Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σοβαρή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το Σαββατοκύριακο!

Σοβαρή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το Σαββατοκύριακο!

Σοβαρή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα δυτικά νοτιοδυτικά και σταδιακά στην υπόλοιπη κεντρική ανατολική και νότια χώρα με βροχές και καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά των περιοχών αυτών.

Αιτία θα είναι η βορειοανατολική κίνηση του αυλώνα και η αποκομμένη ψυχρή λίμνη η οποία θα δημιουργήσει βαρομετρικό χαμηλό (1010hpa) στην περιοχή ανοιχτά της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου.

Αυτή η ψυχρή λίμνη συνοδεία ανώτερης trough στα 500hpa θα αποκοπεί καθώς εκτεταμένος αντικυκλώνας(1030hpa) θα την εκτοπίσει νοτιότερα με αποτέλεσμα αυτή να αποκοπεί μέσα στο Ιόνιο δημιουργώντας χαμηλό το οποίο και αυτό θα κινηθεί νοτιότερα αρκετά πιεζόμενο από τα νότια κράσπεδα του αντικυκλώνα .

Αποτέλεσμα αυτής της μεταβολής θα είναι οι ισχυρές βροχές από το Σάββατο μέχρι και την Κυριακή το πρωί στην κεντρική ανατολική και νότια Ελλάδα. Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά τμήματα .

Το Έκτακτο Δελτίο αφορά από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 29/12/2012  μέχρι και τις πρωινές-προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής 30/12/2012 :

Σάββατο 29/12/2012:

Οι περιοχές όπου θα επηρεαστούν θα είναι η Θεσσαλία και κυρίως τα νότια νοτιοδυτικά αλλά και ανατολικά νοτιοανατολικά της τμήματα ,η ανατολική Στερεά-Εύβοια-Σποράδες μέχρι και την ανατολική βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Συγκεκριμένα έντονα καιρικά φαινόμενα θα έχουμε από την Κεντρική Στερεά(Ευρυτανία),στην Μαγνησία-Φθιώτιδα-Φωκίδα-Βοιωτία αλλά και στην Αττική.

Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι ισχυρές βροχές θα έχουν διάρκεια.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Θεσσαλίας-Κεντρικής και ανατολικής Στερεάς-Βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου,και του Αιγαίου οι οποίες ίσως έχουν αρκετά έντονο χαρακτήρα. 

Όσον αφορά την δυτική και βόρεια Ελλάδα να πούμε οτι θα έχουμε βροχές κυρίως στην Πιερία-Πέλλα-Ημαθία καθώς και στην υπόλοιπη Ήπειρο,δυτική Στερεά,νησιά Ιονίου μέχρι και την δυτική βορειοδυτική νοτιοδυτική Πελοπόννησο αλλά δεν θα έχουν τόσο έντονο χαρακτήρα και διάρκεια σε σχέση με τις περιοχές όπου αναφερθήκαμε παραπάνω.Από το απόγευμα του Σαββάτου και μετά θα εξασθενήσουν τα φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των περιοχών αυτών και κυρίως στην δυτική Μακεδονία και την βορειοδυτική Θεσσαλία μέχρι και τα ορεινά της Πέλλας-Πιερίας-Ημαθίας.

Δεν φαίνεται να επηρεάζονται από αυτήν την κακοκαιρία η κεντρική και ανατολική Μακεδονία αλλά και η Θράκη εκτός από κάποιες τοπικές βροχοπτώσεις το Σάββατο και κάποια λίγα χιόνια στα ορεινά της Θράκης(πιθανώς πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο) αλλά γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και η Κυριακή σε αυτές τις περιοχές θα ξεκινήσει με πολύ καλό καιρό. 

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα 6-7 και τοπικά στο βορειοανατολικό Αιγαίο 8-9 μποφόρ. Ωστόσο στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα είναι πιο εξασθενημένοι στα 3-5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη την χώρα.

Κυριακή 30/12/2012:

Επιπλέον όσον αφορά την Κυριακή ο καιρός θα εστιάζεται από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα σε ανατολική Στερεά-Εύβοια-βορειοανατολική Πελοπόννησο μέχρι και τα Δωδεκάνησα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά των περιοχών αυτών. Από αργά το μεσημέρι-απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά.

Στην υπόλοιπη δυτική και βόρεια βορειοδυτική χώρα ο καιρός θα είναι σχετικά καλός με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα . Κάποιες βροχές νωρίς το πρωί στα νησιά του κεντρικού και νότιο Ιονίου μέχρι και την νοτιοδυτική Πελοπόννησο θα εκδηλώνονται αλλά και εκεί σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται στα Δωδεκάνησα και γενικά στο θαλάσσιο χώρο του νοτιοανατολικού Αιγαίου ενώ στην Κρήτη ο καιρός θα είναι γενικά καλός εκτός από τα δυτικά τμήματα όπου θα έχουμε μπόρες και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στην δυτική Κρήτη. Στο υπόλοιπο νησί θα έχει άστατο καιρό με ηλιοφάνεια αλλά και νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώνουν και θα δίνουν μπόρες κυρίως όμως στα ορεινά τμήματα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί στα 5-6 και τοπικά 7-8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο από τα δυτικά και βόρεια.

Επιμέλεια: Καραβίας Ιάσων(Jason)

http://dionysos-weather.gr/node/358

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...