, που αντιστέκεται στην προώθηση της πολιτικής ενοποίησης και κάθε ψήφος στη Νεά Δημοκρατία είναι υπέρ του συντηρητικού κ. Βέμπερ που οδηγεί στη Γερμανική Ευρώπη εις βάρος ενός δημοκρατικότερου μοντέλου. Μόνο το Κίνημα Αλλαγής και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες αγωνίζονται για μια Ευρώπη με περισσότερη δημοκρατία, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη. Μια Ευρώπη που δεν αναζητά εξιλαστήρια θύματα αλλά εργάζεται για την περαιτέρω ενοποίηση.

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αντιστοίχως των Ευρωβουλευτών ενισχύεται συνεχώς. Είναι στο χέρι των πολιτών να επιλέξουν ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν. Με αυτές τις σκέψεις, στις 26 Μαΐου ζητώ την στήριξή σας

Νίκος Ανδρουλάκης

Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...