Έντονη κινητικότητα για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ροδόπη μέσω Αλεξανδρούπολης — Αυξημένα μέτρα ασφαλείας και χωματόδρομος στο σχέδιο διαφυγής
Από το βράδυ της Δευτέρας στην Αλεξανδρούπολη κατέφθασαν έξι διμοιρίες ΜΑΤ από τη Θεσσαλονίκη και μία από την Ορεστιάδα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση του Πρωθυπουργού προς τη Ροδόπη και να αποφευχθούν εντάσεις από τους απεγνωσμένους, οργισμένους, απογοητευμένους αγρότες και κτηνοτρόφους στον Έβρο.
Η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων κρίθηκε αναγκαία από την Κυβέρνηση, καθώς, υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες του Έβρου είχαν δημόσια καλέσει τον Πρωθυπουργό να μην έρθει μέσω Αλεξανδρούπολης, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τα ανεπίλυτα ζητήματα των αποζημιώσεων, των επιδοτήσεων και του κόστους παραγωγής.
Ο Πρωθυπουργός εν τέλει έφτασε, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα και αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, από την πίσω πόρτα του αεροδριαδρόμου, που συνδέει το “Δημόκριτος” με τον οικισμό του Απαλού.
Νωρίτερα, από τη Ροδόπη, ανακοίνωσε την αύξηση 50% στο ανώτατο όριο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, μέτρο που, όπως τόνισε, θα ισχύσει μόνιμα και αφορά χιλιάδες παραγωγούς.
«Αυξήσαμε κατά 50% το ανώτατο όριο του πετρελαίου για το οποίο επιστρέφεται ο ΕΦΚ στους αγρότες μας. Είμαστε σε συνεχή διαβούλευση για το πώς θα στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός από τη Ροδόπη.
Οι αγρότες πάντως φαίνεται πως δε θα το βάλουν κάτω και σκοπεύουν να μελετήσουν καλά τα επόμενα βήματά τους, καθώς όπως λένε δεν πάει άλλο, ενώ η υπομονή και η αισιοδοξία έχουν στερέψει προ πολλού.
Παρά τις αντιδράσεις, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε κανονικά, με πρώτο σταθμό τη Μαρώνεια, στη συνέχεια επίσκεψη στον Σταθμό Συμπίεσης Φυσικού Αερίου της ΔΕΣΦΑ στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Interplast, ενώ αργότερα μεταβαίνει στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, στο Μουσείο Καραθεοδωρή και στο υπό κατασκευή Νοσοκομείο ΙΣΝ Κομοτηνής.