Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Λιαργκόβας: "Ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός του 2020-Ποια είναι τα «αγκάθια»"

Λιαργκόβας: "Ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός του 2020-Ποια είναι τα «αγκάθια»"

Ρεαλιστικό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2020 ο Αρκάς Παναγιώτης Λιαργκόβας, τέως Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής και Πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), τονίζοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί στο εξωτερικό περιβάλλον τόσο στα γεωπολιτικά όσο και στο μεταναστευτικό. «Από τη μία τα γεωπολιτικά δηλώνουν την παρουσία τους συνεχώς και το μεταναστευτικό δεν έχει ακόμη διευθετηθεί. Όλα αυτά θα παίξουν τον ρόλο τους», είπε ο κ. Λιαργκόβας μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΠΑΜΑΚ και το ΑΠΘ με τίτλο «Προϋπολογισμός Πολιτών» την Τετάρτη (22 Ιανουαρίου) στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Λιαργκόβα, το πρώτο εξάμηνο του 2020 το ΚΕΠΕ προβλέπει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα «τρέξουν» με 2,6% έναντι 2,8% που προβλέπει η κυβέρνηση. «Θεωρώ ότι είμαστε πολύ κοντά και ίσως ξεπεραστεί και ο στόχος αυτός. Ο προϋπολογισμός του 2020 είναι ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός» πρόσθεσε. Αναφερόμενος ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ στην επιβράδυνση των εξαγωγών, τόνισε ότι έχει εντοπιστεί αλλά δεν ανησυχεί ακόμη τόσο. «Θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα τρέξουν κάποιες μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση μείωσης της γραφειοκρατίας. 

Τόνισε επίσης ότι και η ύφεση στην Ευρώπη είναι ένα ακόμη θέμα που επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης. «Το παρακολουθούμε, είναι μια βασική συνιστώσα όπως και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Όλα αυτά είναι στοιχεία που επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης αλλά υπάρχουν και άλλα στοιχεία, τα οποία τον επιταχύνουν. Το συν και το πλην όλων αυτών μας βγάζει ένα πρόσημα +2,6 με+2.8%». Σε ό,τι αφορά το 2019 ο κ. Λιαργκόβας εκτίμησε ότι θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2,3% και όχι με 1,8%, όπως υπολόγιζε η κυβέρνηση

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτρης Σκιαδάς, τόνισε ότι στο φετινό προϋπολογισμό γίνεται μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν κοινωνικά αιτήματα και σε επίπεδο μείωσης φορολογικής επιβάρυνσης αλλά και σε επίπεδο αύξησης συγκεκριμένων κατηγοριών δαπανών κυρίως στο κοινωνικό επίπεδο. Πρόκειται για στοιχεία, όπως είπε, τα οποία η δημοσιονομική πορεία της χώρας θα επιτρέψει να αξιοποιηθούν προς το συμφέρον όλων. 

Ζητούμενο, όπως είπε ο κ. Σκιαδάς, είναι η αύξηση της απορροφητικότητας των πόρων, ένα ζητούμενο το οποίο αφορά όλους. «Τα πράγματα θα είναι διαφορετικά αν μπορέσουμε να πιάσουμε τους στόχους μας» κατέληξε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...