Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οδυσσέας: «Άλλος ανασχηματισμός δε γίνεται, η Κυβέρνηση θα πέσει» (vd)

Οδυσσέας: «Άλλος ανασχηματισμός δε γίνεται, η Κυβέρνηση θα πέσει» (vd)
Ομιλία του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) έγινε κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις» στην Ολομέλεια της Βουλής.
Μεταξύ άλλων, είπε:
  • Θα μιλούσα για «μεγαλείο ψυχής» του Πρωθυπουργού που τοποθέτησε στο Φεστιβάλ Αθηνών τον κ.Μηλιό, ο οποίος τον αποκαλούσε «Βοναπάρτη» - όμως δεν πρόκειται περί αυτού: ο κ.Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά την αδυναμία των στελεχών του στην εξουσία, και την εκμεταλλεύεται κατάλληλα.
  • Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, τα κόμματα έθεσαν θέματα σχετικά με τα άρθρα 15, 19 και 24. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μάλιστα, κατήγγειλε και φωτογραφικές διατάξεις στο άρθρο 19. Ο Υπουργός δεν παραδέχθηκε ότι οι διατάξεις ήταν φωτογραφικές, αλλά απέσυρε το άρθρο 19. Δυστυχώς, η ΝΔ είχε προλάβει να το ψηφίσει επί της αρχής. Εμείς δεν θα μιλήσουμε για «υπόγειες διαδρομές» και «υπόγειες συμφωνίες» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, όπως είχατε κάνει εσείς προ ολίγων ημερών, σχετικά με το ΕΣΡ.
  • Το Άρθρο 24 προβλέπει ότι η μη ανάρτηση στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων αποφάσεων απευθείας ανάθεσης του άρθρου 118 του ν. 4412/2016, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, δεν επηρεάζει το κύρος της σύμβασης. Νομιμοποιείτε δηλαδή,  αποφάσεις απευθείας ανάθεσης, έως το ποσό των €20.000 που εκδόθηκαν έως σήμερα και είναι άκυρες. Πόσες είναι αυτές οι αναθέσεις; Ποιες είναι; Τι κρύβετε; Γιατί, κύριε Υπουργέ, ενώ ήρθατε μόλις χθες, καλύπτετε τους προηγούμενους και όσα έκαναν;
  • Στο Άρθρο 15 καταργείται στα οχήματα μεταφοράς καυσίμων, η υποχρέωση ανάρτησης της επωνυμίας του ιδιοκτήτη των καυσίμων τους, η τοποθέτηση συστημάτων GPS και ποιοτικής και ποσοτικής καταμέτρησης. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατυμπάνιζε ότι είχε πόλεμο με τους λαθρέμπορους. Ποιους αφορά η συγκεκριμένη διάταξη;
  • Το ΠΑΣΟΚ ήταν που έθεσε για πρώτη φορά σε λειτουργία την Υπηρεσία Μιας Στάσης για τη σύσταση μιας επιχείρησης το 2010. Επίσης, μέσα σε λίγους μήνες καταφέραμε να συστήσουμε το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, ένα όνειρο δεκαετιών, δίνοντας στην αγορά ένα ενιαίο και ασφαλές μητρώο επιχειρηματικότητας. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, εργαστήκαμε σκληρά, συντονίζοντας υπηρεσίες διαφόρων υπουργείων, της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ασφαλιστικά ταμεία και συμβολαιογράφους, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στην επιχείρηση μιας από τις πλέον προηγμένες υπηρεσίες μιας στάσης για τη σύσταση της. Ήταν αυτή η μεταρρύθμιση που επέτρεψε στη χώρα μας να ανατρέψει την καθοδική πορεία στους παγκόσμιους δείκτες ανταγωνιστικότητας.
  • Δεν σταματήσαμε όμως εκεί. Το επιστέγασμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και σε κάποιες περιπτώσεις με μεγάλο κόστος φυσικά – ο ν. 4072/12 που αποτελεί επιτομή: κατήργησε την υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών στις εφημερίδες ελαφρύνοντας τις επιχειρήσεις δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
  • Αλήθεια, πότε επιτέλους θα φέρετε στη Βουλή τον πολυαναμενόμενο νόμο για τον επιμελητηριακό θεσμό που τόσους μήνες ο προκάτοχος σας δήλωνε ότι θα επρόκειτο να  καταθέσει;
  • Το παρόν σχέδιο νόμου δεν εισάγει καμία ανατροπή στη σύσταση της επιχείρησης, μόνο οριακές βελτιώσεις. Να σας θυμίζω ότι από την πρώτη στιγμή λειτουργίας της η ΥΜΣ λειτουργούσε ηλεκτρονικά.
  • Μπορείτε να μας πείτε κ. Υπουργέ ποιος είναι ο σημερινός χρόνος σύστασης μίας επιχείρησης με την ΥΜΣ και να μας το αναλύσετε ανά ΥΜΣ, Επιμελητηρίου και συμβολαιογράφου; Και στη συνέχεια να μας προβλέψετε, πόσο χρόνο θα παίρνει με τη νέα ηλεκτρονική διαδικασία;
  • Σε περίπτωση e-ΥΜΣ, το Γραμμάτιο Κόστους Σύστασης θα είναι μειωμένο και θα αποδίδεται στον κρατικό προϋπολογισμό. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητά το 50% του παραβόλου να αποδίδεται στα Επιμελητήρια, ώστε να στηριχθούν έμπρακτα οικονομικά.
  • Η εποπτεία νομικής τυπικότητας παραμένει στις Διευθύνσεις Ανωνύμων Εταιριών στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Εδώ όμως είναι που συνήθως εμφανίζονται οι περισσότερες καθυστερήσεις. Δεν καταπολεμάτε τη γραφειοκρατία.
  • Δεν γίνονται οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της λειτουργίας και του κλεισίματος της επιχείρησης.
  • Οι εργαζόμενοι της ΜΟΔ σας μίλησαν για αναξιοκρατία και κομματικές επιλογές στη Διοίκησή της, ενώ έχουν υποβάλει και έγγραφη καταγγελία από 9/11 για την κατάργηση της απόσπασης του Προϊσταμένου του Τομέα Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, λόγω κομματικής εμπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζω να ξαναφέρετε την αξιοκρατία στο Υπουργείο και στις υπηρεσίες του.
  • Με το άρθρο 27 προτείνεται η κατάργηση των διατάξεων που αφορούν την υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής εκ μέρους των εμπόρων που στερούνται μόνιμης υποδομής και εγκαταστάσεων χωρίς κεφάλαια κατά τη διαδικασία εγγραφής τους στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών. Πώς θα προστατευθούν οι αγρότες από τους εμπόρους που δεν είναι συνεπείς στη δοσοληψία τους με τους παραγωγούς και πώς θα αποβάλλονται οι κακοπληρωτές από το σύστημα εμπορίας αγροτικών προϊόντων; Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χτυπά συστηματικά τους πιο αδύναμους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...