Πανό αλληλεγγύης προς τους κατοίκους του Κοσμά Αρκαδίας στο Καρπενήσι
Αλληλεγγύη στο μπλόκο των κατοίκων του Κοσμά Αρκαδίας…
Από τις 12 Δεκεμβρίου 2025 κάτοικοι του Κοσμά Αρκαδίας έχουν στήσει μπλόκο ενάντια στην καταστροφή του Νότιου Πάρνωνα. Η εταιρεία CNI επιχειρεί να κατασκευάσει αιολικό πάρκο με 4 ανεμογεννήτριες στο ελατοδάσος διανοίγοντες δεκάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων και κόβοντας χιλιάδες έλατα. Ένα έργο που πρόκειται να είναι μόνο η αρχή της καταστροφής του βουνού, αφού σχεδιάζεται να κατασκευαστούν άλλες 70 ανεμογεννήτριες που έχουν αδειοδοτηθεί.Η αγωνιστική στάση των κατοίκων ενάντια στη λεγόμενη «πράσινη ενέργεια» που λεηλατεί τη φύση και τα βουνά, αποκλείοντας την πρόσβαση των χειριστών των μηχανημάτων στο χώρο του έργου, προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο την αντίδραση του κράτους. Το τελευταίο, ως υπερασπιστής των επιχειρηματικών συμφερόντων και των αφεντάδων της "πράσινης" ενέργειας, έστειλε στο χωριό (αλλά και στο μπλόκο) δυνάμεις καταστολής προκειμένου να εξασφαλίσουν αφενός την υλοποίηση της καταστροφής του βουνού και αφετέρου την τρομοκράτηση των κατοίκων. Ωστόσο οι κάτοικοι είναι και πάλι εκεί, καλώντας τον κόσμο του αγώνα να υποστηρίξει τη μάχη που δίνουν για να διαφυλάξουν τον τόπο τους.
…και οργάνωση ενάντια στο σχέδιο Εύρυτος
Στεκόμαστε πλάι στο δίκαιο και αναγκαίο αγώνα των κατοίκων του Κοσμά Αρκαδίας, οργανώνοντας από πλευράς μας τις αντιστάσεις μας ενάντια στο ανακοινωμένο σχέδιο «Εύρυτος». Το σχέδιο αυτό, που ανακοινώθηκε σε κυβερνητικό επίπεδο και όπως δείχνει (μετά και την κήρυξη της Αττικής σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης με την επίκληση της λειψυδρίας) πρόκειται να εκπονηθεί και υλοποιηθεί από τα κατασκευαστικά αφεντικά. Προτείνει την εκτροπή δύο ποταμών της Ευρυτανίας, του Καρπενησιώτη και του Κρικελιώτη, παρουσιάζοντάς τη ως λύση στην ενδεχόμενη λειψυδρία της Αττικής. Μία Αττική που συνεχίζει να γιγαντώνεται και να στηρίζεται σε ένα μοντέλο αστικής "ανάπτυξης" που κατασπαταλά φυσικούς πόρους (πχ για την υλοποίηση του Ελληνικού ή τη λειτουργία των data centers) για τα κέρδη των καπιταλιστών.
Κατ’ αυτό τον τρόπο ένα πολιτικό ζήτημα (η διαχείριση του νερού) που οφείλει να απασχολήσει όλη την κοινωνία, μετατρέπεται σε μία απόφαση που λαμβάνεται στο κεντρικό κρατικό επίπεδο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τόσο οι τοπικές κοινωνίες όσο και ο τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης ενός κοινού φυσικού πόρου. Κατά συνέπεια, το νερό, μετατρέπεται σε πόρο προς εκμετάλλευση από το καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης.
Ο Νότιος Πάρνωνας θα μείνει ανέγγιχτος, όπως και τα ποτάμια του Κρικελιώτη και του Καρπενησιώτη, θα συνεχίσουν να ρέουν ελεύθερα.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Σχετικά Άρθρα
- Περιφέρεια Πελοποννήσου | Παράταση θητείας για Λαμπρόπουλο και Μανδρώνη
- Παράλιο Άστρος | Σοβαρά προβλήματα έμφραξης στο δίκτυο του Βιολογικού καθαρισμού
- Ισοπαλία για Λεωνίδιο και Αετό Δάρα
- Συγκεντρώνονται υπογραφές για τις ανεμογεννήτριες στον Πάρνωνα
- Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βυζικίου (εικόνες)






