Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αυξήσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις

Αυξήσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις

Τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος έως το 2070 επιβεβαιώνει η αναλογιστική μελέτη, που συνοδεύει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ. Όπως είπε, πρόκειται για μία μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι αλλάζει το μέλλον στο ασφαλιστικό, καθώς δημιουργείται το πιο απλό για τους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλιστικό σύστημα, που στηρίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της ευελιξίας, της ελκυστικότητας και της ανταποδοτικότητας, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν και αυξήσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις. Στο σημείο αυτό, διευκρίνισε ότι δεν θα γίνει πλέον καμία μείωση των συντάξεων.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι αυξήσεις, οι οποίες ενσωματώνονται στο νόμο- στη βάση της ανταποδοτικότητας -και στις κύριες και στις επικουρικές, αφορούν τη μεγάλη κατηγορία των μελλοντικών συνταξιούχων, αλλά και όσους συνταξιοδοτήθηκαν, μετά το νόμο Κατρούγκαλου. «Οι συνταξιούχοι οι οποίοι ολοκληρώσουν τον εργασιακό βίο τους με αυτόν το νόμο, θα λάβουν τις αυξήσεις που προβλέπονται, εφόσον έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια και μία ημέρα εργασιακού βίου. Έτσι, δημιουργείται κίνητρο παραμονής στο ασφαλιστικό σύστημα» εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, συμπληρώνοντας ότι πάνω από 41 χρόνια ασφαλιστικού βίου, θα εφαρμόζεται συντελεστής αναπλήρωσης προσαυξημένος κατά 0,5%. Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι να γίνει η δημόσια κοινωνική ασφάλιση ένα ασφαλές καταφύγιο.

Ερωτηθείς για τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Βρούτσης απάντησε: «Οι συντάξεις με άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ, είχαν περικοπεί. Πλέον, όλες αυτές επανέρχονται και τα χρήματα θα επιστραφούν στο ακέραιο. Το εύρος αύξησης υπολογίζεται από 5 ευρώ έως 200 ευρώ, με μεσοσταθμική αύξηση περίπου στα 99,5 ευρώ. Αυτή η διάταξη θα ισχύσει με ημερομηνία αναδρομικότητας την 1η Οκτωβρίου 2019 και η καταβολή θα γίνει ενιαία, αυτόματα και εφάπαξ».

Σχετικά με την κατηγορία των συνταξιούχων που συνεχίζουν να εργάζονται, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, όσοι συνταξιούχοι εργάζονται, θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους, αποσαφηνίζοντας, όμως, ότι, στην περίπτωση που εντοπιστούν συνταξιούχοι αδήλωτοι, θα επιβάλλεται πρόστιμο. «Οι συνταξιούχοι αποτελούν για την κυβέρνηση ένα ενεργητικό δυναμικό και ζωτικό κομμάτι με μεγάλη εμπειρία, που μπορεί να προσφέρει πολλά. Με την παρέμβασή μας σε αυτόν το νόμο, αποκαθιστούμε τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου και δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτό το πλούσιο σε ενέργεια, γνώση και εμπειρία, ανθρώπινο δυναμικό να επανέλθει στην παραγωγική διαδικασία και, έτσι, αποκαθιστούμε την τιμωρητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντάς τους ισότιμα πλέον και ενιαία το 70% της σύνταξής τους. Ειδικά, για τους αγρότες, δίνεται το 100% της σύνταξής του» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.

Για το ζήτημα της 13ης σύνταξης, ο κ. Βρούτσης σχολίασε ότι δεν υπήρξε ποτέ 13η σύνταξη, «στην ουσία υπήρξε εμπαιγμός». Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ήταν ένα προεκλογικό επίδομα στους συνταξιούχους. Για το θέμα αυτό, ο υπουργός Εργασίας ανέπτυξε το σχεδιασμό του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι, στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπεται μία μόνιμη, συμπληρωματική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού. «Η αναλογιστική μελέτη ενσωματώνει μία αύξηση 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, μέχρι το 2070» συμπλήρωσε.

Ο κ. Βρούτσης είπε επίσης ότι, πλέον, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ασφαλισμένους οι οποίοι δεν έχουν υποχρεωτικότητα να είναι είτε στο εφάπαξ είτε στην επικουρική ασφάλιση, να ενταχθούν. «Για παράδειγμα, οι αγρότες ή οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν επικουρική. Όμως, τώρα, τους παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης και να αποκτήσουν επικουρική σύνταξη» εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός.

Τέλος, σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ο κ. Βρούτσης σημείωσε: «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν την ελευθερία να επιλέξουν μία από τις επτά κατηγορίες, οι οποίες δεν σχετίζονται ούτε με τα χρόνια εργασίας τους ούτε με το εισόδημά τους. Ωστόσο, συμφέρει τους ελεύθερους επαγγελματίες να επιλέξουν τις υψηλότερες κατηγορίες. Στην περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ο οποίος παράλληλα είναι και μισθωτός, φτάνουμε στη δεύτερη ελεύθερη κατηγορία στα 252 ευρώ. Αν συμπληρώνονται από τη μισθωτή του απασχόληση, δεν θα αναζητείται καμία εισφορά» διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...