Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο υπεύθυνος ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ –  Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Νικητιάδης με αφορμή τον μηδενισμό του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από την Ισπανία.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Νικητιάδης, «ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του διαψεύδονται πανηγυρικώς από την πραγματικότητα για μία ακόμη φορά«.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνος ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ –  ΚΙΝΑΛ, «ο μηδενισμός του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από την κυβέρνηση της Ισπανίας, για να αντιμετωπίσει την υψηλή τιμή λιανικής, αποδεικνύει περίτρανα την αποτελεσματικότητα του μέτρου όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ και για την Ελλάδα».

«Κατέθεσα σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και αναρωτιέμαι τι θα απαντήσει η κυβέρνηση»

Ακολούθως προσθέτει ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τη βούληση να μειώσει τον ΦΠΑ διότι προσβλέπει από αυτόν σε έσοδα που στη συνέχεια τα μετατρέπει σε επιδόματα για να καταντήσει τον ελληνικό λαό έρμαιο των πολιτικών της επιλογών και της ανικανότητάς της».

Καταληκτικά ο Γιώργος Νικητιάδης τονίζει πως «ας το τολμήσει τουλάχιστον σε ένα προϊόν τόσο σημαντικό και τόσο συνδεδεμένο με τον Έλληνα καταναλωτή. Θα ήταν μία καλή αρχή. Κατέθεσα σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και αναρωτιέμαι τι θα απαντήσει η κυβέρνηση».

Η κίνηση της Ισπανικής κυβέρνησης για τον μηδενισμό του ΦΠΑ

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι θα μηδενίσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, ένα βασικό προϊόν της ισπανικής κουζίνας, του οποίου η τιμή έχει εκτοξευθεί λόγω της σοβαρής ξηρασίας που έχει μειώσει σημαντικά τη συγκομιδή ελιών στη χώρα.

Όπως ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας στο AFP το μέτρο αναμένεται να εγκριθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο στις 25 Ιουνίου με βασικό στόχο να πέσουν οι τιμές.

«Είναι ένα εξαιρετικό νέο για όλους τους Ισπανούς», σχολίασε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πιλάρ Αλεγρία, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο «Antena 3».

Εκτός από το να «ανακουφίσει το πορτοφόλι των Ισπανών», συνέχισε, ο μηδενισμός του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο θα επιτρέψει να «υποστηρίξουμε τον κλάδο της ελαιοπαραγωγής και να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την κατανάλωση ενός προϊόντος τόσο σημαντικού για τη χώρα μας».

Η εκτίναξη των τιμών οδήγησε σε έξαρση των κλοπών φιαλών ελαιολάδου από τα σούπερ μάρκετ, γεγονός που ώθησε τους λιανοπωλητές να χρησιμοποιήσουν ετικέτες ασφαλείας που συνήθως προορίζονται για αντικείμενα υψηλής αξίας, όπως το αλκοόλ. Οι πωλήσεις φθηνότερων εναλλακτικών προϊόντων, όπως το ηλιέλαιο, έχουν επίσης αυξηθεί.