Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Επί τάπητος οι συγχωνεύσεις και μετονομασίες σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ

Επί τάπητος οι συγχωνεύσεις και μετονομασίες σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ

Από το 2013-14 θα εφαρμοστούν οι αλλαγές στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής». Ο Κ. Αρβανιτόπουλος, μίλησε εκτενώς για το σχέδιο « Αθηνά» σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξουν καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετονομασίες τμημάτων και σχολών. Το σχέδιο θα ολοκληρωθεί ώστε οι υποψήφιοι των προσεχών πανελλαδικών εξετάσεων θα διαγωνιστούν με το νέο μηχανογραφικό που θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Όπως είπε ο υπουργός, οι εισακτέοι δεν πρόκειται να μειωθούν παρά τη συρρίκνωση των σχολών, ενώ οι υποψήφιοι «Θα έχουν στη διάθεσή τους ένα μηχανογραφικό δελτίο που δεν θα περιλαμβάνει Τμήματα που οδηγούν a priori στην ανεργία. Όλοι έχουν να κερδίσουν. Πρωτίστως, οι φοιτητές θα αποκτήσουν ισχυρότερα πτυχία. Οι οικογένειες θα ωφεληθούν γιατί οι θυσίες τους θα έχουν πραγματικό αντίκρισμα. Τα ΑΕΙ θα αναβαθμιστούν διεθνώς». 

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι παρά τη συρρίκνωση του αριθμού των Τμημάτων, στόχος είναι ο αριθμός των εισακτέων να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα. Επίσης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση απόλυσης προσωπικού από τα τμήματα που θα συγχωνευθούν. 

Από αύριο άλλωστε, ο υπουργός παιδείας θα αρχίσει τις επαφές του με τις Συνόδους Πρυτάνεων και Προέδρων ΤΕΙ για το σχέδιο «Αθηνά» και στη συνέντευξη του τόνισε ότι ήδη έχει συναντηθεί μαζί τους κατ’ ιδίαν και πρόσθεσε: «Θα κουβεντιάσουμε τις προτάσεις τους και θα καταλήξουμε στα κριτήρια που θα βοηθήσουν στη λήψη των τελικών αποφάσεων. Είναι προφανές ότι αυτός ο ακαδημαϊκός χάρτης που έχουμε μπροστά μας, επηρεασμένος από τις συνολικές παθογένειες και στρεβλώσεις των τελευταίων τριάντα χρόνων, ξεχείλωσε. Θέλει μάζεμα, νοικοκύρεμα. Θα το κάνουμε. Θα το κάνουμε γιατί έχουμε χρέος στις επόμενες γενιές. Το διακύβευμα είναι τεράστιο. Ο εξορθολογισμός του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας είναι η αναγκαία προϋπόθεση, όχι μόνο για την οριστική ανάκαμψή της αλλά και για ένα εθνικό μοντέλο βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης». 

Αναφερόμενος στα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις ο Κ. Αρβανιτόπουλος είπε: «Κριτήρια επιστημονικά, λειτουργικά, αναπτυξιακά. Πρέπει να θεραπεύσουμε την υπερεξειδίκευση των γνωστικών αντικειμένων και να δούμε δυνατότητες συγχώνευσης Τμημάτων με παρεμφερή αντικείμενα. Να δούμε το μέγεθος και τη διάρθρωση των ΑΕΙ, τις αναλογίες διδακτικού και διοικητικού προσωπικού με τους φοιτητές και το κόστος ανά φοιτητή. Να δούμε την απορρόφηση των αποφοίτων στον επαγγελματικό στίβο, τη συμβολή των Ιδρυμάτων και των γνωστικών αντικειμένων στην ανάπτυξη της περιφέρειας. Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε με στόχο τη δημιουργία επιστημονικών μονάδων με διεθνές κύρος, βιωσιμότητα και συμβολή στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Θέλω να τονίσω ότι μελετάμε την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους ΤΕΙ, που συντεχνιακές λογικές επί σειρά ετών τους τα αρνούνται.» 

Ο υπουργός όμως απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με τις διαφωνίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, όπως το φορολογικό: «Είναι λογικό να υπάρχουν διαφωνίες. Η κυβέρνηση στηρίζεται από τρία κόμματα με πολύ διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Παρά ταύτα κατορθώνουμε να τις ξεπερνάμε. Οι προτάσεις που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο για το φορολογικό, μετά τις κατευθύνσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός, απέχουν πάρα πολύ από τα σενάρια που συζητήθηκαν και δείχνουν τον δρόμο για δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί στοιχείο της προγραμματικής συμφωνίας των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...