Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Για 120.000 δανειολήπτες η νέα ρύθμιση οφειλών

Για 120.000 δανειολήπτες η νέα ρύθμιση οφειλών

Σημαντικά περιορισμένη - στο επίπεδο του 1,5 δισ. ευρώ - αναμένεται ότι θα είναι η συνολική επίπτωση στο πιστωτικό σύστημα από τη νέα γενικευμένη ρύθμιση των χρεών στις οποίες θα προχωρήσουν οι τράπεζες, μετά τη συμφωνία τους με τα αρμόδια υπουργεία και την κυβέρνηση για ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων ευπαθών ομάδων.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή της ρύθμισης είναι βέβαια η έγκριση από την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 


ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, την επόμενη ημέρα της συμφωνίας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών με την κυβέρνηση, όπως αποτυπώθηκε στην προχθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, η νέα ρύθμιση θα αφορά περίπου 120.000 άτομα, καθώς στους δανειολήπτες θα συμπεριλαμβάνονται και συνταξιούχοι και ενδεχομένως δημόσιοι υπάλληλοι. Σύμφωνα με έναν άλλον υπολογισμό, η γενική ρύθμιση θα αφορά στη ρύθμιση του 20% των στεγαστικών δανείων, ποσοστό που αγγίζει τα 15 δισ. ευρώ. Βέβαια, τα στοιχεία αυτά δεν είναι απολύτως ακριβή, καθώς δεν έχει συνυπολογισθεί η μείωση (και πόσο είναι αυτή) του οικογενειακού εισοδήματος των 25.000 ευρώ που θέτει ως πλαφόν η ρύθμιση. Αρμόδια είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία γνωρίζει το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο ανά τράπεζα και τις αδυναμίες εξυπηρέτησης.

Ως προς την επίπτωση της ρύθμισης αυτής στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκτιμάται ότι η συνολική «ζημιά» δεν θα ξεπεράσει τα 1,2 δισ. ευρώ για όλη την τετραετία, κατά την οποία προβλέπεται περίοδος χάριτος (άρα ο δανειολήπτης θα πληρώνει για 4 χρόνια μόνο τόκους του δανείου με όριο το 30% του εισοδήματός του), επιτόκιο αποπληρωμής 1,5% και μηνιαία δόση κάτω από 200 ευρώ για όσους καταφέρουν να ενταχθούν στην επιχειρούμενη ρύθμιση χρεών. Υπενθυμίζεται ότι με την παλαιότερη πρόταση της κυβέρνησης για γενικευμένη ρύθμιση, χωρίς τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που ελήφθησαν υπόψη, θα υπήρχε επίπτωση στις τράπεζες της τάξεως των 7-8 δισ. ευρώ!

«ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ» ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

Στον αντίποδα, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει και «επιβράβευση» των συνεπών δανειοληπτών, που θεωρούν άδικο να μην έχουν κάποιο όφελος από πλευράς κόστους στα δάνειά τους, επειδή... είναι συνεπείς και τα αποπληρώνουν κανονικά. Ετσι, στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών με προγράμματα που θα βγάλει η κάθε τράπεζα ξεχωριστά και που μπορεί να προβλέπουν ενδεχομένως μείωση επιτοκίου.
Από πλευρά της, η κυβέρνηση, που περιμένει το «πράσινο φως» από την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσδοκά ότι η ρύθμιση θα μπορέσει να εφαρμόζεται αρχής γενομένης των αρχών του 2013. Διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση αφορά μόνο στεγαστικά δάνεια και ενυπόθηκα καταναλωτικά. Επίσης, η ρύθμιση προβλέπει την αναστολή πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2013.

(Πηγή: Κέρδος)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...