Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δημοσκόπηση για το Mega | Άνετη αυτοδυναμία για ΝΔ - Μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ - Στη Βουλή μπαίνουν Πλεύση και Νίκη!

Δημοσκόπηση για το Mega | Άνετη αυτοδυναμία για ΝΔ - Μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ - Στη Βουλή μπαίνουν Πλεύση και Νίκη!

Ανετη πλειοψηφία με περισσότερες από 160 έδρες για τη Νέα Δημοκρατία, υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20% και επτακομματική Βουλή με είσοδο Πλεύσης Ελευθερίας και Νίκης, δείχνει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis και του Mega.

Η πρώτη μεγάλη έρευνα μετά τις εκλογές που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων Mega Γεγονότα με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη, έγινε σε 1.202 άτομα την περίοδο 25 Μαίου – 30 Μαίου.

Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς δείχνει ότι 25 ημέρες πριν από τις εκλογές το πολιτικό σκηνικό δεν αλλάζει δραματικά σε σύγκριση με τις κάλπες της 21ης Μαίου.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 35,8% με τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει νέα βουτιά στο 16,7% και τη διαφορά μεταξύ τους να βρίσκεται στις 19,1 μονάδες.

Το ΠΑΣΟΚ είναι στο 10,2% χωρίς δυναμική να φτάσει ή να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ στο 6,7% και η Ελληνική Λύση η οποία υποχωρεί στο 3,8% πιεζόμενη από τα δεξιά.

Εκεί βλέπουμε την άνοδο και είσοδο στη Βουλή της Πλεύσης Ελευθερίας που φτάνει στην πρόθεση ψήφου στο 4,2% και του κόμματος Νίκη με 3,3%. 

Στο 2,2% υποχωρεί το ΜέΡΑ25 και τα λοιπά κόμματα καταλαμβάνουν ποσοστό 4,4%.

Δεν θα ψηφίσουν δηλώνει το 3,8% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στις 8,5 μονάδες.

Η Metron Analysis στην εκτίμηση ψήφου δίνει και την εικόνα του πολιτικού σκηνικού όπως διαμορφώνεται σήμερα.

Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία ξεπερνά και το ποσοστό που πήρε στις εκλογές και φτάνει το 41%. Στο 19,1% βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ από 20,1% και στο 11,7%, οριακά αυξημένο το ΠΑΣΟΚ.

Νέα άνοδος για το ΚΚΕ που φτάνει το 7,6% από 7,2% στις εκλογές και στο 4,4% η Ελληνική Λύση, με μείωση μόλις 0,1%. 

Το κόμμα Νίκη, η έκπληξη των εκλογών καθώς οριακά δεν μπήκε στη Βουλή, φτάνει πλέον το 3,8% ενώ και η Πλεύση Ελευθερίας «πετάει» στο 4,8% από 2,9% στις εκλογές.

Στο 2,5% το ΜέΡΑ 25 χωρίς ανοδικές τάσεις προκειμένου να περάσει το «κατώφλι» του 3% και στο 5,1% τα λοιπά κόμματα, επομένως είναι στο 7,6% όσοι δεν μπαίνουν στη Βουλή.

Ακόμη πιο ενδιαφέρων είναι ο πίνακας της έρευνας με το ανώτατο και κατώτατο ποσοστό που μπορούν να πάρουν τα κόμματα.

Η ΝΔ θα κινηθεί από 38,2% έως 43,8% με σφάλμα 2,8%. Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ είναι στο ποσοστό που πήρε το 2019 και κοντά στο να πιάσει ή και να ξεπεράσει το 40,8% που πήρε πριν από λίγες ημέρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται μεταξύ 16,9% κατώτερο και 21,3% ανώτερο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει το «άλμα» που θα επιθυμούσε, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα κι ενώ η προεκλογική εκστρατεία μόλις έχει ξεκινήσει. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισπράττει αρνητική διάθεση από τους ψηφοφόρους ίσως γιατί την περίοδο αυτή βρίσκεται σε κατάσταση σοκ κι έχουν ειπωθεί πολλά ως προς το αν είναι σε θέση να ορθοποδήσει.

Στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ παγιώνεται σε ένα εύρος από 9,9% έως 13,5%. Αν βρεθεί κοντά στο πάνω όριο θα έχει πετύχει να αυξήσει τις δυνάμεις του, αλλά όχι να απειλήσει τη δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σενάριο το ΠΑΣΟΚ να είναι στο ανώτερο ποσοστό και ο ΣΥΡΙΖΑ στο κατώτερο η διαφορά των δύο κομμάτων πέφτει κάτω από τις 4 μονάδες. 

