Menu
RSS
Σάββατο, 26/10/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
anakem728x90

Συνεργασία για την κεντροαεριστερά ζητά ο Τσίπρας

Συνεργασία για την κεντροαεριστερά ζητά ο Τσίπρας

Παρέμβαση στις εξελίξεις στο πεδίο της Κεντροαριστεράς, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία με την οποία έκλεισε η Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που οργάνωσε επί διήμερο το Ινστιτούτο που φέρει το όνομά του.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τολμηρές πρωτοβουλίες για σύγκλιση των κομμάτων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, «φωτογραφίζοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά, τον «Κόσμο» του Πέτρου Κόκκαλη και λοιπές προοδευτικές δυνάμεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στη Γαλλία και στην υποψηφιότητα του Φρανσουά Ολάντ με το Λαϊκό Μέτωπο. «Μας αιφνιδίασε με την απόφασή του να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές, κάτι που μας στέρησε τη φυσική του παρουσία, αλλά μας έδωσε τη χαρά και την ελπίδα που στέλνει πάντα το μήνυμα της πανστρατιάς και της ενότητας» είπε.

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «αποτελεί ένα σημείο καμπής», σημειώνοντας πως για το γεγονός ότι οι πολίτες γύρισαν μαζικά τη πλάτη στο πολιτικό σύστημα δεν φταίει η πολιτική γενικά, αλλά μια συγκεκριμένη αντίληψη της πολιτικής, «η εξουδετέρωση της ουσίας από την επικοινωνία». Μάλιστα, κάλεσε άπαντες να δουν την αλήθεια κατάματα: «Οι ευθύνες για την εξέλιξη αυτή μας αφορούν όλους. Όλο το πολιτικό σύστημα. Με καθοριστικές, ναι, αλλά όχι αποκλειστικές ευθύνες της δεξιάς κυβέρνησης».

Κατά τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν στις συνθήκες αυτές να μένουν απαθείς. Ούτε να εξουδετερώνουν η μία την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους», και τόνισε ότι είναι καθήκον τους «να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες, για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης».

Ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στο γεγονός ότι οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου «παραμένουν κατακερματισμένες και περιχαρακωμένες καθεμιά στην αυτάρκειά της», υπογραμμίζοντας ότι «η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό. Να μάθουν πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουν την αφαίρεση και τη διαίρεση. Να βάλουν μπροστά το εμείς και να αφήσουν το εγώ».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το αίτημα των προοδευτικών πολιτών σήμερα είναι «η προοπτική μιας νικηφόρας Προοδευτικής Συμμαχίας», προειδοποιώντας ότι «όποιος το αγνοήσει, αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνούν η ζωή και οι εξελίξεις».

Μάλιστα, δεν έκρυψε ότι στόχος της προσπάθειας του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα «είναι να συνεισφέρουμε σε αυτόν τον αναγκαίο δημόσιο διάλογο και στις προγραμματικές συγκλίσεις, που είναι το προαπαιτούμενο κάθε πολιτικής σύγκλισης», ανοίγοντας τολμηρά το διάλογο και διευρύνοντας το ακροατήριό του.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τη Βόρεια Μακεδονία και τη νέα κυβέρνηση, τονίζοντας πως ο μόνος δρόμος για το ευρωπαϊκό της μέλλον είναι ο σεβασμός της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αναφέρθηκε, χωρίς να τον ονομάσει, στον Φρέντη Μπελέρη, σχολιάζοντας τη σύλληψή του στην Αλβανία. «Να μην έχουμε απαράδεκτα περιστατικά όπως αυτά που είδαμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αλβανία εις βάρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας» ανέφερε.

Ακόμη, ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην Ουκρανία, τόνισε τους κινδύνους που θα φέρει και στην οικονομία μια επικράτηση του Πούτιν, σημειώνοντας πως η Σύνοδος για την Ειρήνη στην Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία, «αποτελεί θετικό βήμα, αλλά δεν αρκεί»

Στο ζήτημα της ανόδου της ακροδεξιάς, είπε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες κινούνται προς τα εκεί λόγω, κυρίως, ανασφάλειας, εξαιτίας των συνεχόμενων κρίσεων, επισημαίνοντας πως υπάρχει ο κίνδυνος της Λεπέν και του Τραμπ προ των πυλών, αλλά και ότι «πρόβλημα δεν είναι μόνο που κέρδισε η Μελόνι στην Ιταλία. Πρόβλημα είναι που σήμερα είναι πιθανό να πορευθεί χέρι χέρι, αν όχι αγκαλιά, με τη Φον ντερ Λάιεν».

Γι' αυτό, τόνισε, θα πρέπει να συμπορευτούν Σοσιαλδημοκράτες, αριστεροί και Πράσινοι, αφήνοντας «σε δεύτερη μοίρα τις διαφορές μας», ώστε να μην είναι το ΕΛΚ πρώτη δύναμη στην Ευρωβουλή.

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 14:26 Σύνδεσμος σχολίου

    Ο μόνος δρόμος
    Ένας άξιος ηγέτης χρειάζεται
    διαλλακτικός ,δημοκράτης πραγματικός
    Με πελώριο ηθικό σναστημα

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...