Το ΚΚΕ κινείται μεταξύ 6,1% και 9,1% και δείχνει έτοιμο να ενισχύσει περισσότερο τα ποσοστά του ενώ το πέμπτο κόμμα η Ελληνική Λύση κινείται από 3,2% έως 5,6%.

Τα δύο κόμματα – έκπληξη δείχνουν με βάση την έρευνα ότι θα περάσουν το κατώφλι του 3% και θα μπουν στη Βουλή, εκτός απροόπτου.

Η Νίκη κινείται από 2,7% έως 4,9% και η Πλεύση Ελευθερίας από 3,6% έως και… 6%, ένα ποσοστό εντυπωσιακό αν το επιτύχει, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα προσωποπαγές κόμμα χωρίς φανερό πρόγραμμα ή άλλα στελέχη που έχουν βγει μπροστά.

Οσο για το ΜέΡΑ 25 μόνο αν πιάσει το πάνω όριο, δηλαδή το 3,4% μπορεί να μπει στη Βουλή, αν και δεν υπάρχει δυναμική για κάτι τέτοιο.

Οι έδρες

Σαρωτική θα είναι η επικράτηση της ΝΔ στο κοινοβούλιο αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω ποσοστά. Συγκεκριμένα η ΝΔ μπορεί να πάρει 162 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 51, το ΠΑΣΟΚ 32, το ΚΚΕ 20, η Ελληνική Λύση 12, η Πλεύση Ελευθερίας 13 και η Νίκη 10.

Στην ερώτηση για το τι πιστεύουν οι πολίτες ότι θα προκύψει από τις εκλογές, το 70% λέει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 27% κυβέρνηση συνεργασίας.

Πηγαίνοντας στις συσπειρώσεις η ΝΔ έχει εκτιναχθεί στο 94,8% με τις διαρροές να είναι 1,6% προς ΠΑΣΟΚ και 0,9% προς ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συσπείρωση 84,6% αλλά φεύγουν 3,2% προς ΠΑΣΟΚ, 2,7% προς Πλεύση Ελευθερίας και 1,7% προς το ΜέΡΑ25. Αυτό σημαίνει «πλαγιοκόπηση» από τα αριστερά και απώλεια δυνάμεων προς δύο πρώην στελέχη της, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι στο 86,3% με το 4,6% να φεύγει προς τη ΝΔ, 2,9% προς την Πλεύση και 1,6% προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρατηρούμε ότι το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, πέραν της αντισυστημικής ψήφου, ενισχύεται και με ψήφους από το χώρο της Κεντροαριστεράς, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Στο ερώτημα «ποιον θα θέλατε για επόμενο πρωθυπουργό, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε», το 40% απαντά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 16% τον Αλέξη Τσίπρα, 4% τον Νίκο Ανδρουλάκη και από 3% Κωνσταντοπούλου, Κουτσούμπα, Βελόπουλο.    

Ποιοτικά στοιχεία

Υποχωρεί, μετά τις εκλογές το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Το ποσοστό βρίσκεται στο 47%, από 56% στην έρευνα μεταξύ 12-17 Μαίου. Μάλιστα, το 46% λέει πλέον ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, από 38% προηγουμένως.

Το 43% των ερωτηθέντων δηλώνει πολύ ικανοποιημένο ή αρκετά ενώ επίσης 43% λέει αρκετά δυσαρεστημένο ή πολύ

Οι πολίτες είναι μοιρασμένοι ως προς το πώς αντιμετωπίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαίου.

Τα 89% δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει και μόλις το 9% δεν σκέφτεται να πάει.

Γενικά ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών δείχνει το 87% (από 84% προηγουμένως) ενώ όχι και τόσο λέει το 8% και καθόλου το 5%.

Απόλυτα βέβαιοι για την επιλογή της ψήφου δηλώνουν οι πολίτες σε ποσοστό 63% (από 53%), μάλλον βέβαιοι το 23%, όχι και τόσο το 13% και καθόλου το 4%.  

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023 23:52 Σύνδεσμος σχολίου

    Δημοσκόπηση τού MEGA? Τώρα μάλιστα....... δέσαμε!! Άντε ρε....

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...